Home » Carti, Timp liber

Fata cu cercel de perla – fictiune pornind de la tablou celebru

11 May 2011 scris de 1 comentariu

CoolRank: 8/10

Desi nu se cunosc foarte multe detalii despre viata lui Vermeer, Chevalier a reusit sa inchege o poveste inteligenta, foarte bine construita, pornind de la cel mai cunoscut tablou al pictorului olandez – Fata cu cercel de perla.

Povestea este simpla, usor de urmarit, si are loc in sec. 17 in micuta localitate Delft din Olanda. Naratoarea este o tanara dintr-o familie nevoiasa care, in urma unui accident de munca al tatalui sau, este nevoita sa se angajaze pentru a-si intretine familia. Griet, de numai 16 ani, se va muta si va deveni cea mai tanara slujnica in casa lui Johannes si Catharina Vermeer si a numerosilor sai copii. Treptat, ea ajunge sa se implice in munca pictorului, mai intai ajutandu-l la prepararea culorilor, pentru ca treptat sa devina si subiect intr-unul dintre tablouri.

Fata din tablou si povestea ei

La inceputului anilor 1660 familia Vermeer avea o situatie materiala buna, veniturile venind din vanzarile tablourilor realizate de Johannes. Dar cum acesta picta foarte greu un tablou, in aproape un an, toata familia incerca sa ii faca pe plac si sa ii asigure linistea si confortul pentru a putea lucra cat mai repede.

La inceput, principala sarcina a lui Griet este sa curete camera pictorului fara a misca mobila sau obiectele. Simpla ei prezenta in atelier starneste insa gelozia sotiei si invidia celeilate slujnice, Tanneke. Nici Cornelia, una dintre fiice, nu vede cu ochi buni apropierea slujnicei de atelierul tatalui sau si nu ezita sa ii joace tot felul de feste. Atelierul este un loc interzis pentru majoritatea membrilor familiei si este usor de inteles de ce toti sunt suspiciosi in privina Grietei. Putin mai cerebrala pare soacra pictorului, Maria Thins, care realizeaza ca tanara este cea care il inspira pe Vermeer si care spera ca tot ea il poate face sa lucreze mai repede, pentru a putea valorifica tablourile.

Care este pretul unei slujnice?

Nu trece mult timp si frumusetea lui Griet este observata de catre unul dintre clientii fideli ai pictorului, van Ruijven. Persoana bogata si influenta, acesta ii cere lui Vermeer sa realizeze un tablou cu el si Griet. Van Ruijven avea o notorietate de afemeiat, ultima femeie care pozase cu el ramanand insarcinata. Tinerei ii repugna din start ideea si incearca sa il tina la distanta cu ajutorul Mariei Thins. De aici si pana la realizarea celebrului tablou mai este doar un pas, dar mai bine va las pe voi sa descoperiti finalul.

Fata cu cercel de perla nu se doreste a fi o cronica a vietii lui Vermeer si cititorii care cauta asa ceva ar trebui sa se orienteze catre documentele oficiale. Tracy Chevalier a reusit sa creeze insa o fictiune reusita, de o simplitate inselatoare, pe baza minunatului tablou supranumit si “Mona Lisa nordului”.

In Romania cartea a aparut la Editura Polirom.

1 comentariu »

  • Anca Avram said:

    Am citit toate cartile scrise de Tracy Chevalier – traduse de Polirom. Scrie foarte frumos. Toate cartile sunt la fel de bune si interesante. Intr-adevar “Fata cu cercel de perla” este cea mai populara pentru ca are legatura cu pictorul Vermeer.(A fost facut si film dupa carte).

    Am avut ocazia sa vad si pictura la muzeul din Haga.
    Este deosebita.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*