Home » Muzica, Timp liber

Interviu cu Alain Gavrilutiu, unul din oamenii din spatele BPMTV

21 February 2014 scris de Niciun comentariu

alain-gavrilutiu-photo-by-horia-stanBPMTV, o noua televiziune online axata pe muzica electronica, a crescut ca Fat-Frumosul din povesti, reusind in doar sase luni de la fondare performanta de a atrage aprecierea si participarea unor nume mari din aceasta lume, inca mica la noi dar cu potential de explozie ca peste hotare.

Desi probabil asa ati aflat cu totii de BPMTV, organizarea si filmarea unor petreceri cu artistii de top, dar si aspiranti, ai acestei nise muzicale nu este singura latura pe care opereaza proiectul. BPMTV a lansat in ianuarie si o emisiune cu DJ Vasile – Who’s UR DJ? pe numele ei, #WURDJ pe scurtul internautic – despre care am vrut sa va spuna mai multe chiar omul cu ideea din care a evoluat totul, Alain Gavrilutiu.

1. Salut! Spune-ne cu ce se ocupa BPMTV, cui i se adreseaza si prezinta-ne echipa in cateva cuvinte!

bpmtvNucleul de baza al echipei e format dintr-un amestec de oameni din industria filmului, online si muzica, Misu Ionescu un D.O.P. extrem de talentat, Andrei Sibisan care e un editor foarte creativ, tu, Ioanina, care faci minuni pe social media & publicity, Alex Zniff care, fiind DJ, e legatura cu lumea muzicii electronice si Gabriela Iacob, care e producator . Ce pot sa spun e ca una din premizele acestui proiect, cel putin pentru mine, din punct de vedere profesional a fost sa lucrez alaturi de oameni pe care ii admir si in care am incredere in fata, in spatele si in jurul camerelor. Si privind in urma si stiind ce sacrificii a facut fiecare pentru proiect sunt mandru de fiecare dintre ei si abia astept sa incep alaturi de ei lucrul pe ceva nou. In plus mai sunt multi oameni care s-au strans in jurul proiectului si care ne-au ajutat cu petrecerile pe care le-am organizat fie ca dj, fie ca graficieni, fie cu scule, incepand cu Rolf, Alcalina, Dualtrx, Adnana Sun, Fane, Boola, Demos, BONBon, Sum, Kenahu, Budri Lee, Alina Mihai, Aca Vivaca, Vampiru. Melodia de pe genericul emisiunii e facuta de Rufi.Daca am uitat pe cineva promit sa ma revansez insale multumesc la toti pentru ca de fapt au aratat ca filozofia de la care a pornit BPMTV poate functiona. Noi am vrut de la inceput sa creeam o platforma unde artisti din diverse ramuri sa se poata intalni pe proiecte comune iar muzica electronica e indeajuns de versatila incat sa permita o varietate uriasa de permutari. Mi-am dat seama la un moment dat, cunoscand oameni talentati, creativi si proaspeti ca, daca putem creea o structura care sa adune in jurul ei o comunitate cat mai variata de artisti si prin urmare de idei, si prin urmare de proiecte ar putea fi un pas pentru dezvoltarea miscarii indie.

 

2. Cat de mare era nevoia unei platforme pentru artistii de muzica electronica? Sunt destul de multi fani ai acestui gen muzical in Romania, ca sa merite efortul?

Probabil ca fani adevarati, care sa caute dincolo de nume si de cat de glamour e afisul nu sunt atat de multi. Dar nici o miscare relevanta nu a fost asa de numeroasa la inceput. Ideile noi nu sunt niciodata populare dar asta nu inseamna ca ele nu reprezinta ceva. Daca cred ca e nevoie de ceva, cred ca e nevoie sa recunoastem muzica electronica ca parte a culturii contemporane romanesti laolalta cu toate celelalate forme de exprimare artistica la care se poatea avea acces azi, de la arta stradala la opera nationala. Mai ales ca prin versatilitatea ei muzica electronica poate naste colaborari cu orice forma de arta. Noi vrem sa fim cei care suprindem rezultatul pe camera. Mergem cu miile la nume straine fara sa ne dam seama ca in momentul asta Romania exporta muzica electronica mai bine decat cereale si ca sunt multe cluburi in tara unde Dj talentati pun muzica la fel de bine si de creativ si de surprinzator ca cei de afara. Si daca tot suntem asa de porniti sa ne hranim doar cu legume de provenienta locala nu vad de ce n-am incerca sa ascultam si ce muzica fac baietii de la noi.

