Final Destination 5 3D – nu te pune cu Moartea, va castiga in cele din urma!
[Titlu in limba romana: Destinatie Finala 5]
CoolRank: 5/10
– atmosfera & entertainment: 6/10
– regie: 5/10
– actori: 5/10
– scenariu: 5/10
– montaj: 8/10
Nota IMDb: 6.4/10
Regie: Steven Quale | An: 2011 |
Actori: Nicholas D’Agosto, Emma Bell, Arlen Escarpeta | Genul: horror, 3D |
De cum am vazut orasul impanzit de mesh-urile promotionale ale filmului, am vrut sa fiu eu cel care scrie acest review. Am vazut celelalte 4 filme ale seriei si desi nu sunt neaparat un fan al genului, totusi Final Destination ori Saw nu ma vor tine departe de sala de cinema. Si asta nu neaparat datorita atmosferei “cu sange pe pereti” ce caracterizeaza acest film, ci mai degraba mesajului amar pe care il transmite: nu incerca sa pacalesti destinul (Moartea in acest caz), nu vei iesi invingator.
Ca si in celelalte patru filme ale seriei de mare succes, avem si aici de-a face cu un grup de prieteni care reusesc sa scape cu viata datorita unuia din ei care, cu cateva momente inaintea dezastrului, are o viziune a acestuia. Tema este simpla, reteta aplicata acum a cincea oara pare sa ne sugereze ca producatorii filmului n-au de gand sa se opreasca la acest al cincilea remake, desi, parca, la final, cam inchid cercul si ne sugereaza ca au obosit si ei sa nascoceasca intamplari absurde de pe urma carora se poate muri absurd.
Bludworth: Death doesn’t like to be cheated.
Cum am spus, ecuatia pe care se construieste Final Destination 5 pare simpla. Un grup de oameni – Sam (interpretat de Nicholas D’Agosto), Peter (Miles Fisher), Candice (Ellen Wroe), Olivia (Jacqueline MacInnes Wood), Molly (Emma Bell) Isaac (P.J. Byrne), Nathan (Arlen Escarpeta), Dennis (David Koechner) – e salvat de la moarte de catre unul dintre ei datorita unei viziuni avute de acesta. Insa cei salvati nu vor fi lasati in viata, (nu va suparati pe mine ca nu am pus spoiler alert, deja suntem la a cincea varianta a povestii…), ci suflarea le va fi luata rand pe rand.
Modurile in care mor sunt din cele mai sadice, scenaristii se intrec pe ei insisi de la un episod al seriei la altul… Ideea principala: nu ai tu, ca om, puterea sa “fentezi” destinul. Drept pentru care el, destinul, in cazul nostru reprezentat de Moartea cea neinduratoare, isi ia partea. Nu poti totusi, urmarind filmul, sa te lasi dus in filosofii de acest gen, pur si simplu imaginile (mai ales in 3D fiind) iti capteaza toata atentia. Nu e, sau nu a fost pentru mine si majoritatea celor din sala, un film care sa ne dea cosmaruri noaptea. Am apreciat imaginatia si simtul umorului (de un negru dus la extrem) cu care ne-a cadorisit filmul si ne-am bucurat de asta.
Are you saying that we can’t stop this?
Pur si simplu cei ce supravietuiesc accidentului nu au de ce sa fie fericiti din momentul in care isi dau seama ca pana la urma vor muri unul cate unul, in ordinea exacta in care mor si in viziunea lui Sam. Asa ca, disperati, incearca fara succes sa gaseasca metode de rezolvare a algoritmului mortii. Chiar daca la un moment dat inteleg o parte din el, aceasta mica batalie castigata ii face sa piarda razboiul pe viata si pe moarte.
In mare, cam la asta se rezuma subiectul filmului, va trebui sa mergeti sa vedeti aceasta pelicula pentru a vedea cauzele si imprejurarile in care mor damnatii nostri.
Despre actori si regie ce se poate spune?
Actorii nu stralucesc, sunt ceea ce vei gasi in filme de gen intotdeauna, dar se vede ca au pus suflet in jocul lor, lucru pentru care i-am apreciat. Regia mi-a parut OK: desi Steven Quale nu e unul dintre regizorii cu portofoliu, s-ar putea sa mai auzim de el pe viitor.
Ce spun criticii despre Final Destination 5?
Bruce Diones de la New Yorker apreciaza filmul ca pe o infuzie surprinzatoare de energie si umor negru, alti critici aducand aceasta a cincea parte pe primul loc dupa primul film al seriei, ceea ce nu-i putin lucru. Ca note, tomatometerul de pe rottentomatoes.com ii acorda lui Final Destination 5 un 59% destul de meritat; la metascore-ul de pe metacritic.com avem un procent mai mic pentru Final Destination 5, de 50%.
Verdictul KoolHunt.ro
De vazut, mai ales de catre iubitorii seriei sau ai genului. Daca va feriti sa va duceti din cauza ca probabil credeti ca ideile de morti violente au fost epuizate de catre scenaristi, va inselati, deci mergeti, nu veti regreta!
Not only that death does not like to be cheated but DEATH IS THE CHEATER – telling the few naive ones that they will “win” their lives back by killing someone else in their stead. Which is a gross lie, they all die in the end. So death is the cheater after all:)
Totusi, prea sadic, I nearly had a heart attack:)
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.