Home » Carti

Editie Speciala – chick lit amuzant de autohton

11 April 2011 scris de 2 comentarii

CoolRank: 8/10

V-am mai mentionat si cu alte ocazii ca imi place sa imi umplu timpul in perioadele mai grele ale vietii mele cu carticele chick lit, usoare, citibile intr-o zi si de multe ori amuzante. Nu ma dezic insa nici aici de calitate si pana acum am citit cu placere doar cateva autoare – Sophie Kinsella, Helen Fielding, Marian Keyes, Lauren Weisberger, Candace Bushnell. Prin urmare, ajunsa zilele trecute intr-o perioada de asteptare in care trebuia sa citesc ceva usurel ca sa imi pastrez gandurile pozitive, nu mica mi-a fost reticenta in fata unui roman chick lit romanesc, pe deasupra si colectia, devenit posibil cu ajutorul revistei Tabu. Da, este vorba despre romanul Editie Speciala aparut in colectia Cocktail de la editura Humanitas. Un roman care la inceput nu mi-a inspirat incredere de dimineata, atunci cand mi-a cazut in maini la inceputul unei zile de asteptare. Urmand insa ca pe seara, la finalul unei zile mai dificile, plina de ganduri bune si amuzata copios, Editie Speciala sa devina chiar unul dintre romanele chick lit pe care vi le recomand din toata inima. Si pentru care multumesc mult revistei mele preferate – Tabu.

Primul chick lit romanesc… si colectiv pe deasupra

Romanul Editie Speciala a luat nastere ca provocare a revistei pentru femei Tabu, provocare in care li s-a alaturat inca de la inceput (asumandu-si un risc destul de mare) editura Humanitas. Startul l-a dat editorul revistei Tabu care a publicat pe website-ul Tabu.ro inceputul cartii, inceput in care erau prezentati protagonistii, cadrul in care se desfasoara acestia si cateva detalii din viata lor de zi cu zi. Actiunea se desfasoara in Bucurestiul nostru iubit si aglomerat, in spatele usilor unei redactii dintr-un faimos trust de presa unde se tipareste revista Buzz, iar eroina principala este roscata zapacita Liza, o tanara ambitioasa si total nemultumita de intorsatura pe care a luat-o viata ei pe toate planurile.

Cititoarele revistei Tabu au fost provocate sa continue povestea din punctul in care a fost lasata de editorul Tabu, pe bazele unui regulament strict si al unui juriu dur. In fiecare luna s-a ales un capitol nou din carte, fiecare scris de catre o alta cititoare a revistei. La final, rezultatul a fost dres un pic din condei si s-a obtinut o lectura amuzanta, cu iz autohton si cu multe incurcaturi.

Din Drumul Taberei la Paris cu mult Buzz

Eroina romanului Editie Speciala este Liza, redactor al revistei Buzz, logodita (nu tocmai cu voia ei) cu Tomita, locuitoare a unei garsoniere minuscule din Drumul Taberei si per total o tanara nu foarte multumita de viata ei actuala. Colac peste pupaza, Liza afla ca noul redactor-sef al revistei la care lucreaza este tocmai fosta ei prietena din liceu, Petronela. Recent convertita intr-o frumusete plina de fite, vaduva imbogatita a unui sot cu bani, pe noul sau nume Ella Simone. Ella se dovedeste a fi cu adevarat o sefa de cosmar, furandu-i Lizei articolele si asumandu-si meritele pentru munca acesteia, in timp ce o supune la munca neincetata in redactie.

Ce ii ramane Lizei de facut in aceasta situatie fara scapare, dupa parerea ei, este sa caute alinare visand la un superb barbat pe care l-a cunoscut recent si care este nimeni altul decat logodnicul Ellei si seful trustului de presa din care revista Buzz face parte.

Iz autohton, umor sanatos si foarte multa actiune simpatica

Romanul Editie Speciala nu are, sincer vorbind, nimic special in ceea ce priveste actiunea sau constructia personajelor. Daca o luam la nivel de subiect cred ca este evident chiar si doar din randurile mele anterioare ca Editie Speciala nu este cu nimic mai original decat romanele dragei Sophie Kinsella sau cele ale lui Candace Bushnell. Din fericire insa, Editie Speciala isi rezolva elementul de “special” prin permanentele referinte culturale romanesti. Personajele, situatiile, micile detalii de la gropile din asfalt pana la mizeria din avioane sunt perfect desprinse din situatiile cotidiene autohtone prin care trecem zi de zi. Va fi deci foarte usor sa ne regasim in personajele din carte si in situatiile descrise. In plus, umorul, si el cu un oarece specific romanesc, este un alt ingredient care ajuta foarte mult la farmecul romanului.

Daca v-am trezit interesul, romanul chick lit romanesc Editie Speciala poate fi gasit in colectia Cocktail de la editura Humanitas. Mai multe detalii despre cum a fost construit romanul puteti gasi pe blogul Lizei dezvoltat de redactia Tabu.

2 comentarii »

  • irina said:

    Buna. Am ajuns din intamplare la acest post. Ma bucur sa vad ca la 2 ani de la aparitie apreciaza cineva romanul(in afara de autoare si rudele, prietenii aferenti).

  • Andrada said:

    Hehe! Ia uite, e si Irina aici. Nu stiu ce m-a apucat sa dau si eu search sa vad ce mai e cu romanul…
    Semnat – alta co-autoare :P.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*