Home » Concurs

Concurs: KoolHunt.ro si Magazinul La Bunataturi premiaza cel mai bun chef

5 December 2010 scris de 74 comentarii

[Concursul “KoolHunt.ro si Magazinul La Bunataturi premiaza cel mai bun chef” a luat sfarsit – ramaneti insa alaturi de KoolHunt.ro si verificati pagina de concursuri. Va pregatim periodic si alte surprize placute!]

Mos Nicolae vine cu vesti bune pentru gurmanzi si pentru cei carora le place sa isi incerce talentele culinare acasa de la magazinul La Bunataturi. Daca ai talente de chef si mai ales daca esti pasionat de bucataria greceasca, nu trebuie decat sa te trimiti o reteta de mancare greceasca (fie una personala, fie una invatata de tine in Grecia, fie una testata de tine si pentru care garantezi). Daca reteta ta ne convinge ca este testata si ne place, ai sansa sa castigi un cos cu bunataturi oferit de magazinul La Bunataturi.

Lasa-ne un comentariu la acest articol cu o reteta greceasca testata de tine. Echipa KoolHunt.ro si magazinul La Bunataturi vor alege cea mai reusita reteta si o vor premia cu un cos cu bunataturi traditionale in valoare de 400 RON si continand produse traditionale din Bucovina, Grecia, vinuri si dulciuri,  oferit de magazinul La Bunataturi.

O bucatica de Grecia in capitala

La Bunataturi a fost deschis in luna iunie 2010 de proprietarul restaurantului grecesc Mesogios, alaturi de Gabriel Oniceag. Magazinul este aprovizionat o data pe saptamana, iar specificul grecesc este asigurat si prin cei 7 % de clienti greeci care isi fac cumparaturile acolo pe langa originea majoritatii produselor aduse din Grecia.

Cand intri in La Bunataturi, prima vitrina care te atrage este cea cu produse traditionale din Bucovina, dar si specialitati de genul carnati spanioli Longanisa si Jambon Sareno. A doua vitrina este pline de branzeturi din Bucovina, Grecia si Italia. Daca sunteti fan branza feta, aici trebuie sa veniti, mai ales ca aveti de unde alege, exista 12 feluri de branza feta dintre care 2 feluri de branza feta bio. Pe vitrine sunt asezate borcane cu masline verzi sau pasta de masline si mustar tipic grecesc. In fata vitrinei cu branzeturi exista o vitrina cu iaurt, kefir, sana, airan si prajituri precum nuga sau lintzer. Din magazin iti poti umple camara cu dulceturi atipice de rosii sau vinete, poti cumpara ulei de masline din Creta si-ti poti gasi mai toate mirodeniile grecesti care sa-ti aduca aminte de o vancata autentica.

Gama de vinuri este si ea una foarte variata, existand o incapere separata cu aproximativ 180 de vinuri, dintre care cele romanesti sunt in proportie de 40 % iar restul din Franta, Italia, Chile sau Spania. Apropo de vin, in fiecare vineri incepand cu ora 18 exista degustare gratuita de vinuri, degustare insotita de regula de mezeluri si branzeturi din magazin. Pe langa vinuri poti cumpara sampanie, cognac, digestive, bere sau suc natural. Fie ca vrei sa oferi un cos cu bunataturi de sarbatorile care se apropie, fie pentru un alt eveniment trebuie sa stii ca exista 7 modele de cosuri cadou, iar produsele din cos au 10% reducere.

Daca aveti pofta sa mancati ceva bun, mergeti pe strada Maria Rosetti nr. 24, la intersectia cu strada Vasile Lascar. Magazinul e deschis luni- vineri de la 10 la 21, sambata de la 9 la 18 iar duminica intre 9- 14. Pentru informatii, detalii si altele puteti sa sunati la numerele de telefon 021 210 02 06 si 0730 66 77 00.

Perioada de desfasurare a concursului: 6 – 19 decembrie 2010

Mecanismul de desfasurare a concursului: Lasa-ne un comentariu la acest articol cu o reteta greceasca testata de tine. Echipa KoolHunt.ro si magazinul La Bunataturi vor alege cea mai reusita reteta si o vor premia cu un cos bogat cu bunataturi traditionale in valoare de 400 RON si continand produse traditionale din Bucovina, Grecia, vinuri si dulciuri,  oferit de magazinul La Bunataturi.

Data de anuntare a castigatorului: 20 decembrie 2010

Castigatorul concursului este: Mihai Tudose

74 comentarii »

  • Concurs: KoolHunt.ro si Magazinul La Bunataturi premiaza cel mai bun chef - Ziarul toateBlogurile.ro said:

    […] Concurs: KoolHunt.ro si Magazinul La Bunataturi premiaza cel mai bun chef Sun Dec 05, 2010 23:27 pm Mos Nicolae vine cu vesti bune pentru gurmanzi si pentru cei carora le place sa isi incerce talentele culinare acasa de la magazinul La Bunataturi. Daca ai talente de chef si mai ales daca esti pasionat de bucataria greceasca, nu trebuie decat sa te trimiti o reteta de mancare greceasca (fie una personala, fie una […] […]

  • Iulia said:

    Reteta mea e “Vinete cu sos tzatziki”…e fabuloasa..asadar, se iau 2 vinete mai subtiri (500 g), sare, piper, 2 oua, 100 g pesmet, untdelemn.
    Pentru sosul tzatziki: 150 g iaurt, 200 g branza moale de vaca, sare, piper, 3-4 catei de usturoi, 1/2 castravete.

    Prepararea: Se spala vinetele si se taie pe lung, in felii subtiri. Se sareaza din gros si se lasa 15 minute sa elimine apa. Se clatesc si se usuca cu servetel.
    Se amesteca ouale cu sare si putin piper.
    Se tavalesc vinetele mai intai prin oua si pe urma prin pesmet, apoi se prajesc pe ambele parti, pana devin aurii.
    Sosul tzatziki: Se amesteca iaurtul si branza de vaci cu piperul si sarea. Se curata cateii de usturoi, se dau pe razatoarea mica si se amesteca in sosul de branza. Se curata castravetele, se taie pe lung, se curata de seminte, apoi se toaca marunt si se baga in sosul de branza cu usturoi.
    Se serveste alaturi de vinetele pane prajite.

    Va doresc pofta buna!

  • Cezar said:

    Buna ziua,
    V-as propune o minunata salata de capere…asadar, ne trebuie: 3 cepe mari, 4 linguri de ulei de masline, 150 g capere mari (se gasesc la borcane), o lingura de otet de vin, sare, piper, o legatura de patrunjel tocat.

    Mod de preparare: Se curata cepele, se taie in patru si apoi in feliute subtiri. Se incinge jumatate din ulei intr-o tigaie si se caleste ceapa in el la flacara mica, pana se inmoaie si devine maro deschis. Se trec caperele printr-un jet de apa si se lasa sa se scurga. Ceapa calita se stinge cu otet, apoi se adauga caperele. Se pun intr-un castron si se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. La masa, se amesteca salata de capere cu restul de ulei, se sareaza, se pipereaza si se adauga patrunjelul tocat.
    Sa aveti pofta!

  • necoara constantin said:

    DA. Foarte delicioase preparatele din bucataria greceasca. Eu va propun o reteta testata de mine si anume
    Friptura greceasa de miel
    Ingrediente:
    -un picior de miel de aproximativ 2 kg.;
    -2 catei de usturoi, taiati pe jumatate;
    -1 ceapa tocata marunt;
    -sucul de la jumatate de lamaie;
    -3 felii de lamaie taiate pe jumatate;
    -1 pahar vin alb sec;
    -1/2 pahar apa;
    -1/2 ceasca ulei;
    -3 linguri de unt topit;
    -1 lingurita de sare;
    -piper dupa gust;
    -rozmarin;

    Mod de preparare:
    Carnea de miel se spala foarte bine.
    Se taie carnea in patru locuridiferite si se ,,ascunde” bucatile de usturoiin despicaturile respective, dupa care se asezoneaza cu sare, piper si rozmarin;
    Se combina untul topit cu sucul de lamaiesi se unge carnea cu acest amestec, cu ajutorul unei pensule de bucatarie;
    Se pune carnea intro tigaie cu capac la prajit in putin ulei, iar dupa doua minute se adauga vinul alb, ceapa si apa. Se acopera la loc si se lasa tigaia pe foc , timp de 20 minute, la foc mic spre mediu.
    Dupa ce trece timpul recomandat, se ia capacul de pe tigaie, se mareste usor focul si se lasa pana cand carnea devine rumenita.
    In ultimile 10 minute se adauga peste carnefeliile de lamaie.

    Friptura greceasca de miel se serveste cu garniturade legume sote.

    POFTA BUNA!

  • NEOFOTIS ANDREEA said:

    Ingrediente:
    # 1,2-1,5 kg spanac
    # 2 cepe
    # 1 legatura ceapa verde
    # 2 catei de usturoi
    # 2-3 legaturi patrunjel
    # 4 oua
    # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
    # 2-3 linguri smantana
    # 1 lingura de faina
    # 3 linguri pesmet
    # 8 foi de placinta
    # 50 ml ulei de masline
    # 2 lingurite baza pentru mancaruri
    # 1 lingurita oregano
    # 1/2 peperoni (optional)
    # 1 lingurita de piper

    Mod de preparare:
    Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.
    Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.
    Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.
    Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.
    Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.
    Puteti vedea fazele de preparare in filmuletul urmator.
    A fost foarte buna calda, dar este la fel de buna si rece. Pofta buna.

