Home » Teatru, Timp liber

Independence – un studiu despre noduri la Café Godot

12 August 2012 scris de Niciun comentariu

Noduri si semne, dar nu dupa Nichita Stanescu. La Café Godot a avut loc recent premiera unui spectacol dupa un dramaturg american contemporan: Independence, de Lee Blessing. Un spectacol plin de noduri si increngaturi, diferite insa de nodurile poetice stanesciene, ci mai degraba inrudite cu nodurile despre care s-a facut vorbire si in Satisfucktion de la Teatrul Mic. Anume, o radiografie a relatiei intre parinti si copii, relatii toxice, libertate aparenta si alegerile pe care le facem pentru noi insine.

Simbioza – un stil de educatie sau un stil de viata?

Independenta la care face referire titlul este element de studiu aplicat pe o familie americana dintr-un mic orasel de provincie din statul Iowa. Personajele sunt patru femei (mama si fiicele) care se zbat intre dependenta si libertate. Nu, nu e vorba de substante, e vorba despre legaturi afective si simbioza pe care o vedem uneori intre mama si copii. In cazul de fata, mama si-a crescut cele trei fete intr-o plasa extrem de fina, dar rezistenta. Scopul final ramane de ghicit pentru fiecare dintre noi…

Chiar daca personalitatile lor sunt eminamente diferite, amprenta Mamei-Paianjen le aduce pe toate cele trei odrasle la un numitor comun chinuitor: datoria fata de familie. Pe parcursul intregii piese asistam la o pendulare agonizanta intre libertate si captivitate. Fascinant este jocul psihologic prin care fiecare dintre cele trei surori este adusa, pe rand, la tacere si “tinuta” la vatra, alaturi de mama ei. Controlul este exercitat prin mecanisme perverse si subtile si este fascinant cum Capul Familiei atinge chiar momente in care te convinge ca ceea ce o anima este insasi bunastarea sufleteasca a intregii familii. Sentimentul de coliziune cu clanul reunit reuseste pentru scurte momente sa ne momeasca in pozitia de simpatizanti ai mamei care s-a autosacrificat in procesul de crestere a copiilor. Dar oare toate sacrificiile au fost chiar asta, sacrificii?

Jocul actoricesc mi-a prilejuit cu aceasta ocazie o dilema. Ma intreb cum este posibil ca fiecare actrita in parte sa ma convinga de povestea si de trairea ei, insa  “intregul” sa nu se lege, cu atat mai mult intr-o piesa despre legaturi simbiotice. Probabil ca e mai bine ca fiecare sa distileze in propriul for interior intreaga epopee de trairi. S-ar putea ca, fixandu-va pe un anume personaj, sa gasiti ca rezultanta este de fapt extrem de coerenta si de fluida. Si sa nu vi se para ca cele patru personaje sunt piese de puzzle care evolueaza pe ecrane diferite, in piese diferite… De ce nu?

Unde si cand vedem Independence?

Piesa lui Lee Blessing se joaca la Café Godot, pe str Blanari nr 14. Cand aflati de urmatoarea reprezentatie, rezervati-va o masa cat mai din timp la numerele 021 31 61 682 sau 0736 414 244 ca sa fiti siguri ca veti urmari reprezentatia in deplin confort.

Credit foto: Bogdan Grigore

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*