Home » Teatru

E doar sfarsitul lumii – teatru modern, realitati fragmentare, tensiuni emotionante

6 January 2009 scris de 2 comentarii

Pentru cei care nu apreciaza teatrul modern, le fac citirea acestei recenzii scurta si la obiect: NU VA DUCETI! “E doar sfarsitul lumii” este o piesa moderna, contine scene de nuditate, scene gay, nu este pentru pudici sau pentru cei cu prejudecati. Iar daca vreti sa vedeti ceva usor de inteles, care sa nu va puna pe ganduri, ei bine chiar nu la aceasta piesa ar trebui sa veniti.

Piesa apartine lui Jean-Luc Lagarce, dramaturg contemporan (1957-1995, foarte jucat si foarte apreciat in Franta. Se spune despre Lagarce ca este cel mai jucat in teatrele din Franta dupa Shakespeare si Moliere.

In Romania, piesa este pusa in scena de Radu Afrim, iar din distributie fac parte Cristian Balint, Paula Niculita, Mihai Smarandache, Antoaneta Zaharia, Rodica Mandache, Meda Victor, Bogdan Alexandru si Adrian Draganescu.

Laitmotivele predominante: golul si lipsa de comunicare 

Tema principala a piesei este intoarcerea fiului “risipitor”, plecat de cativa ani, in sanul unei familradu afrim adrian draganescu e doar sfarsitul lumiiii in care necomunicarea se afla la loc de cinste. Familia prezentata in “E doar sfarsitul lumii” nu se bucura de o realitate comuna, ea este formata dintr-o suma de realitati egoiste si exacerbate de emotiile autorilor acestor mici fragmente de realitate. Desi personajele sunt impreuna, incearca sa se apropie, sa se exprime, fac sex, fac dragoste, in 2, in 3, intre sexe, ei par incapabili sa simta ceva cu adevarat. Dragostea pare un mit de neatins.

Personajul principal isi priveste realitatea, viata, apropierea mortii, sfarsitul lumii sale in care el este unicul actor si singurul care ar putea conta si ar fi simtit de catre el, din perspectiva unei camere de filmat si cu detasarea emotionala a acesteia. Spectator la propria sa viata, martor de neclintit la ceea ce simte si incapabil sa intre in contact chiar cu sine.

Distributia este principalul punct forte al piesei. Actorii joaca cu multa pasiune si reusesc sa te faca sa simti trairile personajelor. Piesa are ritm, interventii coregrafice si muzicale deosebite si simbolistica fiecare imagini este transmisa de actori intens. M-a impresionat foarte mult rolul jucat de Antoaneta Zaharia, care surprinde foarte convingator rolul sotiei care isi iubeste pasional sotul si doreste sa il regaseasca pe acesta in fratele sau. Ceea ce nu mi-a placut au fost momentele cand actiunea devine plictisitoare, momentele in care simti ca este ceva lungit. Sa fie aceasta lacuna de regie, de joc?!

Daca v-am convins sa mergeti sa vedeti piesa, E doar sfarsitul lumii se joaca in Romania la Teatrul Odeon din Bucuresti si a avut premiera in mai 2007. Ca sa nu aveti surprize, piesa dureaza 1 ora si 45 minute si se desfasoara fara pauza.

2 comentarii »

  • spectator said:

    Din pacate ai scris degeaba… piesa asta lui afrim e un rateu sinistru; abunda de autocitare (cine stie ce a mai montat afrim va vedea ca nu a adaugat nimic ci doar a luat citate din alte spectacole de ale lui), de indecvare a discursului regizoral cu cel textual (oricum, un text prafuit, plictisitor si inutil in buna traditie a teatrului francez) si de inconsecventa; spectatorii fie au adormit (pe bune) fie s-au plictisit… actorii foarte slabi (dar aratau bine, niste papusi maswculine si atat), taieturi aiurea… pacat ca afrim nu ia o pauza, incepe sa nu mai spuna nimic…

  • Raluca Georgescu (author) said:

    @spectator: Si de ce am scris atunci degeaba? Chiar asta ii sfatuiam pe spectatori: sa nu se duca :-)

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*