  • NEOFOTIS ANDREEA said:

    Placinta cu spanac si branza – Spanakopita
    Ingrediente:
    # 1,2-1,5 kg spanac
    # 2 cepe
    # 1 legatura ceapa verde
    # 2 catei de usturoi
    # 2-3 legaturi patrunjel
    # 4 oua
    # 250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
    # 2-3 linguri smantana
    # 1 lingura de faina
    # 3 linguri pesmet
    # 8 foi de placinta
    # 50 ml ulei de masline
    # 2 lingurite baza pentru mancaruri
    # 1 lingurita oregano
    # 1/2 peperoni (optional)
    # 1 lingurita de piper

    Mod de preparare:
    Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.
    Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.
    Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.
    Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.
    Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.

  • dumitrescu oana said:

    Salata a la grec este singura reteta care am incercat-o

    Ingrediente:
    – 0.5 kg creveti proaspeti
    – un sfert de litru de apa fiarta
    – o capatana de salata verde rupta in fasii
    – 1 kg de cartofi noi fierti si taiati in cubulete
    – jumatate de cana de ulei de masline
    – jumatate de cana de otet de vin rosu
    – 3 linguri de maioneza usoara (optional)
    – 14 felii de sfecla murata sau mai multe (dupa gust)
    – un castravete, decojit si taiat in fasii
    – 2 rosii coapte, taiate in optimi (optional)
    – jumatate de cana de masline kalamata fara samburi
    – o bucata de 200 g de branza feta, maruntita
    – 3 felii de ardei rosu
    – o conserva mica (50 g) de ansoa (optional)
    – o lingurita de oregano proaspat tocat
    – o lingurita de sare si una de piper

    Preparare:
    Se gateste crevetele in sfertul de apa care fierbe, timp de 3-5 minute sau pana cand crevetii devin roz. Se scurge bine,se clatesc cu apa rece si apoi se curata. Aranjam salata a la grec cum isi doreste fiecare: fie punem cativa cartofi amestecati cu maioneza in mijlocul unei farfurii presarate cu foi de salata si apoi decoram cu restul ingredientelor, presarand ulei, otet si oregano inainte de a servi, fie le amestecam intr-un bol pentru o servire mai “informala”.

  • Clepce Lucia said:

    O reteta pe care am pregatit-o de doua ori, din pacate melcii sunt scumpi si greu de gasit..am mai participat la concursuri cu ea
    Melci la cuptor cu tzatziki pentru ca e deosebita

    Ingrediente:

    1 kg.melci
    100 gr.de unt
    lamaie
    sare
    2 lingurite de patrunjel verde tocat
    ulei de masline
    piper
    o capatana de usturoi
    200 g. iaurt gras(de capra)
    2 castraveti

    Preparare:
    Pregatim carnea de melc :oparim melcii cateva minute, ii racim cu apa rece si apoi extragem carnea din cochilii, ii curatam de intestine si apoi spalam in mai multe ape si o frecam cu multa sare. Fierbem carnea o ora in apa cu sare si spalam cochiliile foarte bine.
    Facem un mujdei din 3 catei de usturoi, 4 linguri de ulei, putina zeama de lamaie si sare
    Amestecam carnea de melc cu mujdeiul si patrunjelul si punem cate putin in fiecare cochilie Ungem o tava cu unt si asezam melcii cu partea deschisa indreptata in sus ca sa nu curga sosul. Se lasa la cuptor 45-60 de minute intre timp pregatindu-se tzatziki: se rad castravetii, se zdrobesc cateii de usturoi, si se amesteca cu iaurtul.. Melcii se servesc fierbinti impreuna cu sosul de iaurt cu usturoi

  • toamna said:

    O retea foarte simpla si rapida pe care eu o prepar este oua umplute grecesti.Am nevoie de 12 oua,12 masline.o cana cu branza feta,maioneza,verdeata pt.decor.Ouale se fierb tare,se taie in jumatate iar galbenusurile se paseaza amestecandu-se cu branza feta,cu maslinele taiate fin si cu maioneza.Se umplu ouale cu acest amestec si se orneaza cu verdeata.Pofta buna!

  • Diaconu Luminita said:

    Pentru ca sunt o gurmanda inraita,in sensul bun al cuvantului,supun atentiei dvs.o reteta greceasca ,simpla ieftina dar foarteeee gustoasaaa,pe care eu o servesc ori de cate ori am pofta.E vorba de renumita salata ,,Tsatsiki”.
    Ingrediente: 200 g iaurt, 1 castravete, 4 c??ei de usturoi, sare, o?et, ulei.
    Preparare: se scurge iaurtul de zer. Se cur??? castravetele, se spal? ?i se rade pe r?z?toarea mare. Se s?reaz? bine ?i se las? s? stea 15 minute. Apoi se stoarce. Se cur??? usturoiul, se spal? ?i se zdrobe?te sau se toac? m?runt. Se amestec? iaurtul cu castravetele stors ?i usturoiul. Se pune o?et ?i ulei dup? gust.
    Kali orexi!

  • Berechet Gabriela said:

    Mie imi place f. mult salata tsatsiki…este gustoasa si satioasa…eu o prepar vara cu castraveti proaspeti, iar iarna cu castraveciori murati…iese super…

  • Diaconu Luminita said:

    Pentru ca sunt o gurmanda inraita,in sensul bun al cuvantului,supun atentiei dvs.o reteta greceasca ,simpla ieftina dar foarteeee gustoasaaa,pe care eu o servesc ori de cate ori am pofta.E vorba de renumita salata ,,Tsatsiki”.
    Ingrediente: 200 g iaurt, 1 castravete, 4 catei de usturoi, sare, otet, ulei.
    Preparare: se scurge iaurtul de zer. Se curata castravetele, se spala si se rade pe razatoarea mare. Se sareaza bine si se lasa sa stea 15 minute. Apoi se stoarce. Se curata usturoiul, se spala si se zdrobeste sau se toaca marunt. Se amesteca iaurtul cu castravetele stors si usturoiul. Se pune otet si ulei dupa gust.
    Kali orexi!

  • VASI said:

    A-Tzatziki

    Ingrediente
    0,5 kg castraveti proaspeti, 3 cutii iaurt de 500 gr, 50 gr nuci, usturoi, marar, sare, ulei

    Mod de preparare
    Castravetii se taie cubulete, mararul se toaca marunt, la fel si usturoiul si nucile. Se adauga la compozitie iaurtul, uleiul si sare dupa gust.

    Timp de preparare
    20 minute
    Se serveste dupa 2 ore
    B-Kelaidi

    Ingrediente
    1.5 kg pulpa vita, 500 gr ardei, 4 rosii taiate cubulete, 1 capatana usturoi, 250 gr branza telemea de oi, 250 gr unt topit, sare, piper

    Mod de preparare
    Carnea, branza, rosiile si ardeiul se taie in cubulete potrivite si se pun intr-o cratita impreuna cu usturoiul taiat marunt. Se dau la cuptor dupa ce ati adaugat unt topit deasupra amestecului si sare si piper dupa gust

    Se coace pana se face carnea.

    Timp de preparare
    90 minute

  • ionescu ana-claudia said:

    o reteta greceasca pe care am incercat-o si mi-a placut foarte mult este: Supa greceasca de pastrav cu masline si feta. Imi place foarte mult, mai ales ca ador supa de peste. Aceasta este acrisoara si meege foarte bine in combinatie cu feta. Cred ca toti care o vor incerca le va placea.

    Reteta – supa greceasca de pastrav cu masline si feta

    Ingrediente: un pastrav de vreo 300 grame, 3 litri de apa, O ceapa sau doua, un ardei gras rosu, un ardei gras verde, un ardei gras galben, 2-3 rosii, codite de ceapa verde, 150 grame masline verzi fara samburi,
    150 grame masline negre fara samburi, 100 grame branza feta, patrunjel verde, lamaie, sare si piper.

    Pasul 1: Se taie ceapa, ardeii, rosiile si cozile de ceapa verde si se pun la fiert. Se pune intr-o oala apa la fiert si cand da in clocot, se adauga legumele si se tin la foc mediu timp de 10 minute.
    Pasul 2: Se adauga la fiert si maslinele, se sareaza si se pipereaza si se mai fierb toate la foc mic 15-20 minute. Pestele se spala, se curata de solzi si maruntaie si se taie felii de cam 2 degete latime.
    Pasul 3: Se pun si feliile de peste in supa si se fierbe inca 10 minute. Se adauga patrunjelul si se mai lasa la fiert 10 minute. Cateva fire de patrunjel le vom pastra pentru a presara in farfurie, la servire. Se opreste focul si se ia oala deoparte pentru 5 minute.

    Pasul final: Se taie feta cubulete. Acestea se aseaza pe fundul unor farfurii adanci. Peste ele se pune cu grija supa cu cate o bucata de peste. Se adauga la servire lamaie dupa gust si se decoreaza cu patrunjel. Pofta buna!

