Home » Carti, Timp liber

Dezonoare – consecintele rasismului in Africa de Sud

7 September 2011 scris de Niciun comentariu

CoolRank: 8.5/10

Multe premii literare nu imi spun mare lucru, dar cartile recompensate cu Booker Prize incerc sa nu imi scape. Nu trebuie sa fie neaparat castigatoare, chiar si simpla nominalizare este un motiv pentru a fi pe lista mea de must-read. Poate pentru unii conteaza Nobelul sau Common Wealth Award, mie insa Booker Prize-ul mi se potriveste si pana acum nu am fost dezamagita.

J.M. Coetzee este un scriitor sud-african nominalizat de 5 ori la acest premiu, l-a castigat de 2 ori cu Viata si vremurile lui Michael K si Dezonoare, iar in 2003 a primit si Nobelul pentru literatura. De fapt, Coetzee a fost primul scriitor care a castigat Booker-ul de doua ori, dar interesant este ca evita pe cat posibil sa-si ridice premiile personal.

Initial am ales Dezonoare pentru exotismul locatiei si intrigata oarecum de ceea ce The Observer a catalogat drept „cel mai bun roman din ultimii 25 de ani scris in engleza in afara Statelor Unite ale Americii“.

Africa de Sud dupa apartheid

Subiectul are loc in Africa de Sud a zilelor noastre, o tare care mai are inca nevoie de timp pentru a sterge urmele apartheidului.

Cartea spune povestea lui David Lurie, profesor de Comunicare la Universitatea din Cape Town, specializarea poetii romantici, cu accent pe Byron. La cei 52 de ani, divortat de 2 ori, singurul refugiu al lui David din monotonia zilnica este intalnirea pe care o are saptamanal cu o prostituata. Si chiar si aceasta mica placere ia sfarsit cand barbatul incepe sa o urmareasca  si sa o hartuiasca prin telefon.

Urmatoarea relatie amoroasa o are cu Melanie, de 20 de ani, una dintre studentele sale. Curand insa, tanara isi da seama de greseala si este dezgustata de ideea de a avea o legatura cu un barbat mult mai in varsta decat ea si incearca sa il evite. Comportamentul obsesiv al profesorului se repeta, la universitate incep sa apara zvonuri legate de presupusa legatura dintre ei, iar David este chemat in fata comisiei pentru explicatii. Fara a incerca sa se disculpe, chiar provocandu-si colegii de breasla prin comportament si declaratii socante, profesorul este concediat.

O parabola despre conditia umana

Incercand sa evite scandalul care ajunsese si in presa, David se refugiaza undeva la tara, la ferma fiicei sale, Lucy. Aceasta isi castiga banii din ceea ce creste si vinde din propria curte, ajutata si de Petrus, un barbat de culoare, caruia tanara i-a si cedat o parte din ferma pentru a-si costrui o casa. Cand nici macar nu incepusera a se acomoda unul cu celalalt si cu noul mod de viata, o intamplare dramatica, de o cruzime inexplicabila, le da peste cap existenta.

Desi este subtire (are in jur de 250 de pagini) si se citeste rapid, Dezonoare nu este o carte usor de digerat. Pare destul de liniara si usor de inteles, dar are o multime de teme si sub-teme care se dezvaluie treptat, unele chiar dupa ce o veti fi terminat de citit. Si poate la final veti afla si de ce autorul, originar din Africa de Sud, a ales sa traiasca in prezent in Australia, si nu in tara natala, pe care o evoca in multe dintre cartile sale.

Ca o coincidenta, la cateva zile dupa ce am citit-o, am vazut si filmul pe HBO cu John Malkovich in rolul profesorului Lurie si mi s-a parut ca surprinde cu fidelitate atmosfera cartii.

Dezonoare a aparut la editura Humanitas si poate fi comandata direct pe site.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*