Home » Gale de film, Stiri cinema

Frumoasa Adormita si cum se trezesc cetatenii lumii prin film – Cinepolitica 2013

29 March 2013 scris de 1 comentariu

A doua editie a festivalului de film international Cinepolitica (ilustrat istet si simbolic prin litera greceasca Pi) incepe marti, 2 aprilie, si daca aruncati un ochi peste ce v-au pregatit organizatorii, nu va veti sfii sa inaintati o cerere de concediu pe caz de… constiinta politica.

Festivalului de Film pe teme politice – megafon al mapamondului

Teme politice, fara loialitati fata de politic – pe scurt, un festival care nu va starni controverse, ci va pune pe tapet cateva dintre cele de factura recenta, care au propagat valuri politice si dezbateri filosofice pe tot mapamondul. Vom afla, de pilda, ca in Italia, problema eutanasiei, ridicata de cazul Eluana Englaro, a starnit o sumedenie de pareri, inca niciun rezultat, cu privire la umanitatea, sau dimpotriva, cruzimea, de a lasa pe cineva sa moara.

Vom afla ca, in timp ce noi nu reusim sa vedem padurea spinoasa de peste granite de-atatia copaci putrezi din propra ograda, altii, ca prizonierul nord-coreean Shin Dong-Huyk, reusesc sa se elibereze de un sistem represiv, sa scape la propriu si sa triumfe peste ani si ani de tortura si viata (mai rea ca) de caine. Langa Camp 14, un documentar plasat in totalitarismul de azi, vom gasi Lore, un film de fictiune, plasat in plina prabusire a Germaniei fasciste. De la Argentina la Serbia, via Israel, Polonia si chiar Italia – iata cum se profileaza traseul spectatorului Cinepolitica.

De la o Gala la cealalta – incercuind din programul Cinepolitica IFF

Intre cele doua capete ale festivalului, marcate de un film care abordeaza eutanasia (Bella addormentata) si, respectiv, unul despre anarhistii de-altadat’ (The Company You Keep), poate cea mai asteptata aparitie, in ceea ce ma priveste, este cea a filmului… cu trei capete! E vorba de multi-dezbatutul The Gatekeepers/Cerberii, care reuseste performanta unica de a aduna laolalta marturiile a sase fosti capi Shin Bet. Filmul lui Dror Moreh ofera o perspectiva never-before-seen in – SI DIN – interiorul agentiei de securitate interna a Israelului, care a modelat din umbra politica Israelului din 1967, anul ocuparii Palestinei, si pana azi.

Cu 92 % fresh pe Rotten Tomatoes, The Gatekeepers nu este un film inspirational sau optimist, “ce vei gasi aici este claritate, rara, binevenita si aproape de nesuportat” (A.O. Scott, The New York Times). Tot la capitolul “insuportabil” insa, Cinepolitica nu se da in laturi de la chiar mai multe povesti greu de digerat, pe care le vei gasi grupate in Programul Special Insuportabila Memorie. Sub aceasta umbrela vor fi proiectate filme despre atrocitati poate mai putin atacate pe celuloid (Evrei de vanzare, Examenul), sau fatete ale unora care credeai ca au fost explorate pana la refuz (Hitler’s Children).

O alta sectiune aparte din festival va trece in revista si o situatie curenta, care a tinut ostatice primele pagini ale presei mondiale timp de cateva saptamani bune – Papalitatea Azi, in cadrul careia va rula filmul Witness to Hope: The Life of Karol Wojtyla, Pope John Paul II. Un biopic exhaustiv, care examineaza actiunile Papei titular prin prisma urmelor lasate de anii tineretii petrecute in Polonia comunista, proiectia va fi urmata de o discutie pe marginea alegerii recente a noului suveran pontif, Francisc. Despre primul Papa iezuit si primul non-european (din secolul al VIII-lea!), isi vor da cu parerea Michel Kubler, fostul redactor sef pe probleme religioase al La Croix, si Adrian Niculescu, actualmente profesor la SNSPA si fost profesor la Universitatea Catolica din Milano.

Daca absenta voastra de la initiative de acest gen (conversational-argumentative si relevante pe plan international) ne-ar provoca tristete si pesimism vizavi de viitorul tarii noastre, absenta de la filmele propriu-zise din cadrul festivalului va dauneaza voua si credibilitatii voastre de cinefili. Majoritatea acestor filme nu se pot “gasi” niciunde, iar peste o a doua sansa de a le viziona nu veti mai da prea curand. Asadar, ne vedem intre 2-7 aprilie la Cinema Studio sau la Elvira Popescu, locatiile unde se va desfasura Festivalul International de Film Cinepolitica in acest an. 

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*