  • sabangeanu antoanela said:

    Prajitura cu must si migdale ( originala din Grecia)
    7 pahare de must proaspat, 1 pahar de gris, migdale, nuci pisate, scortisoara
    Se utilizeaza must gata fiert.(In situatia cand mustul nu este fiert, este necesara pentru 1 litru de must 1 lingura de cenusa.)Dupa ce a fiert impreuna cu cenusa circa 1 ora, se va strecura printr-un filtru, ca sa se curete.Se continua fierberea pana se indulceste.Se pun 7 pahare de must intr-o cratita sa fiarba si se adauga grisul fin amestecand continuu cu o lingura de lemn.Cand incepe sa se ingroase, este gata.Se serveste in boluri presarata cu multa nuca, migdale si scortisoara.

  • ted said:

    Pastitsio (varianta creta)

    ingrediente

    ulei masline(aprox 150 ml)
    i kg carne tocata(preferabil vita-oaie,merge si amestec vita-rata/gasca sau doar vita.fara pui sau porc)
    1 ceapa mare taiata
    1 pahar vin sec
    1 400 grame rosii pasate
    o mana patrunjel proaspat.taiat
    busuioc uscat
    1/2 lingurita scortisoara pisata
    250 grame Kefalotyri ras(sau parmezan.aceeasi cantitate).
    sare,piper
    3 linguri pesmet
    1 pachet(400-500 gr) paste penne,preferabil grau dur
    4 albusuri batute(pastrati galbenusurile pt sosul bechamel)
    100 grame unt

    pentru sosul bechamel
    150 grame unt
    200 grame faina
    800 ml lapte.cald
    8 galbenusuri.batute usor
    nucsoara,aprox un varf de cutit

    umplutura:
    Incalzim uleiul de masline la foc mic intr-o tigaie mare. Adaugam carnea tocata,,dam la foc mare pana incepe sa se rumeneasca~aprox 6 min.Adaugam ceapa.amestecam pana devine translucida(Nu rumeniti ceapa!)

    Adaugati si incorporati,in urm ordine,la interval de 30 de secunde:rosiile,vinul,busuioc,patrunjel,scortisoara,piper,sare..lasati la foc mic zece minute,amestecand periodic pentru ca sosul sa nu se prinda
    Intre timp puneti apa la fiert pt paste.Preparati conform instructiunilor de pe pachet.strecurati.treceti prin jet cu apa rece.

    Cand au trecut 10 minute,incorporati pesmetul in sos si opriti flacara.

    topiti untul(100 gr) in oala in care s-au preparat pastele.Adaugati pastele din strecuratoare.Adaugati albusurile batute Si jumatate din branza rasa.Amestecati cu grija

    Ungeti tava cu ulei de masline

    intindeti jumatate din cantitatea de paste pe fundul tavii.Adaugati umplutura si intindeti cat mai neted.Adaugati si ultimul strat format din restul pastelor.

    Aprindeti cuptorul la 150 grade apoi pregatiti sosul bechamel

    Sosul Bechamel
    Topiti untul(150 grame) in tigaie la foc mic.Adaugam gradual faina amestecand continuu folosind un tel pana obtinem o pasta moale .apoi lasati 30-60 secunde.Supravegheati pentru a nu se rumeni.Incorporati treptat laptele amestecand continuu.Lasati pe foc pana ce pasta devine consistenta dar nu da in clocot.Incorporati galbenusurile si nucsoara apoi opriti focul.Sosul bechamel ar trebui sa aiba o consistenta intre maioneza si budinca.Daca e prea moale reveniti pe foc,amestecand continuu pana atingeti consistenta dorita

    Turnati sosul peste paste avand grija sa acoperiti intreaga tava,inclusiv colturile.Adaugati in strat uniform si restul branzei rase.Bagati la cuptor pentru 45 de minute sau pana cand partea superioara prinde o culoare aurie.

  • Nastase Viorica Georgeta said:

    Musaca

    Mâncarea greceasc? popular? din miel, ro?ii ?i vinete este excelent? în cazul în care trebuie s? v? preg?ti?i pentru musafiri într-un timp scurt.

    Ingrediente:
    -1 kg vinete, cur??ate ?i t?iate felii pe lungime
    -3 linguri?e rase de sare
    -200 ml ulei de m?sline
    -2 kg pulp? de miel, f?r? os, cur??at? de gr?sime si t?iat? cubulete foarte mici
    -1 ceap? mare, cur??at? ?i tocat?
    -500 g ro?ii mari, decojite, f?r? semin?e ?i tocate
    -3 linguri p?trunjel proasp?t tocat
    -1/2 linguri?? ras? scor?i?oar?
    -1/2 linguri?? ras? nuc?oar? proasp?t ras?
    -200 ml vin ro?u
    -piper negru proasp?t m?cinat
    -60 g parmezan ras

    Pentru garnitura de sufleu
    -600 ml lapte
    -1 foaie de dafin
    -6 boabe piper negru
    -1 fir p?trunjel
    -1 ceap? mic?, cur??at? ?i t?iat? în sferturi
    -2 cui?oare
    -60 g unt
    -60 g f?in?
    -2 ou? cu g?lbenu?urile separate de
    albu?uri
    -30 g parmezan ras

    Se pun vinetele într-o strecur?toare mare ?i se presar? cu 3 linguri?e de sare, apoi se las? s? stea pe o farfurie 30 de minute. Intre timp, se înc?lzesc 2 linguri de ulei într-o crati?? mare ?i se pr?jesc carnea de miel ?i ceapa, la foc mare, 8-10 minute sau pân? când carnea este rumenit? u?or.
    Se adaug? ro?iile, p?trunjelul, condimentele, vinul ro?u, restul de sare ?i pu?in piper ?i se pun la fiert. Când dau în clocot, se face focul mic ?i se mai fierb, neacopente, 30 de minute.
    Intre timp, se cl?tesc feliile de vinete sub jet de ap? rece, se scurg ?i se usuc? cu ?ervet de hârtie. Se pr?jesc în serii, în restul de ulei, pân? se rumenesc u?or, apoi se scurg pe ?ervet de hârtie.
    Musacaua se pune într-un vas mare, se acoper? fundul vasului cu un sfert din feliile de vinete, se adaug? o treime din amestecul cu carne dc miel ?i se presar? cu o treime din parmezan. Se repet? a?ezarea straturilor, ultimul rând fiind de vinete si se da la cuptor cca 1 ora acoperita cu un capac .
    Pentru prepararea garniturii de sufleu, se pun laptele, foaia de dafin, boabele de piper, p?trunjelul, ceapa ?i cui?oarele într-o crati?? ?i se pun la fiert. Când dau în clocot, se ia crati?? de pe foc, se acoper? ?i se las? sa stea.
    Pentru a termina garnitura, se strecoar? laptele, apoi se tope?te untul într-o crati??, se adaug? faina ?i se pr?je?te la foc moderat, 1 minut. Treptat, se adaug? laptele ?i se d? în clocot, amestecând pân? când sosul se îngroa??. Se face focul mic ?i se mai fierbe 3 minute, amestecând frecvent.
    Se ia crati?? de pe foc ?i se adaug? g?lbenu?urile de ou, amestecând. Intr-un castron, se bat albu?urile de ou pân? se înt?resc. Se amestec? un sfert din albu?uri în sos, apoi se amestec? ?i restul.
    Se ia capacul de pe musaca ?i se pune deasupra garnitura. Se presar? cu parmezan ?i se pune înapoi în cuptor 30 de minute sau pân? când sufleul a crescut ?i a devenit auriu. Se orneaz? cu fire de p?trunjel ?i se serve?te cu pâine greceasc? sau cu pitta cald? ?i salat? verde.

  • Cristina C. said:

    tzatiki, sau cum se scrie.am gustat in grecia si tare mi a placut .nu am intrebat de reteta insa m am gandit eu acasa sa prepar tzatiki in felul urmator: 1 castravete tocat marunt se amesteca cu iaurt si putina smantana peste care se adauga o capatana de usturoi facuta pasta. se omogenizeaza si sa vedeti ce delicios este.pofta buna.

  • Cojanu Sebastian Daniel said:

    Grecia… Fain ! Cand ma gandesc la Grecia,imi imaginez mult soare,plaja,mare,masline,portocale. Strabunica mea era din Grecia,iar mama mi-a aratat si mie cum se prepara niste mancaruri grecesti. Si ce-i mai simplu sa faci si mai gustos decat o salata ?! Reteta pe care o sa adaug este: Salata Greceasca,sper ca o sa va placa si o sa va convinga sa o preparati si voi,costa putin,se face repede si este delicioasa !

    Sa o luam treptat…

    De ce ai nevoie pentru a prepara o salata greceasca ?!
    Ingredientele necesare sunt: 1 rosie,2 castraveti mici,1-2 felie/i feta (de capra),1 ceapa rosie, mica (cca 20gr)
    1 lingura masline fara samburi,1 lingura ulei masline,1 lingura suc de lamaie si sare de mare si oregano uscat (daca n-aveti oregano puteti pune cimbru sau marar).

    Cum se prepara ?!

    Intai taie rosia si castravetii in bucati mai mari,apoi taie ceapa rosie in forma de cercuri(rondele),adauga maslinele taiate rondele sau felii. Pune toate aceste legume intr-un bol. Apoi pune putina sare de mare si amesteca foarte usor.
    Ca sa prepari sosul pentru salata trebuie sa amesteci uleiul de masline,sucul de lamaie si 1-2 lingurite oregano (daca n-aveti cimbru sau marar) si amestecati,apoi adaugati sosul peste legumele taiate.
    Apoi taie 1-2 felii groase de branza feta si adauga-le in bol,pentru un decor mai deosebit stropeste cu putin ulei de masline branza si adauga niste oregano sau patrunjel.

