Home » Carti

Ecouri de dincolo de moarte – un copil disparut si un criminal inca liber

2 April 2011 scris de 1 comentariu

CoolRank: 7.5/10

Putem da vina pe criza economica, pe preturile mari, pe interesul scazut, cert este ca Romania ocupa un loc codas in Europa in ceea ce priveste vanzarile de carte. Iar daca mai spun si ca asta este direct proportional cu nivelul de cultura a populatiei, cred ca este de ajuns.

Intr-o tara in care vanzarile de carte scad de la an la an, orice initiativa a editurilor de a reduce preturile este laudabila. Dupa succesul inregistrat de trilogia Millennium, apetitul pentru romane politiste a crescut, iar pe val sunt acum autorii scandinavi. Iar Editura Trei a dorit sa vina in intampinarea asteptarilor cititorilor sai si, impreuna cu Gazeta Sportuilor, a scos pe piata o serie de 10 romane politiste la un pret promotional. Autorii sunt diferiti, povestile sunt incitante si se citesc rapid, iar eu ma declar o fana infocata a genului.

Disparitia unui copil duce la destramarea relatiilor de familie

Ecouri de dincolo de moarte este al 8-lea roman al seriei, iar cartea a fost premiata cu titlul de “Cel mai bun roman de debut”.

Jens, un copil de 5 ani, profita de faptul ca nu este supravegheat si decide sa se aventureze in afara curtii bunicilor sai. Totul se petrece pe Oland, o insula din apropierea coastei suedeze, intr-o zi cetoasa de toamna, iar micutul descopera dupa numai cativa pasi ca nu mai stie drumul inapoi. Ramane un mister ce s-a intamplat cu el in acea zi, iar locuitorii insulei cred ca s-a apropiat de tarm si s-a inecat. Julia, mama baiatului, este singura care nu crede aceasta varianta, pentru ca micutului ii era frica de apa.

Trec 20 de ani si Julia tot nu este convinsa ca Jens a murit inecat si incearca sa faca fata suferintei refugiindu-se in alcool si pastile. Cazul ramane nerezolvat pentru multa vreme, pana in momentul in care Gerlof, tatal Juliei, primeste prin posta una dintre sandalele baiatului. Toate indiciile duc la Nils Kant, de care sunt legate mai multe crime savarsite pe insula. Dar se presupune ca Nils era mort la momentul disparitiei baiatului. Iar daca Nils nu este mort, atunci cine este ingropat in locul sau?

Criminalul este… personajul cu rolul cel mai inocent

Povestea se desfasoara pe 2 planuri, trecut si prezent, pentru a intelege mai bine ce s-a intamplat cu Jens in ziua disparitiei. Personajele sunt credibile, foarte bine conturate, iar descrierea locului unde se desfasoara actiunea iti da fiori. Oland pare a fi un mic paradis in timpul verii, cand este plin de turisti veniti de pe continent, dar aproape pustiu iarna; iar sa comiti o crima si sa te descotorosesti de cadavru pare destul de facil daca esti din zona si cunosti locurile.

Inceputul cartii pare sa dezvaluie cine este criminalul si am fost putin dezamagita. Si chiar si pe parcursul lecturii pare sa existe o singura oaie neagra a insulei care se face vinovata de toate relele posible. Dar, ca toate romanele politiste, exista o intorsatura de situatie la final, care ia cititorul pe nepregatite si care da o noua perspectiva lucrurilor.

Cum spuneam, in ultimele 2 luni am citit aproape toate cartile aparute in Seria Neagra a Ed. Trei, si nu incetez sa ma minunez de cat de multi autori talentati am descoperit. Tot succesul si recunoasterea de care se bucura acum in intrega lume sunt pe deplin meritate.

Cartea este prima dintr-o serie de 4 romane a autorului Johan Theorin, volumul al 2-lea fiind deja aparut – Camera intunecata.

Ecouri de dincolo de moarte a aparut la Editura Trei in colaborare cu Gazeta Sporturilor si poate fi gasita la punctele de difuzare a presei.

1 comentariu »

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*