Home » Carti

La cumparaturi cu Minnie

25 March 2011 scris de 1 comentariu

CoolRank: 9.5/10

Stiu ca un coolrank de 9.5/10 poate parea exagerat pentru o carte din genul chick lit. Totusi, pentru mine Sophie Kinsella se distinge clar din acest gen prin stilul deosebit de comic si inventiv. Iar ultima carte din seria Shopaholic cu Rebecca Bloomwood este cu siguranta cea mai amuzanta si mai savuroasa din intreaga serie. Ai crede ca o serie ajunsa la a 6-a parte, atat in domeniul cinematografic, cat si in cel beletristic, mai ales atunci cand vorbim despre un chick lit, a spus cam tot ce a avut de spus si are toate sansele sa fie complet lipsita de stralucire. Nu este insa sub nicio forma cazul seriei lui Sophie Kinsella. Fiecare carte din serie ma lasa la final cu urmatoarea propozitie pe buze: “Asta a fost cea mai buna carte din serie”.

Cu Becky la dezintoxicare… de cumparaturi

Dupa aventurile mamei shopaholice din “La Cumparaturi cu Bebe”, romanul al saselea al seriei Shopaholic o gaseste pe Becky Bloomwood la cumparaturi cu fiica sa de 2 ani, Minnie, si cu un Luke mai preocupat ca niciodata de business-ul sau si de clientii noi castigati, intr-o permanenta goana intre laptop si BlackBerry. Criza economica incepe insa si, pe fundalul unei tendinte generale de taiere a cheltuielilor, Luke o convinge pe Becky sa fie mai cumpatata si sa poarte mai mult de o data hainele din dulap. Ca urmare, impreuna cu sora sa, Jess, Becky face un inventar al sifonierului cu haine de designer aflat in posesia ei si realizeaza ca purtand doar o data fiecare piesa vestimentara din dulap, ar mai avea haine de purtat pana in octombrie (totul intamplandu-se in ianuarie).

Pentru a trece mai usor peste regimul de dezintoxicare si abtinere de la cumparaturi impus de Luke, Becky initiaza un nou proiect. Decide sa ii organizeze lui Luke de ziua lui, pe 7 aprilie, o petrecere surpriza de amploare si deosebit de luxoasa pentru acesta. Cum va reusi Becky sa duc la bun sfarsit acest proiect anevoios intr-o limita dura de timp si buget, avand intre timp pe cap o suita de probleme la job si o duzina de guvernante care ii spun cum ar trebui sa o creasca pe mult prea rasfatata Minnie? Ramane sa vedeti in savurosul roman “La Cumparaturi cu Minnie”.

Aschia nu sare niciodata departe de trunchi…

Ca urmare, de ce sa ne miram ca Becky si-a gasit in fiica sa cea mai mare concurenta la titlul de shopaholica?! Ma tot gandesc cum sa va povestesc ce se intampla in carte astfel incat sa va trezesc interesul si totusi sa nu dezvalui prea multe. Vechea dilema. Problema este in cazul cartii Mini Shopaholic, aceea ca actiunea in sine nu este adevaratul deliciu. Ci faptul ca regasim aceleasi personaje dementiale cu care ne-a obisnuita Kinsella de la mama autoritara si innebunita dupa cumparaturi si barfe la sora Jess pasionata de bio si eco pana la exagerare si pana la Suze, cea mai buna prietena, mereu suportiva, exagerat de bogata, dar niciodata mai putin modesta si buna la suflet. In acest peisaj de personaje delicioase, situatiile la limita in care Kinsella isi imagineaza desfasurarea actiunii, comicul de limbaj, dialogurile interioare criminal de comice ale lui Becky, fiecare piesa a puzzle-ului se potriveste atat de bine incat ajungem sa radem in hohote la fiecare pagina si sa nu mai putem lasa din mana acest roman chick lit savuros.

Ma dau in vant dupa cumparaturi cu… Minnie

Pentru fanii lui Sophie Kinsella care vor sa se asigure ca nu au ratat absolut nicio carte a seriei, voi trece repede in revista toate cartile scrise de aceasta pana acum, atat pe cele din seria Shopaholic, cat si pe celelalte. Deci, Mini Shopaholic (“La Cumparaturi cu Minnie”) este a sasea parte a seriei Shopaholic dupa “Ma Dau in Vant Dupa Cumparaturi”/”Confessions of a Shopaholic”, “Goana Dupa Cumparaturi la New York”/”Shopaholic Takes Manhattan”, “La Cumparaturi in Rochie de Mireasa”/”Shopaholic Ties the Knot”, “La Cumparaturi cu Sora Mea”/”Shopaholic and Sister” si “La Cumparaturi cu Bebe”/”Shopaholic and Baby”. Alte carti chick lit foarte comice scrise de Sophie Kinsella sunt “Supermenajera”/”The Undomestic Goddess”, “Poti sa tii un secret?”/”Can You Keep a Secret?”, “Iti amintesti de mine?”/”Remember Me?” si “Fata Fantoma”/”Twenties Girl”. Toate cele 10 carti scrise pana acum de Sophie Kinsella au fost traduse si in limba romana si au fost publicate de catre editura Polirom in Colectia Chic (colectie special dedicata genului chick lit).

Poate stiti deja, sau daca nu veti afla acum, ca numele real al lui Sophie Kinsella este Madeleine Wickham, S.K. fiind doar un pseudonim. Sub numele real Madeleine Wickham a publicat alte 7 carti, acestea nefiind inca (din pacate) traduse in limba romana. Este vorba despre The Tennis Party, A Desirable Residence, Swimming Pool Sunday, The Gatecrasher, The Wedding Girl, Cocktail for Three si Sleeping Arrangements.

Cartea La Cumparaturi cu Minnie a fost publicata in Romania la editura Polirom si poate fi comandata direct de pe situl editurii.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*