    Bon Apetit !

  • Ionita Alexandru-Gabriel said:

    Musaca greceasca

    Iti trebuie:
    500 g cartofi
    600 g vinete
    600 g rosii
    500 g carne tocata
    2 cepe
    2 catei de usturoi
    6 linguri cu ulei de masline
    300 ml lapte
    150 g cascaval
    cimbru
    sare
    piper
    Pregatesti asa:
    Spala vinetele si taie-le in felii pe lungime. Presara deasupra sare si lasa-le sa se scurga 15 minute, dupa care prajeste-le putin in ulei.
    Curata cartofii, taie-i felii si fierbe-i 5 minute in apa cu un praf de sare. Separat, rumeneste putin carnea tocata.
    Cand a scazut bine, adauga ceapa si usturoiul calit separat si rosiile oparite si decojite.
    Potriveste gustul de sare, piper si cimbru si mai lasa pe foc 15 minute.Intr-o tava mai adanca asaza in straturi un rand de cartofi, unul de carne si unul de vinete. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi. Asaza deasupra cascavalul taiat felii. Acopera totul cu ouale batute bine cu laptele.
    Lasa la cuptor aproximativ 40 de minute.

    Musacaua iese mai gustoasa cu cartofii si vinetele trase nitel in ulei.

    Portii: 8
    Preparare: 60 minute

  • Rusu Alexandru said:

    Eu am incercat reteta asta de multe ori si mi-a placut de fiecare data:

    Ingrediente: 150 g de orez cu bobul lung, sare, 300 g dovlecei, 1/2 lingurita de rozmarin pisat, 750 g piept de pui, 3 cepe, 1 ardei gras rosu, 250 g castraveti, 2 crengute de marar, 300 g iaurt, piper, putina zeama de lamiie, 4 linguri de ulei de masline.

    Mod de preparare: Orezul se fierbe in apa clocotita cu sare circa 20 de minute. Se lasa sa se scurga intr-o strecuratoare si se pastreaza la cald. Intre timp, se curata dovleceii, se spala si se taie in felii.
    Pentru gyros, se spala pieptul de pui, se zvinta si se taie în fisii foarte subtiri. Ceapa se curata, doua cepe se taie in inele, iar a treia se taie cubulete mici. Ardeiul se curata de seminte, se spala si se taie julien.
    Pentru tzatziki, se curata castravetii ?i se dau pe razatoarea mare. Se amesteca apoi cu cubuletele de ceapa, mararul tocat, iaurtul si se condimenteaza, dupa gust, cu sare, piper ?i zeama de lamiie. Se incing 2 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga ceapa taiata inele, ardeiul si fasiile de carne. Se amesteca pe foc iute circa 7 minute, pina se rumenesc. Se condimenteaza cu sare ?i piper.
    Separat, se incinge restul de ulei, in care se calesc dovleceii; se condimenteaza cu sare, piper ?i rozmarin. Se adauga orezul fiert si se amesteca.
    Se serveste gyros cu garnitura de orez ?i tzatziki.

  • miki said:

    Reteta testata de mine anul trecut in Grecia se numeste kurabiedes (sper ca am scris corect denumirea). Reteta este un desert ce se prepara foarte usor este nemaipomenit de bun!
    Ingredientele sunt: 4 cesti de faina,3 cesti de unt ,3 cesti de migdale decojite,3 cesti de zahar pudra,4 galbenusuri de ou,2 ligurite de praf de copt si zahar pudra pentru final.

    Taiati migdalele(la mixer) si intr-o tigaie le prajiti putin sa ia putina culoare.Puneti untul intr-un mixer si amestecati pina se albeste si devine crema.adaugati galbenusurile,unul cite unul si in continuare zaharul pudra,continuind sa amestecati. Puneti migdalele prajite,faina si praful de copt.Opriti mixerul si continuati cu mina pina cind compozitia nu se lipeste de mina. Faceti mici prajiturele,orice forma doriti. Le puneti in tava si le coaceti la 170g c 20 minute si cind sint gata le pudrati cu foarte mult zahar pudra!

    Merita incercate! :)

  • bibili said:

    Ingrediente:
    2 oua
    ulei
    1lingurita mustar
    300ml apa minerala
    faina alba
    3 cartofi mai mari
    200 g cascaval
    200 g sunca presata
    sare
    piper
    Buna, sunt bibili, si propun un aperitiv:

    Mod de preparare:
    Se face o portie de clatite din : apa mineral, 1ou intreg+un albus, sare si faina.
    Dintr-un galbenus de ou, mustar si 100ml ulei, se face maioneza.
    Cartofii se curate, se taie betisoare, se prajesc, ii saram si-I piperam dupa care ii punem intrun bol.
    Cascavalul se rade si-l punem intrun alt bol.
    Sunca presata se taie marunt, intr-un alt bol.
    Luam o clatita, ungem cu maoineza pe ½ din suprafata ei, peste partea unsa punem cartofi prajiti , apoi presaram cascaval si la final cubulete de sunca. Dupa ce am pregatit astfel clatita, o rulam dinspre partea umpluta. Asezam clatitele intr-un vas termorezistent si le introducem in cuptorul incins pt 10’.
    Se orneaza cu felii de rosii si se consuma calde cu salata tzaziki turnata deasupra clatitelor.

  • Elamihaela said:

    Am avut ocazia sa fiu invitata in Grecia de o prietena casatorita cu un grec.Printre alte feluri de mancare,am servit si o tocanita cu un gust excelent.
    Tocanita din carne de capra
    Ingrediente

    1-1,5 kg carne de capra, recomandand bucatile din spate
    4-5 ardei grasi
    2-3 cepe rosii
    ulei de masline
    sare
    tarhon
    piper
    chimen
    cardamon
    cateva feliute de mar
    vin alb

    Mod de preparare

    Se ia carnea, se spala si se opareste. Pt.a da o aroma deosebita se adauga o crenguta de tarhon proaspat.Ardeii si ceapa se taie fideluta si se calesc inabusit in putin ulei de masline; se aduga carnea, scursa in prealabil de apa si se inabusa cu ardeii si ceapa.Se adauga o cescuta cu apa,se pune chimen si se lasa la fiert la foc mic.Cand carnea este aproape fiarta se pune sare dupa gust,piper si un varf de ligurita de praf de cardamon.Pt.ca tocanita sa fie si mai aromata se pun feliute de mar.Cand carnea este complet fiarta, se adauga o cescuta de vin alb, cratita se ia de pe foc si se acopera cu un capac.Tocanita se serveste calda si optional cu garnitura de orez.
    Pofta buna!

  • Marginean Alina said:

    Am pregatit nu de mult timp o salata pe care o ador pur si simplu,imi plac tare mult salatele de tot felul ,am adaugat ceva si de la noi si uite ce a iesit,sper sa va placa,o fac destul de des ca e foarte buna si arata si bine pe platou

    SALATA GRECEASCA A LA CLUJ

    O SALATA MARE
    2 ROSII
    1 ARDEI MARE
    3 OUA FIERTE
    200 GRAME BRANZA FETA
    O JUMATATE LAMAIE VERDE
    SARE
    PIPER
    CATEVA MASLINE VERZI GRECESTI

    SALATA SE SPALA BINE IN MAI MULTE APE APOI SE TAIE MAI MARUNT,SE ADAUGA ROSIILE SI ARDEIUL TAIATE FELII SUBTIRI,OUALE FIERTE TAIATE IN CUBULETE,BRANZA RASA SI LA URMA LAMAIA STOARSA BINE,SE CONDIMENTEAZA CU SARE SI PIPER SI MASLINE DE DECOR.A IESIT O SALATA SENZATIONALA .SE SERVESTE MAI ALES LA OCAZII SPECIALE

  • Camelia Nicolae said:

    Salata traditionala greceasca
    Ingrediente:
    4 linguri ulei de masline
    2 linguri zeama de lamaie
    un praf de sare,zahar si piper
    200g branza feta
    3 rosii
    1 ardei
    1/2 de castravete
    12 masline negre fara samburi

    Mod de preparare:
    Incepem prin a prepara dressingul amestecand uleiul,zaharul,sarea si piperul intr-un bol mic.
    Legumele se taie cubulete,la fel si branza.
    Se mai poate adauga si salata verde.
    Inainte de a fi servita salata se adauga dressingul.
    Atat de simplu de pregatit, atat de gustoasa si atat de sanatoasa!!!!
    Pofta buna!!!!!

