Home » Filme, Topuri filme

Ecranizari nereusite? Nu si acestea!

27 September 2010 scris de 1 comentariu

Godfather-Novel-CoverEste dificil sa faci o ecranizare buna, pentru ca nu exista reguli stricte. Unii regizori raman complet fideli materialului original, altii il modifica dupa bunul plac pentru a-l face mai prezentabil pe marele ecran. Este dificil si sa faci o lista cu cele mai bune ecranizari, pentru ca inevitabil trebuie sa lasi ceva pe dinafara. Aici sunt doar cateva dintre cartile care s-au transformat in filme excelente.

The Godfather (1972) – Francis Ford Coppola dupa romanul lui Mario Puzo

A transpune cartea lui Puzo pe marele ecran a fost o sarcina monumentala pentru Francis Ford Coppola, care a avut nevoie de trei filme pentru a-si duce la bun sfarsit visul. Primul dintre ele poate fi vazut foarte bine de unul singur si a ramas un monument al cinematografiei moderne.

Filmul The Godfather este punctat de fragmentele de intelepciune pe care don Corleone le scapa cu fiecare vorba sau gest si de violenta subita care pecetluieste contactele mafiei cu lumea din jur sau chiar cu ea insasi. S-ar putea spune ca secretul filmului si motivul pentru care inca ne mai fascineaza dupa atatia ani este ca lumea secreta a mafiotilor italieni din America pe care Coppola o aduce la viata pe ecran cu atata incredere si veridicitate nu este foarte diferita de cea in care traim astazi.

The Shining (1980) – Stanley Kubrick dupa romanul lui Stephen King

Aparent Stephen King a urat produsul final atunci cand Kubrick i-a ecranizat cartea. Poate ca a avut ceva motivShiningnovele, din moment ce The Shining nu este o ecranizare tocmai fidela si Kubrick a avut dintotdeauna felul sau de a submina si schimba materialul original atunci cand credea ca ar face bine filmului. In final insa, cartea si filmul sunt doua opere care se completeaza fantastic, iar The Shining ramane o capodopera a genului horror, atat pe ecran cat si pe hartie.

The Shining fascineaza pentru ca este o expeditie primejdioasa in capacitatea si inclinatia omului spre a face rau. Sigur ca se intampla si niste lucruri supranaturale in hotelul in care Jack Torrance si familia sa trebuie sa petreaca iarna, dar motivele pentru care Jack ajunge sa-si fugareasca familia cu un topor sunt adanc ascunse in psihicul uman. Mai presus de toate, atat King cat si Kubrick au vrut sa arate cat de mult rau poate sa isi faca omul cu propria mana si cat de mult rau poate sa le faca celor din jur.

The Lord of the Rings Trilogy (2001 – 2003) – Peter Jackson dupa cartile lui J.R.R. Tolkien

The Lord of the Rings este basmul suprem transformat in ecranizarea suprema, pentru ca are de toate: regi, printese, vrajitoThe_Lord_of_the_Ringsri, balauri, batalii imense si aventuri epice. Este povestea clasica a binelui care triumfa asupra raului, scrisa de un maestru a genului fantasy si adaptata de un regizor vizionar.

Din primul moment al primului film pana in ultima scena a celui de-al treilea suntem rapiti intr-o lume atat de reala incat ar putea sa fie a noastra. si in final chiar este, pentru ca totul a fost filmat in Noua Zeelanda, dar cu ajutorul magiei cinematografiei si putin din magia cartilor lui Tolkien nu o sa ne dam seama. Povestea filmelor, adaptata perfect si aproape obsesiv dupa cea din cartile originale, este o oglinda pentru lumea noastra si reflecta binele si raul din noi, momentele noastre de triumf insotite de cele de deznadejde, tendinta de a ne dezbina si in final puterea noastra de a ne uni impotriva pericolelor insurmontabile.

Shane (1953) – George Stevens dupa romanul lui Jack Schaefer

Ar fi exagerat sa numim Shane drept cel mai bun western facut vreodata, dar ar putea sa fie. Povestea sa a fost repetJackSchaefer_Shaneata de mii de ori in alte carti si filme: pistolarul singuratic trebuie sa apere un oras de niste raufacatori si la sfarsit este fortat sa plece. Aceasta formula si multe din temele filmului s-au inradacinat in westernul si cinematografia moderna, dar foarte putine filme au reusit sa le reia cu o asemenea puritate si sinceritate.

Adaptat dupa romanul mai putin cunoscut al lui Jack Schaefer, Shane este un western de la cap la coada, dar nu se bazeaza pe dueluri de pistoale, ci pe caracterele personajelor. Pe de-o parte se afla fermierii care incearca sa supravietuiasca in salbaticul pamant de frontiera american, pe de alta se afla vacarul nemilos care ar prefera sa-i vada plecati si sa le transforme campurile in pasuni pentru vitele sale. La mijloc ramane Shane, care incearca sa lase in urma un trecut violent, dar stie in fiecare clipa ca in cele din urma este singurul care-i poate salva pe fermieri, daca nu si pe el insusi.

Gone with the wind (1939) – Victor Fleming dupa romanul lui Margaret Mitchell

Gone with the Wind nu mai are nevoie de nici un fel de prezentare, pentru ca a devenit un simbol al Erei de Aur a Hollywoodului, atunci cand filmele aveau numeGone_with_the_Wind_cover precum Clark Gable si Vivian Leigh pe afise. La vremea sa a fost unul dintre cele mai scumpe filme facute si, daca ajustam pentru inflatie, cel mai profitabil film din istorie.

O mare parte din film este despre Razboiul de Secesiune si Sudul american idealizat, teme strict americane, dar legendara poveste de dragoste dintre Scarlett O’Harra si Rhett Butler a impresionat intreaga lume. Este genul de film care putea fi facut numai in America anilor treizeci si am fi avut cu totii de pierdut daca nu ar fi fost.

Articol scris de Cristi Mitran – bookblog.ro

1 comentariu »

  • Ecranizari nereusite? Nu si acestea! - Ziarul toateBlogurile.ro said:

    […] Ecranizari nereusite? Nu si acestea! Mon Sep 27, 2010 13:35 pm Este dificil sa faci o ecranizare buna, pentru ca nu exista reguli stricte. Unii regizori raman complet fideli materialului original, altii il modifica dupa bunul plac pentru a-l face mai prezentabil pe marele ecran. Este dificil si sa faci o lista cu cele mai bune ecranizari, pentru ca inevitabil trebuie sa lasi ceva pe dinafara. […] […]

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*