Home » Filme

Idiocracy – parodiind societatea americana a viitorului

25 October 2009 scris de 3 comentarii

idiocracyCoolRank: 6.5/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 6/10

actori: 7/10

scenariu: 7/10

montaj: 6/10

Nota IMDb: 6.4/10

Idiocracy vine de la realizatorul Office Space si are o tema interesanta, tratata suficient de comic pentru a va tine la film 90 de minute. Are destul faze si replici amuzante pentru a avea de ce sa va amintiti de el, dar nu este intr-atat de distractiv incat sa il tineti minte sau sa doriti sa il revedeti. Daca va supara insa spalarea de creiere in masa tipic americana si indobitocirea catre care avem uneori senzatia ca ne impinge societatea de consum in care traim, atunci s-ar putea sa gasiti Idiocracy o vizionare placuta.

The future is a no brainer

Idiocracy ne imbie sa ne imaginam cum va arata societatea noastra peste 500 de ani in conditiile in care doar oamenii mediocri fac copii. Rezultatul in opinia realizatorilor filmului Idiocracy va fi o omenire mult sub mediocra, in care totul va fi automatizat, IQ-ul mult sub cel mediu de acum, iar oamenii nu vor mai putea gandi singuri si nici nu isi vor mai dori.

Concret, personajul principal al filmului Idiocracy este Joe Bauers, un militar mediocru. Joe este invitat de superiorii sai ierarhici sa ia parte la un experiment al armatei numit “Human Hybernation Program”, al carui scop este de a conserva inteligentele superioare de pe planeta. Joe va fi primul care va incerca acest experiment si va fi conservat pe o perioada de un an. Cel de-al doilea voluntar este o prostituata, Rita, care nu stie foarte bine in ce se implica si ce se va intampla in cadrul experimentului. In urma evenimentelor anilor urmatori, cei 2 ajung sa fie uitati in cutiile frigorifice si se trezesc in anul 2505, peste exact 500 de ani.

America se schimbase total in acesti 500 de ani, IQ-ul populatiei fiind in continua scadere. Joe si Rita sunt acum cei mai inteligenti oameni de pe planeta, presedintele SUA este un campion de wrestling, apa este inlocuita de o bautura energizanta de tip Gatorade, motiv pentru care recoltele se usuca, America devenind un mare desert afectat deseori de furtuni de nisip. Joe si Rita au acum o dubla misiune: de a ajunge inapoi in timp in anul 2005 si de a salva America viitorului de la pieire si idiotire.

In the future, intelligence is extinct

Tema Idiocracy mi s-a parut foarte reusita si modul in care este initial subiectul este deosebit de amuzant. Din pacate, ceea ce urmeaza pierde din ritm treptat-treptat, iar poantele sunt usor rasuflate. Partea buna a filmului este jocul lui Luke Wilson, care da verosimilitate personajului.

Replicile sunt haioase foc. De la emisiunea “Aw my balls” la care se uita americanii viitorului, pana la greselile de spelling si propuntie gen “Uhmerican Express” si numarul mare de oameni din cartea de telefon pe numele Upgrayed, Idiocracy abunda in replici gen “I can’t believe you like money too, we should hang together”.

Regizor, producator si scenarist este nimeni-altul decat Mike Judge, cel care a realizat si parodia Office Space (1999). Eu una am lesinat de ras la Office Space si am apreciat Idiocracy in acelasi ton.

Ce spun criticii despre Idiocracy?

Majoritatea review-urile primite de Idiocracy de la principalii critici de film au fost favorabile.

Nathat Rabin de la The Onion (A.V. Club) pune punctul pe i, spunand ca acest gen de filme se supune mereu riscului de a fi luat drept exact ceea ce parodiaza. Totusi, cu putin focus, Idiocracy chiar poate fi numit un film bun si educativ.

Robert Koehler de la Variety apreciaza faptul ca Mike Judge a invatat de la Office Space cum sa faca un film rotund si considera Idiocracy o parodie reusita.

Verdictul KoolHunt.ro

Idiocracy este o parodie reusita, care ne lasa pe ganduri macar cateva minute si ne face sa ne punem probleme. Desi nu se compara cu succesul anterior al lui Mike Judge, Office Space, Idiocracy parodiaza eficient si oarecum realist societatea americana pana la punctul in care sa ne gandim statistic care sunt sansele sa se intample chiar asta peste 500 de ani.

3 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*