  • gheorghe ioana said:

    Eu propun PILAFUL GRECESC. O mancare sanatoasa si gustoasa cu ingrediente ieftine si un mod de preparare rapid.
    Ingredientele necesare: un pui de 1 kg., trei ficatei, patru rosii, doua cepe, 250 gr. de ciuperci, 300 de gr. de orez, sase decilitri apa, unt, sare, si jumatate de lamaie stoarsa.
    Preparare: se taie toata carnea in bucati medii. Se spala ciupercile, se taie si se stropesc cu zeama de lamaie. Se aureste ceapa tocata in ulei, se pune carnea si se rumeneste potrivit pe toate partile. Se adauga rosiile taiate, se potriveste de sare si piper. Se pune putina apa calda. Cind aceasta aproape s-a evaporat, si carnea este gata, se pun si ciupercile. Se unge o cratita cu unt si se aseza pe foc moderat, se adauga orezul spalat si se amesteca cu grija. Cand orezul a absorbit toata grasimea, se pune apa fierbinte si putina sare. Se pune vasul in cuptor pentru 20 de minute. Se unge un vas rezistent la foc cu unt si se pune orezul, in care se infing bucati de ficat prajit si stropit cu o parte din sosul de la mincarea de ciuperci. Se pune orezul pe platou, lasind un gol in mijloc, in care se aseaza carnea si ciupercile. Pentru mai mult efect se poate decora cu verdeturi

  • popa laurentiu said:

    Grecia fiind o tara mediteraneana,foloseste ingrediente specifice zonei,care dau o savoare specifica.Au o bucatarie foarte diversa si deosebit de gustoasa.
    Eu sunt un inpatimit al bucatariei,incepind aceasta pasiune inca din copilarie.Unul din primele feluri de bucate facute a fost:pulpe de pui cu cartofi la tava,fara sa stiu ca aceasta este o reteta consacrata
    Varianta greceasca de pulpe de pui cu cartofi la tava:
    4-pulpe de pui,1,5 kg cartofi,6 catei de usturoi,2 lamai,6 linguri ulei de masline,2 linguri rase de oregano uscat,sare si piper.
    mod de preparare:
    se incinge cuptorul
    cartofii taiati felii pe lungime se amesteca cu 2 linguri de ulei de masline,oregano,sare si piper
    Se pun in tava si se aduga pulpele printre cartofi.Se mai adauga apoi usturoiul si feliutele de lamaie.Punem apoi restul de ulei de masline si 200 de ml de apa.
    Se acopera cu o folie de aluminiu si le punem la cuptor 40 de minute,apoi scoatem folia si mai lasam vreo 10-15 minute sa se rumeneasca.
    Pofta buna !

  • Dragomir V. said:

    Va recomand ” MUSACA GRECEASCA” . Am testat si este delicioasa .
    Ingrediente :

    * 500 g cartofi
    * 600 g vinete
    * 600 g rosii
    * 500 g carne tocata
    * 2 cepe
    * 2 catei de usturoi
    * 6 linguri cu ulei de masline
    * 300 ml lapte
    * 150 g cascaval
    * cimbru
    * sare
    * piper.

    Pregatesti asa:

    1. Spala vinetele si taie-le in felii pe lungime. Presara deasupra sare si lasa-le sa se scurga 15 minute, dupa care prajeste-le putin in ulei.
    2. Curata cartofii, taie-i felii si fierbe-i 5 minute in apa cu un praf de sare. Separat, rumeneste putin carnea tocata.
    3. Cand a scazut bine, adauga ceapa si usturoiul calit separat si rosiile oparite si decojite.
    4. Potriveste gustul de sare, piper si cimbru si mai lasa pe foc 15 minute.Intr-o tava mai adanca asaza in straturi un rand de cartofi, unul de carne si unul de vinete. Ultimul strat trebuie sa fie de cartofi. Asaza deasupra cascavalul taiat felii. Acopera totul cu ouale batute bine cu laptele.
    5. Lasa la cuptor aproximativ 40 de minute.

    Musacaua iese si mai gustoasa cu cartofii si vinetele trase nitel in ulei.

    Incercati , este excelenta .

  • Camelia said:

    Puteti incerca o reteta folosita de mine si pe care o recomand cu placere .

    RAGU GRECESC

    Ai nevoie de urmatoarele ingrediente :
    * 1 kg pulpa de miel
    * 2 linguri cu ulei de masline
    * 1 ceapa
    * patrunjel verde
    * 5 rosii
    * 1 catel de usturoi
    * 1 lingurita cu zahar
    * 300 g paste marunte
    * sare
    * piper.

    Mod de preparare :
    1. Curata carnea de pielite, tendoane si grasime, apoi tai-oin cubulete.
    2. Pune la incins uleiul intr-un vas incapator, adauga carnea si soteaz-o putin.
    3. Taie ceapa marunt, piseaza usturoiul si adauga-le peste carne impreuna cu rosiile decojite si taiate cubulete, zaharul, patrunjelul, sare, piper si o cana cu apa fierbinte.
    4. Acopera vasul si lasa la fiert 1-2 ore, pana ce carnea se fragezeste, iar sosul se ingroasa.
    5. Serveste cu paste sau orez.

    Sa aveti pofta !

  • ZAHARIA MAGDALENA said:

    Stavrizi grece?ti

    Timp de preparare: 50 min.

    Complexitate: redus?

    Ingrediente: 1,5 kg stavrizi, 300 ml vin alb, 50 ml ap? c?ldu??, 80 ml ulei, piper pisat, ienibahar m?cinat, p?trunjel, m?rar, tarhon, o l?mâie mare.

    Mod de preparare: Într-o tav? adânc? se a?az? în straturi m?rarul, p?trunjelul ?i tarhonul (sp?lat, f?r? a fi tocat). Deasupra se pun stavrizii, cap la coad?, în rând, apoi se toarn? vinul amestecat cu ulei ?i ap?, mirodeniile ?i sarea. Tava se acoper? cu un capac ?i se d? la cuptor, unde se las? cam 35-40 minute. Se scoate cu grij? pe?tele, se aranjeaz? pe un platou, deasupra se toarn? sosul din tav?, strecurat.
    Se serve?te cald, cu cartofi fier?i, sau rece, cu salat? verde.

    Pofta buna!

  • BAIDOC MIHAELA SUSANA said:

    salata greceasca

    rosii, castraveti, cascaval, sare
    se taie toate ubulete si se amesteca..este gustoasa si buna pt. dieta

  • pop aurelia said:

    Mancare greceasca cu legume:Ingrediente
    3 cepe,
    700 g cartofi,
    700 g dovlecei,
    8 rosii,
    2 ardeii,
    4 catei de usturoi,
    100 ml apa,
    6 linguri ulei masline,
    1 legatura marar,
    sare, piper, maghiran,
    Mod de preparare
    Cartofii se curata si se taie in 4. Dovleceii se curata si se taie in bucatele. Rosiile se tin 30 de secunde in apa clocotita pentru a indeparta cu usurinta, pielita, se taie apoi in bucatele potrivite. Ardeii se taie rondele, se scot semintele. Ceapa se toca marunt si se caleste in 2 linguri de ulei, 3-5 minute, fara sa devina aurie. Intr-un vas cu 4 linguri de ulei, se adauga cartofii, dovleceii, rosiile, usturoiul taocat marunt, ardeii, mararul tocat fin, ceapa calita, sare, piper, maghiran si 100 ml apa. vasul se da la cuptor pentru 1.30-2 ore, la 175°C. In acest timp, legumele se vor intoarce, amesteca de doua ori. Se poate servi atat rece cat si calda.

  • Alexandru Ciobanu said:

    Reteta Dakos

    Se pregates chifle taiate in doua sau felii de paine prajite usor. Se da o rosie pe razatoare. Se rade si niste branza feta. Pe fiecare felie de paine se aseaza un strag generos de rosii si unul de feta. Se adauga cateva picaturi de ulei de masline si se condimenteaza cu piper, oregano, marar. Se lasa cateva minute (se inmoaie painea) si se serveste. Pofta buna!

  • Onet Daniela Carmen said:

    Salata greceasca,

    Propun salata greceasca pentru a satisface apetitul prin aroma si gustul ei.

    Ingridiente:
    – 3 rosii
    – 1 castravete
    – 1 ceapa
    – 200 g branza feta
    – 10 masline negre
    – 1 lingura zeama de lamaie
    – 4 linguri ulei de masline
    – oregano
    – sare si piper dupa gust

    Mod de preparare:
    Se spala rosiile, se usuca si se taie in patru; Se curata de coaja castravetele si se taie cubulete; Ceapa se curata si se toaca marunt; se pun toate legumele intr-un castron, se sareaza, se pipereaza si se amesteca cu grija; Se adauga branza taiata cubulete si maslinele fara samburi; Se presara oregano si se lasa 10 minute la rece si se vor amesteca cu uleiul de masline.

    In momentul servirii va recomand sa folositi iaurtul in loc de zeama de lamaie sau.

    Pofta buna si Sarbatori Fericite

  • vieru cristiana said:

    va propun o reteta meli kai feta ngrediente:
    200 gr. feta
    1 galbenus ou
    200 gr. anthotiro (se poate pune ricotta)
    scortisoara
    100 gr. miere
    250 gr. blat
    miere si nuci pentru dressing
    unt pentru ungerea blatului

    Mod de preparare:
    Se amesteca feta, ricotta, mierea, galbenusul de ou si scortisoara pana se face o compozitie groasa. Blatul se taie in bucati de 12 cm fiecare. Fiecare blat se unge cu unt si se adauga compozitia, iar dupa aceea se ruleaza precum tigarile.Dupa ce s-au rulat toate bucatile de blat se ung la suprafata iarasi cu unt si se pun in cuptorul incalzit la 160 – 170 grade pana devin aurii. Se orneaza cu miere si nuci.