 

bpmtv-wurdj-sigla3. De unde ti-a venit ideea emisiunii Who’s UR DJ?? Si de ce natura e scopul ei – educativ, distractiv etc.?

Ideile cele mai bune vin din interactiunea cu oamenii. Din discutii cu prietenii sau din optiunile pe care ti le ofera cercul de cunoscuti. Pentru mine muzica a avut mereu la fel ca si teatrul aceea forma de magie a spectacolului live si prin urmare atunci cand am descoperit muzica electronica m-a fascinat aceasta superputere a Dj-ilor cu adevrat buni de a comunica, de a simti si manevra in direct emotiile oamenilor. Ideea WurDJ? mi-a venit din senin, mergand pe jos spre o vizionare de scurt metraj care era organizata la Misbits. Acolo erau acesti oameni, alaturi de care lucrasem in diverse ocazii asa ca ei au fost primii carora le-am spus-o. Entuziasmul a depasit asteptarile si 2 saptamni mai tarziu organizam prima noastra petrecere .

Orice emisiune sau demers din sfera televiziunii trebuie sa aiba un scop subtextual educativ. Omul trebuie sa ramana cu ceva dupa ce se uita la un episod; altfel degeaba muncim. Pe vremuri exista o carte care se numea Ne jucam, ne distram, matematica invatam. Oamenii sunt mult mai dispusi sa accepte schimbarea atunci cand ea vine intr-o forma prietenoasa.

 

4. Cine e Anca, care au fost criteriile pe baza carora a fost ea aleasa ca “eleva” a WURDJ? si de unde crezi ca vine star-power-ul ei?

Proiectul BPM Tv a inceput in jurul notiunii de comunitate si de efort comun in sprijinul unei idei. Despre Anca stiam de mai demult ca isi doreste sa devina DJ si ca e unascultator impatimit de muzica electronica.Eu am mare incredere in ea si in capacitatea ei de a deveni Dj pentru ca oamenii ambitiosi reusesc atunci cand isi descopera pasiunea. Iar in ceea ce priveste emisiunea a facut o treaba foarte buna pentru ca a putut, in ciuda camerelor sa ramana egala cu ea insasi servind astfel scopului initial al emisiunii, de reality show adevarat…

 

5. Alegerea lui DJ Vasile ca mentor s-a dovedit a fi una foarte inspirata, dar cum l-ati convins sa participe la inceput, cand nu era decat IDEEA? Cum crezi ca s-a adaptat el la acest rol ‘pedagogic’?

Una din premizele BPMTV a fost sa lucram doar cu artisti de care ne place si pe care ii admiram. Ori pentru multi oameni din generatia mea si nu numai DJ Vasile e unul din numele care ne leaga afectiv de muzica electronica. Cu cine sa incepi altcineva dacat cu un “greu”?Dj Vasile e genul de prezenta pe care noi vrem sa o expunem pentru ca e talentat, e vehement, are personalitate si cel mai important, la fel ca si seturile lui, un mesaj. Cu toti o spunem insa noi am si vrut sa inregistram, pentru posteritate, pe imagini prezenta unui altfel de oameni in emisiunile din Romania din 2014. Am spus mai devreme ca noi am tratat tot proiectul ca pe un documentar pentru ca de fapt wurdj? sezonul unu urmareste doua drumuri. AL Ancai de la zero la Dj dar si al lui Vasile ca artist si  pedagog.

 

6. Cum stau, dupa parerea ta, televiziunile romanesti, in special la capitolul reality TV? Prin ce se distinge emisiunea voastra de tiparul clasic?

anca-dj-vasile-bpmtvNu e caderea mea sa judec ce se intampla la televizor in Romania, in mare parte pentru ca nu mai am pe telecomanda decat canelele de sport si HBO-ul.

