Home » Teatru

Fat Pig – sau cine sa arunce primul cu piatra

2 April 2011 scris de Niciun comentariu

Teatrul Act ne-a regalat in luna martie cu o noua prospatura: Fat Pig, de Neil Labute (cel care a scris si The Shape of Things, pusa in scena tot la Act), in regia lui Cristi Juncu. O piesa noua (prezentata in SUA in 2004, la doar 3 ani dupa The Shape of Things) in care recunoastem stilul autorului extrem de frust, dar si gustul sau puternic pentru intrigi fine si intortocheate.

Cei care au vazut The Shape of Things au gustat deja probabil din tensiunea pe care dl Labute stie sa o construiasca picatura cu picatura, aducandu-ne intr-un loc total neasteptat in care ne intrebam “dar pentru mine oare cat de importante sunt de fapt toate chestiile astea?”.

Etichete si coduri de bare

Fat Pig este o poveste despre etichetele pe care oamenii si le lipesc unii altora pe frunte si despre felul in care fiecare se raporteaza la ele: despre oamenii care pun etichete, despre oamenii care le poarta si mai ales despre oamenii care nici nu le poarta, nici nu le pun, dar sunt mai afectati de ele decat cei din primele doua categorii.

Decorul simplu (o scena plina de masuratori si ajustari de masuratori) este insufletit de o muzica foarte dandy: Nat King Cole, Frank Sinatra, Gene Kelly. Distributia, proaspata prin excelenta. Tudor Istodor (personajul principal masculin): un tanar corporatist nici prea prea, nici foarte foarte; Raluca Vermesan (personajul principal feminin): o bibliotecara sarmanta cu un simt al umorului extrem de dezinvolt si contagios de bine dispusa si de optimista; Vlad Zamfirescu: prietenul cel mai bun al corporatistului din rolul principal, un aligator de birou care nu doar ca are o parere despre orice, dar are chiar parerea corecta despre orice; Irina Velcescu: colega la fel de corporatista a celor doi, cu mai putin discrete aspiratii de a-si relua o tentativa de idila cu personajul principal.

Se intampla astfel ca unul dintre cei de mai sus (ghiciti care?) sa inceapa sa se simta atras de o domnisoara “stantata” de catre cei din jur cu o eticheta greu de purtat. Insa dezinvoltura cu care ea isi poarta eticheta luand-o in deradere, intensitatea cu care se bucura de viata si optimismul ei incurabil il atrag pe tanar din ce in ce mai mult, pana cand se chiar indragosteste. Pana aici, avem o scena de basm. Zbaterea incepe atunci cand parerile altora incep sa il impunga din ce in ce mai violent, obligandu-l sa-si raspunda la o intrebare esentiala: imi pasa oare ce cred altii?

Daca veti merge sa vedeti piesa, veti afla cat de mult ii pasa tanarului nostru de tabu-urile si de etichetele societatii. Intrebarea insa este alta: voua cat va pasa de ele? Oare cat de mult a ajuns societatea noastra sa semene cu a lor? Ce e de fapt important pentru noi? Pana unde avem dreptul sa ne “impingem” parerile si ce sta de fapt in spatele lor?

Actorii si oamenii actori

Sunt sigura veti savura, ca si noi, jocul actorilor. Pe Tudor Istodor il mai vazusem o singura data, intr-o piesa ce mi-a parut atunci sa nu-l puna foarte mult in valoare (“Epopeea lui Ghilgames”, la Teatrul Odeon). Pe Vlad Zamfirescu il “cunosteam” deja si ma bucur sa spun ca o data cu piesa Fat Pig, ni s-a dezvaluit si mai bine. Personajele in care l-am vazut intrupat pana acum sunt foarte diferite, dar toate la fel de puternice si de reale. Este din specia rara de actori pe care nu ii poti defini printr-un singur rol (baiatul bun, baiatul rau, tocilarul etc). Cand e baiatul rau, e atat de rau ca ma enerveaza. Cand e baiatul bun, e atat de bun ca ma intreb de ce i se intampla unui baiat bun lucruri asa de rele. Cand e un alt baiat, ma bucur sa-l cunosc din nou. Raluca Vermesan m-a cucerit iremediabil. La sfarsitul spectacolului, mi-a parut o adevarata amazoana. Chapeau! Iar Irina Velcescu este inca o data naturala. Daca in The Shape of Things intrupa o tanara usor stearsa si cam prea conventionala, acum este de o afurisenie care chiar te enerveaza.

Unde si cand se joaca Fat Pig

Avem bucuria si placerea sa vedem piesa la Teatrul Act. Pentru a afla cand se joaca, intrati pe www.teatrulact.ro si abonati-va la newsletter. Se pot face rezervari si pe email si prin telefon, iar un bilet costa 30 lei.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*