  • Diana Sirghi said:

    Pantofiorii de Sirtaki

    Grecia inseamna mare, dans, arome…toate acestea se regasesc intr-o minune culinara a locului: Papoutsakia, care-si are numele de la asemanarea preparatului cu vestitii pantofiori din costumul national elen, al marilor dansatori de sirtaki.
    Alegem 4-5 vinete nici mari-nici mici, doar sa nu fie incovoiate, le taiem pe lung in jumatati si le oparim 8-9 minute in apa cu sare. Apoi le lasam sa se scurga.
    Tocam 1,5 kilograme de carne de vitel plus 0,5 kilograme carne de oaie si le calim in cateva linguri de ulei de masline incins, alaturi de 4 cepe albe taiate fin-gen pestisori, verdeata maruntita bine, plus mirodeniile specifice malurilor insorite ale Mediteranei, cate-un pic din fiecare: oregano, piper negru proaspat macinat, nucsoara.
    Stingem aprigul dans din tigaie cu un pahar de vin grecesc – Rezina si lasam merindele sa freamate la foc mocnit, pana se imprietenesc intr-un sirtaki al aromelor si gusturilor…
    Intre timp curatam vinetele de continut. Pulpa obtinuta se face pasta si se prinde si ea in hora, in tigaie. Punem si niste rosii decojite, sa imbujoreze delicioasa mancare ce-i aproape gata…
    Cand este indeajuns de scazut amestecul, dam la o parte tigaia si umplem vinetele-pantofior cu el. Punem cu grija vinetele intr-o tava de cuptor, fara sa le inghesuim, sa aiba loc de dans. Cu sosul ramas umplem spatiile dintre ele, nu prea mult, sa nu scufundam bunatate de papoutskaia…Radem deasupra niste branza tare de capra crescuta pe stancile albe ale batranei Elade.
    Se-ncinge iar un sirtaki, de data asta e un dans cu flacarile cuptorului, timp de jumatate de ceas. Se lasa pantofiorii sa uite de dogoare si apoi se pun pe farfurie, sa joace mesenii de bucurie, ca-i ospat!
    Kali orexi!

  • ciucanramona said:

    eu incep a va zice de o salata pe care o iubesc :ceapa ulei de masline capere .otet de vin alb.sare si pipersi va iesi o minunata salata de capere

  • OANA POP said:

    Ce am gatit eu si a placut familiei mele foarte mult este “Placinta greceasca cu macaroane si carne.”

    INGREDIENTE

    500 gr macaroane groase
    1 kg carne tocat?
    3 ou?
    180 gr branza
    100 gr de ulei de masline
    O ceapa mijlocie
    500 gr rosii coapte
    1 por?ie sos Bechamel
    sare
    piper
    METODA
    Fierb macaroanele in apa sarata doar partial si le scurg bine.. Se pun intr-un vas de copt ?i toarn jum?tate din unt peste macaroane. Se bat albu?urile spum? ?i se amestec? în macaroane. Se presara cu jumatate din branza. Cu restul de unt calim carne tocat? ?i ceapa. Adaugam rosiile sau pasta de tomate, sare, piper ?i se fierbe pân? când lichidul este absorbit. Luam de pe foc ?i se adaugam restul de brânz? ras?. Se amestec? toate bine. Preg?ti?i sos bechamel. Se a?az? jum?tate din macaroane în tigaie. Se distribuie uniform cu amestecul de carne. Intindem restul de macaroane pe partea de sus. Se toarn? sosul bechamel peste ele si se presara cu branza rasa si putin unt topit. Coacem într-un cuptor moderat (200 C) pân? ce sosul bechamel devine maro (40 – 45 de minute).

  • magda said:

    betisoare cu chimen ingrediente: 125g faina 125g unt 125g cartofi,2 oua,sare,chimen preparare:se freaca untul intr-un castron,se adauga un ou intreg si un galbenus,apoi faina in ploaie f incet sa nu se formeze cocoloase iar la sfarsit cartofii fierti si dati prin sita.se amesteca bine formand un aluat potrivit de tare.se formeaza betisoare cu mana,se uns cu restul de albus de la ou apoi se persara sare si chimen.se pun intr-o tava unsa cu grasime si se coc la foc potrivit

  • ENACHE NICOLETA said:

    Va propun o reteta simpla de calamari pane pentru care avem nevoie:
    -1/2 calamari congelati(proaspeti sunt de preferat)
    -2 oua
    -3 linguri faina
    -200 ml bere
    -sare, piper, oregano
    Calamarii se trag un clocot in lapte.Se face un amestec din bere, faina, sare, piper, oregano si oua. Se trec calamarii scursi prin acest amestec apoi se prajesc in baie de ulei de masline pana devin aurii.
    Se pot servi simpli cu zeama de lamaie sau salata verde sau cu un sos facut din 100 ml smatana/iaurt gras, sare, piper, un catel de usturoi pisat, busuioc proaspat.
    Pofta buna!

  • Tudose Mihai said:

    Saganaki

    O scurta istorisire despre acest fel:

    Saganaki (????????) este un fel de mancare greceasca care are ca ingredient de baza branza.
    Cuvantul saganaki este un diminutiv pentru sagani, o tigaie cu doua manere, excat ca tigaiele spaniole pentru paella. Sagani provine din cuvantul turcesc “sahan”.

    Ce fel de branza se foloseste la saganaki?

    Pentru a gati o reteta greceasca de saganaki ai nevoie de una dintre urmatoarele de feluri de branza:

    * Kefalograviera
    * Kasseri (cascaval)
    * Kefalotyri (urda)
    * Feta (telemea din lapte de oaie si capra)

    Exista mai multe feluri de saganaki:
    saganaki cu creveti (??????? ????????)
    saganaki cu midii/scoici (????? ????????), care se bazeaza pe branza Feta si includ un sos de rosii picant
    saganaki cu rechin neted (?????? ????????)
    sagakani cu ciuperci (???????? ?????????).

    De aceasta reteta am auzit de la un prieten care de curand a fost in Grecia.Mi-am zis sa incerc sa vad cum este, ca el tot o lauda intr-una.Avea dreptate, este delicioasa.
    Eu am incercat varianta cu branza FETA.
    Ingrediente:

    250 g branza feta, 2 rosii mari, 2 ardei grasi mari, 2 lingurite ardei iute tocat, 1 lingurita busuioc, 1 lingurita oregano, ulei de masline.

    Mod de preparare:
    Se taie rosiile pe circumferinta mare in felii de aproximativ 0,5 cm, ardeiul gras se taie fasii, iar branza feta se taie in bucatele groase de aproximativ 1 cm.
    Pe fundul unui vas de lut, important daca doresti ca gustul sa fie autentic, de marime medie se toarna un strat fin de ulei de masline.
    Apoi se pune un strat de rosii, unul de ardei gras, 1 lingurita de ardei iute tocat, un strat de branza feta, un strat fin de oregano.
    Urmeaza inca un strat de rosii, unul de ardei gras, 1 lingurita de ardei iute tocat, un strat de branza feta si un strat fin de busuioc, iar deasupra se toarna un strat fin de ulei de masline (ca la salata).
    Se pune totul la cuptor pentru aproximativ 15 minute, ba chiar 20.

    Kali Orexi!

  • Tudose Mihai said:

    Literele grecesti ar fi trebuit sa fie in locul semnelor de intrebare,

  • Alexandra Daniela said:

    Tava greceasca cu pui(pentru 4 persoane)

    4 pulpe
    2 bucati piept de pui
    1 lingurita coriandru
    1 lingurita chimen
    1 lingurita piper negru si una de piper alb
    sare
    2 cepe
    6 catei usturoi
    6 smochine
    1 pahar supa de legume
    coaja rasa de la o lamaie si zeama de la aceasta

    Se incalzeste cuptorul la 180 gr.
    Coriandrul,chimenul,piperul alb si cel negru si sarea se amesteca.
    Se curata si se spala carnea,se usuca si apoi se amesteca cu condimentele.
    Se taie ceapa si usturoiul rondele,iar smochinele se taie in patru.
    Se pune carnea,ceapa si usturoiul intr-un vas termorezistent(daca nu aveti….folositi o tava),se adauga restul de condimente si se toarna supa de legume.
    Inchideti capacul(daca faceti la tava,folositi o folie de aluminiu deasupra) si lasati la cuptor 30 de minute.
    Se da capacul/folia jos se adauga coaja la lamaie,impreuna cu zeama de lamaie si se mai lasa la cuptor 30-35 minute.
    Se serveste cu lipie.

    O reteta simpla si delicioasa,iar combinatia smochine-pui este nemaipomenita.POFTA BUNA!

  • Alexandra Daniela said:

    Souvlaki de pui(frigarui)

    500 gr piept pui
    un ardei rosu
    un ardei verde
    rosii cherry
    o ceapa

    ulei de masline
    piper negru
    menta uscata
    zeama de lamaie
    un pahar de vin
    5 catei de usturoi

    Se portioneaza carnea in patrate potrivit de mari,la fel se procezeaza si cu legumele.
    Se amesteca uleiul,vinul,zeama de lamaie,usturoiul,piperul,menta.
    Carnea se pune in aceasta marinata,pentru cel putin 5 ore.
    Se aseaza pe frigarui,alternand carnea cu legumele.
    Se incinge gratarul si se prajesc cate 5 minute fiecare(nu trebuie gatite prea tare,ele trebuie sa fie suculente)
    Se servesc cu lipie,facuta in casa,dintr-un aluat simplu,fara drojdie…si bineinteles…cu sosul tzatziki!
    Pofta bunaa!

  • georgescu corina said:

    Ingrediente:
    Pentru 8 persoane: 400 g branza feta, 8 rosii (eu am pus din alea mici), 2 cepe rosi(am pus alba), 4 castraveti, 300 g masline grecesti Kalamata (eu am pus de care am avut), 2 ardei verzi, 4 linguri otet, 8 linguri ulei de masline, sare

    Mod de preparare:
    Se curata ceapa se taie solzi si se pune in apa rece pentru 30 minute, schimband mereu apa. Se taie bucatele castravetele si ardeiul, apoi rosiile se adauga maslinele, ceapa si se amesteca bine. Se adauga uleiul, otetul, sarea si amestecati totul bine. Se adauga feta taiata si se serveste.

  • Gabriela Dina said:

    Gyros de pui cu tzatziki

    Ingrediente: 150 g de orez cu bobul lung, sare, 300 g dovlecei, 1/2 linguri?? de rozmarin pisat, 750 g piept de pui, 3 cepe, 1 ardei gras ro?u, 250 g castrave?i, 2 crengu?e de m?rar, 300 g iaurt, piper, pu?in? zeam? de l?mîie, 4 linguri de ulei de m?sline.

    Mod de preparare: Orezul se fierbe în ap? clocotit? cu sare circa 20 de minute. Se las? s? se scurg? într-o strecur?toare ?i se p?streaz? la cald. Între timp, se cur??? dovleceii, se spal? ?i se taie în felii.
    Pentru gyros, se spal? pieptul de pui, se zvînt? ?i se taie în fî?ii foarte sub?iri. Ceapa se cur???, dou? cepe se taie în inele, iar a treia se taie cubule?e mici. Ardeiul se cur??? de semin?e, se spal? ?i se taie julien.
    Pentru tzatziki, se cur??? castrave?ii ?i se dau pe r?z?toarea mare. Se amestec? apoi cu cubule?ele de ceap?, m?rarul tocat, iaurtul ?i se condimenteaz?, dup? gust, cu sare, piper ?i zeam? de l?mîie. Se încing 2 linguri de ulei într-o tigaie. Se adaug? ceapa t?iat? inele, ardeiul ?i fâ?iile de carne. Se amestec? pe foc iute circa 7 minute, pîn? se rumenesc. Se condimenteaz? cu sare ?i piper.
    Separat, se încinge restul de ulei, în care se c?lesc dovleceii; se condimenteaz? cu sare, piper ?i rozmarin. Se adaug? orezul fiert ?i se amestec?.
    Se serve?te gyros cu garnitura de orez ?i tzatziki.

  • turcanu diana said:

    Va propun reteta unei prajituri minunate care compenseaza prin dulceata sa amaraciunea vietii de zi cu zi.Este o prajitura pe care am mancat-o in casa unor prieteni veniti din Grecia .Mi-a placut asa de mult incat nu am plecat de la ei fara reteta si o portie la pachet, pentru baiatul meu.
    Numele ei este ciudat dar gustul e deosebit: Galaktobourekto sau cam asa ceva.
    Ingrediente:
    1 litru lapte
    10 foi subtiri de placinta(ca la baclava)
    5 oua
    200 gr unt
    200 gr zahar
    100 gr gris
    2 esente de vanilie si coaja de lamaie(se curata lamaia ca un mar)
    Pentr sirop:800 gr zahar si 1 pahar si jumatate de apa
    Mod de preparare
    Intr-o oala cu fund dublu se pune la fiert laptele cu coaja de lamaie (nu se rade coaja de lamaie).Zaharul,ouale,grisul si esenta se bat cu mixerul pana devin crema.Luam 2-3 linguri de lapte cald si il punem in crema,amestecand bine.Crema se pune peste laptele caldut ,pe foc,si se amesteca bine pana se ingroasa.Se scoate coaja de lamaie si se adauga 2 linguri de unt.Ungem tava cu unt topit si punem 6 foi de placinte unse fiecare cu unt topit.Punem crema si peste ea celelalte 4 foi unse cu unt.Se cresteaza prajitura din loc in loc cu un cutit cu varful ascutit.Untul ramas se infierbanta si se toarna peste prajitura mai ales la colturi si in crestaturi.Umezim degetele in apa si stropim putin prajitura.Prajitura se coace la 180 de grade in cuptorul preincalzit cam 50de minute,pe ultima treapta ,pana se reumeneste.
    Se fierb ingredientele pentru sirop si se toarna peste prajitura rece iar deasuprase presoara scortisoara.

  • Bradu Cornelia-Irina said:

    Pentru Concurs.

    Eu recunosc ca nu prea gatesc dar mi-a placut extrem de mult pe o friptura si chiar simplu sa mananc sos Tatiki, mai ales ca se prepara foarte usor: iaurt cu castraveti verzi cubulete cu usturoi si marar…e o nebunie!

  • Ghinda Tatiana said:

    Galatopita -Placinta cu gris si lapte (Greceasca bineinteles)

    Si pentru ca imi place mult ca atunci cand calatoresc sa incerc din preparatele locale si in special desertul,va scriu o reteta “de dulce” greceasca.Intamplarea face ca eu ma trag dintr-o familie de greci care s-au asezat in Romania (al doilea nume dupa mama este Stavri):

    Umplutura
    4 ou
    2 l lapte
    350 grame gris
    o esenta vanilie
    320 grame zahar

    Foi:
    50 grame unt (topit, pentru uns)
    9 foi placinta
    250 gr zahar
    1 lingura scortisoara
    Umplutura: laptele cu grisul se pun pe foc si se incalzesc putin.
    Se bat ouale si se freaca cu zaharul pana acesta se topeste. Se adauga incet peste laptele caldut si se amesteca continu pana grisul se ingroasa, ca o mamaliga. Luam grisul de pe foc si adaugam esenta de vanilie.
    Pentru foi:Cele 250 gr zahar se amesteca cu scortisoara, obtinand un zahar aromat.
    In tava rotunda cu pereti detasabili am pus 3 foi de placinta pe care le-am uns pe fiecare in parte cu unt topit. Foile se lasa sa atarne peste margini.Am presarat zahar aromat cu scortisoara peste cele 3 foi, avand grija sa acopar si marginile.
    Se repeta cu restul de 6 foi de placinta, in serii de cate 3 si apoi vom avea ca o crusta pentru placinta formata din 9 foi de placinta unse fiecare cu unt si aromate cu zahar cu scortisoara.Se toarna umplutura de gris inauntru si se impacheteaza placinta, ungand foile de deasupra cu unt.Am dat la cuptor la 180 C pentru 45 minute pana s-a rumenit.Apoi se lasa la racit pentru a se taia usor.
    Va doresc sa-o incercati si sa aveti pofta buna!

  • Sandu said:

    Placinta Greceasca cu Spanac

    Ingrediente:
    1.5 kg spanac crud (eu am avut la congelator, se poate si asa, dar e mai bun cu spanacul proaspat)
    5 fire de ceapa verde (am avut ceapa normala, tot la congelator, marime medie)
    1 legatura marar proaspat (tot congelat am avut asta nu trebuie sa lipseasca)
    350 g telemea de vaci sau de oi
    2 oua
    10 foi de placinta Fillo
    100 ml ulei de masline pentru uns
    1 legatura de patrunjel (eu am sarit peste faza asta)

    Preparare:
    Se marunteste mararul si patrunjelul. Spanacul spalat si curatat se fierbe in apa, apoi il strecori si lasi la scurs bine de tot, dupa care se toaca. Telemeaua se toaca bucati mici si ea, la fel si ceapa.

    Se amesteca intr-un vas spanacul, mararul, patrunjelul, telemeaua ceapa si cu ouale batute in prealabil. Se pune deoparte. Daca vreti se poate condimenta si cu piper (eu nu am pus).

    Se ia apoi o tava de prajitura, se unge cu ulei si se pune in ea o foaie Fillo si se aranjeaza in asa fel ca foaia sa fie si pe peretii tavii. Se unge cu ulei si se pune deasupra a doua foaie fillo, se unge si se adauga o alta foaie. Se repeta pana aveti 4 foi in tava. Apoi se pune o foaie in tava doar pe jumatate, iar cealalta parte ramane rasfranta peste marginea tavii. Se unge cu ulei si se adauga o alta foaie in asa fel ca sa avem inca 4 foi si fiecare din ele sa acopere o margine de tava (vezi poze).

    Se pune umplutura apoi si se acopera (ca un plic se inchide) cu marginile foilor care sunt rasfrante peste tava. Deasupra lor se mai adauga o alta foaie si, sa nu uitam, de fiecare data sa ungem cu ulei. Deasupra prajiturii se da din nou cu ulei, se unge cu ulei si intre peretii tavii si prajitura, se pune la cuptor la foc mediu.

    Se serveste rece langa o halba cu bere buna sau langa un vin buuun. Se poate servi si calda, e la fel de buna.