Insa ceea ce stiu e ca exista o tendinta tot mai mare a audientei de a nu se mai uita la televizor. Nu stiu ce ii indeparteaza si la urma urmei nici n-are importanta. Ce conteaza e ca acesti oameni din varii motive s-au saturat si vor altceva. Asta nu inseamna neaparat mai bine sau mai rau. Doar diferit. Si noi am vrut sa le oferim un reality show adevarat. Ceea ce intelegem noi prin reality show. Dj Vasile si Anca s-au cunoscut pentru prima oara cu 10 minute inainte de a filma. Viata e cel mai bun scenarist. Noi nu a trebuit decat s-o lasam sa scrie povestea. Reality show-ul e o degenerare a documentarului iar noi ceea ce am filmat e un documentar pe care-l numim reality show pentru ca e un termen agreat pentru acest fel de a documenta un proces de invatare. Asta e ceea ce am vrut sa aratam. La urma urmei tot ce putem face e o propunere. Ma bucura ca oamenii au reactionat asa de bine la ceea ce am aratat si asta ne incurajeaza sa continuam .

 

7. Din perspectiva ta, ca promotor online in peisajul entertainment-ului autohton, este acest nou mediu unul ofertant? Cu alte cuvinte, cat de usor se poate dezvolta, valorifica, capitaliza?

Scopul initial al BPMTV e sa creeze o platoforma de exprimare. Niciunul dintre noi nu are pretentia de a inventa roata ci de a oferi o alternativa la ceea ce se intelege in acest moment prin televiziune in Romania. Consider ca in general miscarea independenta din Romania este fie prea divizata ca sa fie puternica, fie complet imatura asa ca cei carora ne adresam si cei pe care vrem sa-i cucerim sunt aceea parte a audientei care s-a saturat de ce ofera televiziuna in forma ei clasica si vor sa migreze spre o alternativa mai viabila din punct de vedere al continutului. Pana la urma suntem atat de fresh pe cat sunt si ideile la care suntem deschisi.

 

 

8. Cum au fost primite initiativele BPMTV de pana acum, de catre public – cel online si cel offline, de la petrecerile voastre?

Oamenilor le place muzica buna si cred ca si formatul nostru de emisiune a fost foarte bine privit. O reputatie serioasa se castiga in timp si de aceea orice om pe care l-am convins cu ce facem e o multime.Noi avem ganduri mari in ceea ce priveste 2014 insa ceea ce e sigur e un sezon nou de wurdj?. Un ucenic nou, un instrutor nou si dar mai ales o noua abordare.

 

9. Care au fost cateva dintre obstacolele intalnite de voi pana acum si cum le-ati depasit? Si care au fost surprizele placute?

Obstacolele pe care le-au intampinat toate initiativele independente de pe la noi. Adica lipsa unui sitem coerent de finantare alternativa, a unor sinapse formate intre companii si entitati comerciale si asocierea imaginii lor cu valori pe care le pot regasi pe piata independenta.

 

10.  Poti sa ne dezvalui ceva din proiectele viitoare ale BPMTV? Sau sa ne dai un sneak peak din culisele sezonului 2 al WURDJ??

anca-bpmtv-wurdjIn principal o sa ne axam pe descoperirea muzicii electronice si a celor care o compun si cum  arata in contextul culturii contemporane. Suntem un grup cu resurse creative surprinzatoare insa as prefera sa surprindem audienta cu proiectele pe carele avem in dezvoltare de abia dupa ce ne asiguram ca suntem gata sa le aratam.In ceea ce priveste sezonul doi wurdj? o sa continuam cu o editie destinata scratching-ului. Minimul instinct de marketing pe care il am ma impiedica sa dau inca numele instructorului cat si noutatile pe care le vom aduce formatului insa ce pot sa spun sigur e ca daca va place sezonul unu atunci fiti gata sa iubiti sezonul doi.

 

11. Care ar fi unul din obiectivele BPMTV pe termen mediu-spre-indepartat? Altfel spus, cel mai mare vis al vostru!

Evident ca visul ultim ar fi sa putem sa sustinem sa rulam si sa derulam o grila de programe mai extinsa, cu genuri diferite si cu un flux continuu de continut. Insa in subtext inteleg prin asta sa incepem sa unificam din ce in ce mai multe grupuri de artisti talentati si din entuziasmul comunitatii artistice sa putem genera genul de proiectte care sa ne sustina continuitatea. Vrem sa incercam sa generam o comunitate a carei plus valoare sa devina imens tocmai datorita colectivului si care in timp sa se transforme intr-un organism autosustenabil. 

V-am facut curiosi? Puteti urmari chiar acum si episoadele 2 si 3 ale emisiunii WURDJ? ca sa fiti la zi sambata, cand BPMTV va urca urmatorul episod pe canalul de YouTube care, cu putin noroc, in curand va fi doldora de emisiuni la fel de entertaining!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*