Excursie de weekend la Palatul Mogosoaia
Daca sunteti in cautarea unei excursii de o zi in apropiere de Bucuresti si nu ati vizitat pana acum Palatul Mogosoaia, nu mai stati pe ganduri. Palatul brancovenesc Mogosoaia este situat la aproximativ 14 km de Bucuresti in cadrul comunei omonime.
Cate ceva despre Palatul Mogosoaia…
Palatul Mogosoaia a fost construit intre anii 1698-1702 de catre domnitorul Tarii Romanesti din acea vreme, Constantin Brancoveanu. Palatul Mogosoaia a fost mai apoi renovat in anul 1920 de catre romanciera si poeta Martha Bibescu, in posesia careia palatul ajunsese primit cadou de la sotul ei, Valentin George Bibescu. Pentru renovarea palatului se spune ca Martha Bibescu a cheltuit mare parte din banii primiti din vanzarea cartilor si poeziilor sale. Daca v-ati intrebat, numele palatului vine de la sotia boierului Mogos, caruia ii apartinea terenul inaintea construirii castelului.
Palatul Mogosoaia este in sine superb, dar acelasi lucru se poate spune si despre zona in care este plasat. Palatul a fost inaltat pe malul lacului Mogosoaia, in mijlocul unui parc plin de verdeata si flori multicolore. Fatada dinspre lac a palatului da intr-o loggia foarte simpatica terasata pe mal in stil venetian tipic. Gardul viu este un alt deliciu reusit al parcului Palatului Mogosoaia, din acesta fiind realizate elemente frumoase cum ar fi mini-labirinturi, coloane sau arcade, toate inviorate din loc in loc cu flori.
Stilul constructiei este stilul brancovenesc sau stilul arhitectural romanesc renascentist, prezentand o combinatie de elemente otomane si venetiene. Predominanta in arhitectura palatului este caramida, iar decoratiunile sculptate in piatra sunt de inspiratie orientala, dand un farmec aparte cladirii.
In parcul care inconjoara Palatul Mogosoaia se gasesc numeroase zone la marginea padurii din apropiere unde se poate face plaja, se pot juca badminton sau alte jocuri, se pot face gratare (nu ca as incuraja acest spirit) sau plimbari linistite. In weekend, zona este inundata pur si simplu de turisti. Pe mine una m-au fascinat la parc spatialitatea acestuia si verdeata infinata. Spatiile sunt mari si aerisite, foarte relaxante pentru ochiul venit din inghesuiala orasului.
Un mic punct slab este coloratura recenta a peisajului, element tipic romanesc, din pacate. Pe malul opus al lacului, vis-a-vis de palat au aparut vile moderne, colorate, complet scoase din context. Din fericire, respectivele cladiri se asorteaza perfect cu gratarele din parc la care se asculta manele (din fericire, destul de rare).
Sa nu va imaginati ca doar vara veti gasi inundatie de turisti in preajma Mogosoaia. Palatul este o destinatie arhicunoscuta si pentru plimbarile din toi de iarna, spectacolul inghetat al acestui loc fiind la fel de spectaculos ca si cel insorit. Daca ninge, aici intregul parc va fi alb, iar zidurile semi-inghetate. Un deliciu pentru o plimbare si o bataie cu bulgari.
De ce sa vizitam Palatul Mogosoaia?
La ora actuala Palatul Mogosoaia gazduieste Muzeul de Arta Brancoveneasca, muzeu de sinteza a artei si culturii romanesti din cele 3 secole de devenire brancoveneasca.
Daca la etaj se afla incaperile si saloanele oficiale ale domnitorului si familiei sale, vom observa ca la parter vom gasi camere modeste destinate slujitorilor. Vom putea admira pe cele 2 etaje tablouri, piese de mobilier, tapiterii, covoare si alte obiecte de arta ale vremii. Salile sunt denumite sugestiv in functie de continut, perioada sau tara de specific – Sala Italiana, Sala Franceza, Sala Transilvana, Sala Turco-Persana, Sala Fanariota, Sala Cancelariei Domnesti, Sala Ortodoxa, Sala Sfatului Domnesc, Sala Scoartelor si Sala Hartilor.
Sala mea preferata este cea franceza, unde a fost candva sufrageria Marthei Bibescu. Vom putea gasi aici ilustratii, gravuri, piese de faianta, tablouri de boieri romani foarte expresive si, mai ales, piese de mobilier foarte frumoase.
Daca va place muzica simfonica, aveti si un alt motiv pentru a vizita Palatul Mogosoaia. Acesta gazduieste periodic in sezonul estival evenimente muzicale. Pentru mai multe informatii, va puteti documenta pe site-ul Palatului Mogosoaia.
Pentru cei carora li se face foame exista si varianta unui restaurant elegant si destul de reusit, amenajat intr-o aripa a complexului de la Mogosoaia. Sa nu uit sa va spun ca dupa masa o plimbare prin sera de la Mogosoaia ar putea fi o idee foarte inspirata.
Cum ajungem la Palatul Mogosoaia?
Pentu a ajunge la Palatul Mogosoaia cu masina din Bucuresti vom iesi din Bucuresti pe drumul spre Buftea. Iesim pe Calea Grivitei si mergem pe aceasta pana la iesirea din Bucuresti. Mergem spre Straulesti apoi pana in Comuna Mogosoaia. Daca nu aveti masina cu care sa mergeti, puteti lua microbuzul de la intersectia Grivita cu Ion Mihalache.
Cat costa intrarea in Palatul Mogosoaia si intre ce ore se poate face?
Biletul intreg costa 4 RON, iar cel cu reducere pentru studenti si elevi este 2 RON. Ca si cost adiacent obligatoriu voi nota parcarea la intrarea pe domeniul palatului, in cazul in care sunteti cu masina. Aceasta este 2 RON si, de obicei, veti putea gasi locuri de parcare la discretie. In weekend, puteti opta pentru o scurta vizita ghidata a Palatului in limba romana sau limba engleza la pretul de 8 RON.
In ceea ce priveste programul de vizitare, palatul este inchis in fiecare luni. Orarul este in sezonul estival, de la 1 mai la 1 noiembrie, de la ora 10:00 la ora 18:00, iar intre datele 1 noiembrie – 1 mai de la 9:00 la 17:00.
In concluzie, ma astept sa imi urmati sfatul si sa petreceti cat mai curand, daca nu ati facut-o deja, un weekend in comuna Mogosoaia, in vizita la palat.
Extrem de interesant din punct de vedere turistic palatul de la Mogosoaia
foarte interesant si aerisit articolul. multumesc. este exact imboldul de care aveam nevoie sa fac o vizita la palat.
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro