Home » Teatru, Timp liber

Emigrantii – in cautarea idealului

18 September 2012 scris de 2 comentarii

Noaptea de revelion… o camera mizera situata in subsolul unui imobil, decorata cu lazi, un hamac, un aragaz de voiaj si un robinet cu o galeata drept scurgere… doi tineri la fel de ponositi ca si decorul.

Nu fugi de ceva, fugi spre ceva

Slawomir Mrozek este un cunoscut dramaturg contemporan polonez, celebru mai ales pentru piesele sale absurde, insa de data aceasta, in Emigrantii, pune accent pe constructia psihologica a celor doua personaje. Doi barbati (jucati d Lari Georgescu si Silvian Valcu) din clase sociale diferite, ajung sa imparta decorul mizer al subsolului unui imobil, de dragul idealurilor. Unul de dragul banilor, care sa-l faca de invidiat in satul natal, altul de dragul libertatii de exprimare, pentru ca este persecutat politic in tara sa. Doua tipologii diferite, unul muncitorul, reprezentand clasa de jos, iar celalalt intelectualul, te vor face ca pe parcurs sa te regasesti in fiecare. Textul este bun si nu te lasa sa anticipezi, te poarta in diverse senzatii si trairi, razi cu cei doi actori, te intristezi, tresari, traiesti o data cu ei.

Lari Georgescu face un personaj tragic comic, ca si Silvian Valcu, insa el este tipul intelectualului in cautarea idealului si anume scrierea unei carti. Silvian Valcu este muncitorul tipic, robul banului, cu dorinte materiale ieftine: isi doreste o casa cu care sa starneasca invidia consatenilor si suficienti bani cat sa dea o petrecere la intoarcere la care sa cheme tot satul, mai putin dusmanii. Actorul insa face un personaj mare, pentru ca il descopera gradat. Aparent el este naiv si usor prostanac, dar suficient de siret cat sa traiasca pe spinarea colegului de apartament, fara sa plateasca chiria camarutei de patru luni si traind din conservele acestuia. Munceste greu sacrificandu-si sanatatea, dar in acelasi timp stie si poate sa se elibereze oricand de sub robia banului

Scenograful Vladimir Turturuca se foloseste la maxim de toate facilitatile pe care i le pune la dispozitie sala La Scena, de grinzi, de scanduri, de lumini si creeaza un decor saracacios, dar incarcat de metafore si care ajuta la conturarea celor doua tipologii.

Emigrantii este o piesa care “te traieste” prin personaje, care iti pune multe intrebari si la final te lasa fara raspunsuri. La inceput pare o comedie tipica, dar, pe masura ce actiunea curge si personajele se lasa descoperite, iti da senzatia ca e mai mult decat o comedie si chiar mai mult decat o tragi-comedie.

Unde vedem Emigrantii?

Teatrul independent are curajul sa dea o sansa actorilor din noua generatie, care, de cele mai multe ori, asemenea lui Lari Georgescu si Silvian Valcu, dovedesc ca scena romaneasca, in ciuda situatiei economice deficitare, are inca multe de spus.

Spectacolul de sambata a avut loc in cadrul Maratonului de Teatru Independent, insa piesa poate fi vazuta la Teatrul Arca, sala LaScena, intr-un decor mai mult decat relaxant.

2 comentarii »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*