Home » Carti

Evadare de la Auschwitz – memoriile unui soldat sovietic

28 July 2010 scris de Niciun comentariu

Evadare-de-la-auschwitzCoolRank: 8/10

A fost o perioada in care am citit mai multe romane inspirate de crimele comise de nazisti in timpul celui de-al 2-lea razboi mondial. N-as putea spune de ce, dar cred ca a fost imediat dupa ce am vizitat Auschwitz si Birkenau, acum 2 ani. Filmele, documentarele, cartile de istorie – nimic din toate acestea nu te pregateste cu adevarat pentru ceea ce gasesti acolo. Am vizitat lagarele intr-o zi friguroasa de octombrie si, desi e o lectie de istorie care nu trebuie ratata, nu cred ca as dori sa ma mai intorc vreodata.

Cele 2 lagare se intind pe cateva zeci de hectare (practic iti trebuie o zi intreaga pentru a vedea totul), iar ceea ce te frapeaza inca de la inceput este linistea deplina care inconjoara locul, de altfel plin de turisti. Din fostele cladiri, acum transformate in muzee, mi-au ramas intiparite in memorie sutele de fotografii de pe pereti ale prizonierilor, mormanele de par uman expus (folosit la captusirea hainelor ofiterilor germani), gramezile de genti, pantofi, proteze, hainute de copii. Povestile dramatice spuse de ghid completeaza tabloul cutremurator care ti se desfasoara in fata ochilor.

La intoarcerea in tara am cautat si am citit cateva romane inspirate din viata supravietuitorilor Holocaustului. Una dintre aceste carti este si Evadare de la Auschwitz, scrisa de un militar sovietic, Andrei Pogojev.

Este adevarat ca cei mai multi autori ai cartilor autobiografice care prezinta ororile Holocaustului sunt evrei, ei constituind si majoritatea celor deportati si exterminati acolo, tocmai de aceea aceasta carte este diferita. Este singura marturisire pe care am citit-o a suferintelor indurate de catre un soldat rus.

O carte tulburatoare, un adevarat testament al indestructibilitatii spiritului uman

Luat prizonier in 1941, in timpul retragerii haotice a Armatei Rosii, Pogojev este prins si trimis impreuna cu alti 20.000 de soldati la Auschwitz. Cartea prezinta memoriile sale din timpul anului petrecut in lagar, inclusiv detaliile evadarii sale din 1942. Memoriile autorului sunt cu atat mai pretioase cu cat ne prezinta una dintre cele 30 de evadari reusite de la Auschwitz.

Cartea incepe cu pledoaria sa din 1967 dintr-un tribunal din Frankfurt, cand este chemat sa depuna marturie impotriva temnicerilor de la Auschwitz. “In calitate de martor ocular la uciderea a zeci de mii de persoane la Auschwitz, consider ca este datoria mea de om sa indeplinesc ultima dorinta a acelor victime care au pierit in chinuri teribile” – asa isi incepe cartea Andrej Pogojev, detinutul cu numarul 1418 din cel mai mare lagar de concentrare controlat de germani.

Memoriile autorului sunt puse pe hartie la ani buni de zile de la aceasta experienta, si este admirabil cat de bine isi aminteste Pogojev micile detalii, de la numele colegilor, pana la descrierea activitatilor zilnice, bataile, torturile si executiile la care a fost martor. In noiembrie 1942, el si alti 70 de soldati rusi reusesc sa evadeze, iar 20 de ani mai
tarziu depune marturie si ajuta la incarcerarea temnicerilor sai.

“Evadare de la Auschwitz” nu este in niciun caz o lectura pentru persoanele sensibile. Paginile ei sunt pline de suferintele prizonierilor de la Auschwitz si Birkenau, despre puterea de indurare a fiintei umane si despre supravietuire.

La noi Evadare de la Auschwitz a aparut la editura Meteor Press si poate fi cumparata direct de pe site-ul editurii.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*