Home » cinema, Filme, Topuri filme

Fascinatia personajelor dark in filme

26 August 2009 scris de 3 comentarii

thephantomoftheoperaDe multe ori personajele negative pot fi mult mai interesante decat cele pozitive. Pana si copii cand sunt mici prefera in jocurile lor sa-i imite pe cei rai, cu riscul de a fi pedepsiti moralizator in final. Asta pentru ca eroul, samariteanul, sufletul curat sunt perceputi unidimensional, previzibili si fara carisma cu care te atrag persoanele ambigue. Sunt ca ouale Kinder fara surprize.

Empatizam mai usor cu personajele intunecate

Nemernicul, sarlatanul, ingerul cazut, asasinul cu sange rece trec proba credibilitatii si devin interesanti. De ce? Pentru ca motivatiile lor sunt usor de inteles sau pentru ca de multe ori sunt victimele unor misterioase forte oculte sau al unui concurs de imprejurari nefavorabil.

Fascinatia exercitata de personajele dark, facute din umbre si lumini a crescut pe masura trecerii timpului, puterea lor hipnotica punand in umbra celelalte personaje. Industria cinematografica a fost atrasa de genul aceasta de personaje sporindu-le popularitatea, mai ales cand actorii sunt foarte bune alesi si iar publicul ii identifica cu personajele.

Pe pasionalul Heathcliff generatii intregi de femei au dorit sa il aduca pe calea cea buna

Lista personajelor romantice pasionale, aflate la granita dintre bine si rau, pentru care dragostea poate misca muntii va incepe intotdeauna cu cel mai salbatic si mai interesant caracter, intunecatul Heathcliff din celebrul roman scris de Emily Bronte, La Rascruce de Vanturi/Wuthering Heights. Se pare ca si numele Heath e predestinat unui personaj negativ a carui fericire se constitui in general pe fondul starilor de anxietate ale celor din jur.

Puternic, seducator si neimblanzit Heathcliff este personajul romantic aflat in cautarea iubirii pierdute, pe care au vrut sa-l consoleze generatii de cititoare ale celebrului roman. O ecranizare reusita a acestei povesti de dragoste este Wuthering Heights (1992)  cu Ralph Fiennes, frumos si disperat, intr-un rol de-a dreptul superb si pe masura talentului sau.

Aceeasi hipnoza a exercitat-o asupra publicului feminin si Fantoma de la Opera

Una dintre cele mai frumoase opere moderne ale lui Andrew Lloyd Webber beneficiaza de cea mai reusita ecranizare in The Phantom of the Opera (2004). Cu ocazia filmului vom cadea victime ale muzicii divine si excelent interpretate de Sarah Brightman, dar si victime ale farmecului misteriosului personaj alfantomei.

Sub masca fantomei din The Phantom of the Opera se ascunde sufletul si chipul mutilat al unui geniu muzical care seduce cu muzica sa. El este indragostit de vocea eroinei, dragostea pentru ea devine o obsesie, iar refuzul ei va atrage durerea, disperarea si mania acestuia, care va ajunge sa terorizeze intreaga opera. Inspirat distribuit, Gerard Butler adauga personajului un plus de violenta, mister si mult sex-appeal.

Libertinismul respinge si seduce in aceeasi masura

In randul acelorasi personaje contestate pentru modul in care nesocotesc conventiile sociale, se afla si celebrul si controversatQuillsgeoffreyrushul marchiz de Sade. De un libertinism extrem, acest filozof francez al secolului 18, scapat de sub puterea moralitatii, a religiei sau a legii, are ca principiu de viata atingerea placerilor personale. Victima a filozofiei sale sadice marchizul va fi inchis si supus restrictiilor dintre care cea mai mare este interzicerea scrierilor sale.

Filmul Quills (2000)  il regaseste pe acesta in ultimii ani de viata, internat la azilul Charanton. Ramas sub influenta acelorasi idei indecente, se imprieteneste cu conducatorul ospiciului si reuseste sa isi strecoare noile “capodopere” indecente spre exteriorul institutiei cu ajutorul unei spalatorese fascinate de personalitatea marchizului. Povestea beneficiaza de o interpretare magica si plina de chimie din partea lui Geoffrey Rush si Kate Winslet, iar finalul ridica un semn de intrebare asupra personalitatii excentricului filosof: dezaxat nociv sau spirit genial?

Justitiarul solitar a trezit intotdeauna admiratie si curiozitate

La concurenta cu super personaje mai mult sau mai putin fantastice gen Superman, Spiderman, Hulk, Iron Man, eroul justitiar Bruce Wayne din Batman este un personaj complex aflat in slujba binelui, dar inconjurat de mister si singuratate. Tanarul Bruce Wayne duce o viata privilegiata ca fiul unui bogat si filantrop om din Gotham City care cauta sa imbunatateasca viata locuitorilor orasului. Dupa ce tatal si mama lui sunt ucisi, Bruce devine un tanar imprudent, plin de ura si croit pe razbunare.

Dupa mai multe variante mai mult sau mai putin reusite, Christian Bale in Batman Begins (2005) si in The Dark Knight (2008), se muleaza constructiv pe Batman, redefinind o noua generatie de Batmani. Noul Batman va da frau liber alter-ego-ului sau care impune respect: Batman, un cruciat mascat care se foloseste de forta, inteligenta si o multime de arme de inalta tehnologie pentru a se lupta cu fortele cumplite care ameninta sa distruga orasul.

In centrul povestii sta si o problema morala: care este diferenta dintre dreptate si razbunare? Justitiarul Batman este motivat doar de furie sau setea sa de razbunare este completata de dorinta de a apara legea? Astfel incat orasul incepe sa se indoiasca de binele adus de Batman, albul se amesteca cu negrul si chiar si acesta are momente cand nu mai stie daca sa continue si ce reguli trebuie sa respecte. E o lume apocaliptica in care eroul isi pierde sansa la iubire, din cauza optiunilor facute si ramane singur si nefericit.

Un canibal fascinant si o minte sclipitoare

Dr. Hannibal Lecter este interpretat de Anthony Hopkins in The Silence of the Lambs (1996) si este unul dintre cele mai interesante si mai periculoase personaje intunecate. Geniu si in acelasi timp criminal, fostul psihiatru aflat acum in inchisoare este consultat de o agenta FBI (destul de naiva, dar sincera si cu o minte brici) cu privire la o serie de rapiri si crime.

Treptat Hannibal Lecter devine fascinat de comportamentul tinerei agente, de curajul ei si de modul ei de gandi. La fel, in ciuda tendintelor de canibalism dovedit al psihiatrului, aceasta incepe sa-l respecte pentru mintea lui sclipitoare si rationamentele lui insinuante care implica o profunda cunoastere a comportamentului uman. Devine dependenta de sfaturile lui si incearca sa vada si dincolo de aparente. Printre gratii, oglinzi si telefoane se naste o relatie speciala.

The Joker este maleficul compatimibil

Heath Ledger pune o amprenta de geniu asupra unuia din personajele malefice din seria Batman. The Joker in interpretarea sa este rau si diabolic, dar in spate are o poveste nefericita pentru care nu te poti abtine sa nu-l compatimesti, pana nu-si isi desfasoara toate ingredientele frustrarilor sale.

Personajul, Joker din The Dark Knight (2008) este o ipostaza infricosatoare a raului anti-sistem din Gotham City, cu ambitii anti-pedagogice. El isi explica in permanenta atitudinea si este in lupta nu cu comuniti de indivizi separate, ci cu fundamentele si morala vietii acestora. The Joker este un imoral care are o placere deosebita de a intoarce pe dos argumentele moralei pentru a-si gasi un alibi impotriva faptelor sale.

De la Dracula la Interviu cu un Vampir, despre seductia pericolului

Pe de alta Draculagaryoldman1parte fascinatia raului vine si din interzicerea acestuia si de aici povesti nenumarate despre vampiri si demoni. Intr-adevar, acestia sunt unele dintre cele mai apreciate personaje negative, care au marcat de-a lungul timpului industria de film. Nenumaratele ecranizari si dramatizari, precum si notorietatea personajului vampir confirma statutul extraordinar al acestor povesti care nu inceteaza sa fascineze, ca unul din cele mai prezente si longevive mituri ale imaginarului modern.

