Home » Concerte, Evenimente

Hollywood Music in Bucharest sau 100 de filme de “ascultat” intr-o viata

5 April 2012 scris de 2 comentarii

M-am trezit asistand in ultima vreme la o explozie de antologii, care mai de care mai inedita: 100 de filme de vazut intr-o viata, 100 de carti de citit intr-o viata, 100 de locuri de vazut intr-o viata, 100 de mancaruri de gustat intr-o viata, 100 de… Si lista poate continua. Probabil dupa ce se vor epuiza categoriile care “merita”, vom asista la o explozie de locuri si lucruri pe care sa NU le faci intr-o viata.

Din seria celor de neratat insa, categoria de filme este probabil cea mai populara. Chiar daca atentia noastra se indreapta intotdeauna catre intriga peliculei si mai putin poate catre elementele adiacente (cum ar fi muzica, machaj, costume) nu stiu cati dintre noi sunt constienti de substanta pe care o da unui film muzica.

Muzica din film sau filmul de pe muzica?

Ei bine, poate pentru a ne face sa constientizam cat de importanta este muzica intr-un film “vorbit”, sau poate pentru ca pur si simplu au fost cuceriti de muzica de filme “antologice”, membrii ansamblului European Royal Orchestra au interpretat sub bagheta dirijorului Gotfried Rabl o selectie de piese simfonice consacrate de unele dintre cele mai iubite filme ale secolului. Sau poate ca a fost invers, muzica a adus acea “nota” finala peliculei, contribuind la alchimia care da nastere unui produs ce cucereste minti si inimi.

Membrii acestui ansamblu sunt se pare elita absolventilor muzicieni din Bucuresti si din tara, carora li se alatura cu titlu de colaborare reprezentanti consacrati alaturi de orchestre de prima marime in Romania, cum sunt Filarmonica George Enescu sau  Orchestra Nationala Radio. Dirijorul acestui fenomen artistic a fost domnul Gotfried Rabl, care in viata de zi cu zi este chiar dirijorul Orchestrei Simfonice Radio din Viena.

Impreuna, au dat expresie auditiva unor piese lirice dintr-un spectru cinematografic larg: ne-au adus aminte atat de filmele la care suspinau parintii nostri prin cinematografe, de acelea pe care unii dintre noi le-am vazut in liceu acum ceva ani buni, dar si de unele ceva mai proaspete, dar nu mai putin reusite.

Antologia creste pofta de filme?

Spre rusinea mea, si poate sunt una dintre putinii care au simtit asa, daca nu as fi avut “ilustrarea” vizuala din fundal sub forma de imagini din filmele ale caror coloane sonore erau interpretate, poate nu as fi recunoscut prea multe piese. Alaturarea insa, chiar inedita si foarte binevenita cel putin pentru mine, a reusit sa ma transpuna in timp, la momentele in care am vazut acele filme. Si sa imi amintesc de senzatia descoperirii lor si de emotia pe care mi-au trezit-o. Asa ca mi s-a facut dor de filmele cu eroi, cu barbati FOARTE frumosi, nici efeminati nici abrutizati, cu barbati eleganti si nobili, cu aventurieri si cu monstri, cu femei frumoase si cu multe cautari.

Interpretarea orchestrei a fost insa usor patata de vocea unei soprane, care probabil nu a avut suficient timp sa se pregateasca pentru partitura repartizata, si de oficiile de prezentatoare ale unei domnisoare care mi-a adus aminte de festivalurile de muzica usoara dintr-o era apusa. Atunci cand amfitrionii nu erau naturali si spontani, ci din contra, citeau de pe o foaie frumos fixata intr-o mapa ce urma sa vedem/auzim in continuare (iar uneori mai sareau cate un rand si ne cam puneau in incurcatura). Dar chiar si asa, placerea de a asculta muzica de film bun, foarte bun si extraordinar de iubit nu a fost umbrita prea mult. Ba chiar deloc, daca stau sa ma gandesc ca de cand am ascultat coloana sonora imi doresc sa revad toate filmele “audiate” ca sa imi dau seama inca o data in ce moment si ce se intampla cand in film incepea acea muzica.

Cum, unde si cand?

Evenimentul a avut loc la Sala Palatului, pe 28 martie 2012. Se pare ca a fost a doua manifestare de acest fel, iar public a fost, cam cat sa umple trei sferturi de sala. Deci avem motive sa speram ca se va organiza si la anul. Prin urmare, daca vreti sa va invitati parintii, copiii sau bunicii la un eveniment cu muzica (destul de) clasica, urmariti afisele din oras!

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*