Una din cele mai populare figuri este contele Dracula, creat de cartea lui Bram Stoker care va atrage atentia intregii lumi asupra Romaniei si mai ales a Transilvaniei, ca loc blestemat, al intunericului unde strigoii sunt la ei acasa. Intreaga carte este bazata pe fictiune si pe legenda lui Vlad Tepes.

Dracula lui Francis Ford Coppola Dracula (1992) aduce in prim plan o poveste de dragoste nefericita si destinul intunecat al unui print blestemat, aflat peste timp si spatii, in cautarea iubitei sale. Nu poti sa nu te lasi sedusa de ochii si vocea lui Gary Oldman si sa nu iti para rau de “setea” lui de dragoste.

Luna plina aduce cu sine dorinta si compasiune

O alta varianta a raului, foarte mediatizata in filme, este povestea omului-lup si a varcolacilor starniti de luna plina. Si aici cea mai reusita poveste este cea interpretata de Jack Nicholson in Wolf (1994) . Transformarea lui este superb interpretata, Jack Nicholson este chiar Wolf.

Nu numai pentru ca acesta joaca nemaipomenit si pentru ca personajul sau frustrat merita sa fie si putin lup pentru a se integra in societate. Dar si pentru ca povestea se transforma intr-o poveste de dragoste si compasiune iar lupul se pare ca isi alege perechea pe viata. Si daca este vorba de Michelle Pfeiffer, atunci lupta va fi pe viata si moarte.

Umbrele si luminile, raul motivat si cainta sporesc farmecul unui personaj negativ

Una din cele mai frumoase si mai dramatice ecranizari ale ultimilor ani este cea dupa trilogia Lord of the Rings, a lui Tolkien. Filmul a fost un prilej in plus de a vedea intruchipate in interpretari mai mult decat reusite o serie de personaje fascinante. Si aici vreau sa amintesc de unul din cele mai seducatoare personaje, printul Boromir. Alcatuit din lumini si umbre, frumosul si arogantul print se dovedeste deasupra celorlati din regatul Gondor prin devotament, credinta si vitejie.

Macinat de egoismul si dorintele de marire ale tatalui sau si constient de pericolul izolarii, Boromir isi pune speranta in puterile inelului si se lasa stapanit de tentatia acestuia. In ultimele lui clipe isi da seama de greseala lui si de puterea si importanta sacrificiului facut de hobbiti. Iar talentul lui Sean Bean de a juca personaje dilematice, se potriveste manusa acestui rol. Nu stiu daca Boromir trebuia sa fie si sexy, dar asta este castigul unei distributii bine alese.

Dragostea din spatele mastii intunecate

Sigur ca un personaj intunecat poate aparea si intr-o forma mai banala, aceea a unui vrajitor deosebit de puternic, dar aparent sters. Este vorba despre Snape, personajul din seria Harry Potter, interpretat magistral de Alan Rickman, unul dintre cei mai talentati actori britanici.

Rautatea personajului, subliniata de vocea si mimica plina de axpresie a actorului, mascheaza inteligenta si inventivitatea acestuia. Si mai mult, abia la sfarsit descoperim o frumoasa si induiosatoare poveste de dragoste in care Snape se dovedeste credincios si neconsolat pana la moarte. Este vorba despre devotamen, despre minunile pe care le poate face dragostea pentru oricine si despre faptul ca ea este singura arma impotriva uitarii si a rautatii.

Va invit sa imi povestiti si voi despre alte personaje intunecate care v-au fascinat la un anumit moment dat.

3 comentarii »

  • Andulica said:

    Pe mine m-a fascinat in mod deosebit in copilarie vrajitorul Barabas din Fantaghiro. In plus, actorul care il interpreta era deosebit de sexy.

  • Denisa said:

    Eu sunt indragostita de personajul Chuck (numele spune multe :D ) din “Gossip Girl”, interpretat de Ed Westwick. Are in el o rautate si o perfidie care ma fascineaza. Plus ca este atat de frumos si sexy!

  • KoolHunt.ro – Coolhunting in Bucuresti » Top 10 sequel-uri de succes said:

    […] ce aduce in plus The Dark Knight fata de Batman Begins sunt personajele fascinante – Joker si Harvey Two-Face – cele doua fete […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*