  • ungureanu gabriela said:

    Se numeste Bouyourdi, vine din Grecia si e un aperitiv cald. Desi la greci e servit ca aperitiv, dupa ce am terminat eram satula deoarece se mananca cu paine, cat mai multa paine inmuiata in branza topita greata

    Ingrediente

    1 rosie mare bine coapta
    1/3 ardei gras
    50 gr cascaval (Moeciu, Gouda, Gruyere, Kasseri)
    100 gr branza feta
    oregano
    chili fulgi
    1 lingura ulei masline

    Portie: 1

    Preparare

    1. Opariti rosia 1 minut in apa fierbine si decojiti-o, apoi taiati-o cubulete. Taiati ardeiul felii subtirele. Taiati branzaturile felii.
    2. Intr-un bol micut, termorezistent, asezati jumatate din cubuletele de rosie. Presarati deasupra jumatate din felioarele de ardei. Presarati putin oregano, cat luati intre degete. Asezati apoi jumatate de branzeturi deasupra. Puneti restul de rosie peste ele. Asezati restul de branzaturi peste rosie, apoi restul de ardei.
    3. Presarati 1/2 lingurita oregano si fulgi chili , cat va lasa inima
    . zambet Stropiti cu ulei.
    4. Acoperiti bolul cu folie de aluminiu si dati la cuptor la 200C pentru 20 minute. Luati folia si mai lasati la cuptor inca 10 minute.
    5. Serviti imediat cu paine proaspata taraneasca.

  • ungureanu ioana said:

    Placinta cu spanac si branza

    1,2-1,5 kg spanac
    2 cepe
    1 legatura ceapa verde
    2 catei de usturoi
    2-3 legaturi patrunjel
    4 oua
    250-300 g branzeturi (cascaval + telemea de oaie + branza de vaci)
    2-3 linguri smantana
    1 lingura de faina
    3 linguri pesmet
    8 foi de placinta
    50 ml ulei de masline
    2 lingurite baza pentru mancaruri
    1 lingurita oregano
    1/2 peperoni (optional)
    1 lingurita de piper

    Mod de preparare:
    Am gradina plina cu spanac, l-am preparat intr-o multime de feluri si am gasit o noua reteta din Grecia, care mi-a placut mult. Am preparat-o si a fost o nebunie. Am adaptat-o putin, pe ici pe colo, dupa gustul meu. Sa vedeti ce a iesit.
    Spalati spanacul in mai multe ape, curatati cepele si puneti la calit intr-o oala mai mare, in 30 ml ulei, cepele tocate ioar dupa cateva minute adaugati spanacul tocat mai mare. Adaugati peperoni tocat, baza pentru mancaruri, oregano. Lasati la calit la foc mic 10-15 minute pana scade aproape de tot zeama pe care o lasa. Luati oala de pe foc si presarati pesmetul.
    Separat radeti branza si cascavalul, amestecati cu branza de vaci, piper, faina, ouale si patrunjelul tocat. Adaugati smantana si omogenizati compozitia.
    Dupa ce se racoreste putin spanacul turnati compozitia de branza deasupra si amestecati usor. Puneti intr-o tava mai inaltuta 4 foi de placinta suprapuse unse bine intre ele si dedesubt cu ulei de masline, avand grija sa acoperiti si marginile tavii. Turnati compozitia, apoi acoperiti cu celelalte foi de placinte, unse bine intre ele, apoi inchideti marginile placintei intorcand foile la capete si decorati cu resturi de foaie de placinta faramitate, pe margini, patrunjel si frunze de spanac.
    Dati tava la cuptorul preincalzit la foc mic 20-25 minute (150 grade Celsius) apoi mariti focul la mediu (~180 grade Celsius) si mai lasati 15 minute sa se rumeneasca frumos deasupra.
    Puteti vedea fazele de preparare in filmuletul urmator.
    A fost foarte buna calda, dar este la fel de buna si rece. Pofta buna.

  • lautarescu adriana said:

    Trufakia cu nuca

    ngrediente:
    250gr biscuiti petit-beure clasici,125ciocolata menaj neagra,2linguri coniac,150gr unt sau margarina,1oogr zahar pudra,1cana nuci tocate,ciocolata razuita pentru ornat,nuca de cocos si nuci tocate tot pentru ornat.

    Mod de preparare:
    Biscuiti impreuna cu coniacul ii dai prin bleder sii pisezi,pui ciocolata bucati impreuna cu untul intro craticioara si pui pe baie de aburi pana se topeste toata ciocolata.in ciocolata gata topita adaugi biscuiti pisati,zaharul pudra si nuca pisata si amesteci bine compozitia pana se omogenizeaza toate dupa care faci cu mana bilute potrivite pe care le dai prin ciocolata razuita,nuca de cocos si nuca pisata si le asezi pe un platou dai la frigider pentru2ore.Ppoti orna trufele cum vrei tu depinde de preferintele fiecaruia.

  • lautarescu daniel said:

    Supa greceasca de linte

    * 500 g linte
    * 2 cepe potrivite
    * 1 catei de usturoi
    * 2 foi de dafin
    * 4 linguri ulei de misline
    * 1 iaurt degresat
    * sare
    * otet dupa gust.

    Pregatesti asa:

    1. Speli lintea si o pui la fiert in 2,5 I de apa.
    2. Dupa ce a dat in fiert, scurgi apa si pui alta, clocotita.
    3. Fierbi 50 de minute.
    4. Cand apa fierbe, adaugi cepele taiate marunt, usturoiul tocat, foile de dafin, uleiul si sarezi dupa gust.
    5. Dupa ce a fiert, lasi supa sa se raceasca, apoi adaugi iaurtul batut.
    6. Cand servesti supa o dregi cu otet.
    7. Decorezi supa cu frunzulite de busuioc.

  • ungureanu dragu said:

    Ragu grecesc

    * 1 kg pulpa de miel
    * 2 linguri cu ulei de masline
    * 1 ceapa
    * patrunjel verde
    * 5 rosii
    * 1 catel de usturoi
    * 1 lingurita cu zahar
    * 300 g paste marunte
    * sare
    * piper.

    Pregatesti asa:

    1. Curata carnea de pielite, tendoane si grasime, apoi tai-oin cubulete.
    2. Pune la incins uleiul intr-un vas incapator, adauga carnea si soteaz-o putin.
    3. Taie ceapa marunt, piseaza usturoiul si adauga-le peste carne impreuna cu rosiile decojite si taiate cubulete, zaharul, patrunjelul, sare, piper si o cana cu apa fierbinte.
    4. Acopera vasul si lasa la fiert 1-2 ore, pana ce carnea se fragezeste, iar sosul se ingroasa.
    5. Serveste cu paste sau orez.

  • ungureanu dragu said:

    Crem? picant? de brânz?

    ingrediente: 200 g telemea, 1 ceap?, 2 c??ei de usturoi, 2 ardei iu?i (ro?ii), 4-5 linguri iaurt gros, sare, piper, 2 linguri?e boia dulce, 6 m?sline verzi, 4 felii de l?mâie.

    Mod de preparare: Se pune brânza în ap? rece la des?rat (circa 2 ore), dup? care se las? s? se scurg?, se f?râmi?eaz? într-un castron ?i se zdrobe?te bine cu o furculi?? (nu cu mixerul).

    Ceapa ?i usturoiul se cur??? ?i se toac? m?runt, iar ardeii iu?i se despic?, se îndep?rteaz? semin?ele ?i nervurile ?i se taie fin de tot.

    Se amestec? toate cu brânza telemea ?i se adaug? iaurtul pân? ce se ob?ine o crem? groas?. Se mai s?reaz? (eventual), se adaug? piper ?i boia ?i se pune la rece.

    Înainte de-a o servi, crema se garnise?te cu jum?t??i de m?sline ?i felii de l?mâie

  • oprea ion said:

    vinete grecesti

    Ingrediente: patru vinete mari, doua linguri zeama de lamaie, o ceapa mare, 500 grame carne tocata de vita, doua linguri de pesmet, doua oua, sare, piper, patru-sase rosii mari si coapte, cimbru proaspat, o mana de masline negre (dar fara samburi), o cana de vin, doi catei de usturoi, ulei, o cana de suc de rosii,100 grame telemea putin sarata si uscata (ca sa poata fi rasa).

    Preparare:
    Taie fiecare vanata in doua, pe lungime, si scobeste-le pana se fac niste corabioare. Nu taia codita. Pune cateva picaturi de suc lamaie si inteapa coaja cu o furculita, din loc in loc. Pastreaza miezul. Pune vinetele intr-o tava inalta, rezistenta la cuptor, unsa cu ulei

    Toaca ceapa, amestec-o cu carnea tocata, pesmetul, ouale, sarea si piperul. Toaca rosiile, cimbrul si maslinele. Adauga miezul vinetelor, tocat cu un cutit. Omogenizeaza amestecul si umple vinetele.

    Amesteca vinul cu sucul de rosii. Potriveste de sare si piper. Caleste in putin ulei usturoiul, adauga amestecul de vin si suc de rosii si cand fierbe, pune totul in tava in care sunt vinetele. Da la cuptor 60-70 minute, la foc potrivit.

    Cand mancarea este aproape gata si sucul a scazut, rade branza peste vinete si mai lasa la cuptor cinci minute.

    Serveste fierbinte cu iaurt sau smantana alaturi.

  • ungureanu dumitru said:

    Salata de pepene rosu,feta si menta

    Salata de pepene rosu, feta si menta – este o salata perfecta pentru o dupa amiaza de vara. Ingerdientele din aceasta salata se imbina perfect si rezulta o salata gustoasa si racoritoare.

    Ingrediente

    600 g pepene rosu fara seminte
    1 lingura suc de lime
    100 g branza feta maruntita
    2 linguri ulei de masline
    menta proaspata maruntita
    1/2 ceapa rosie feliata
    75 g masline

    Mod de preparare

    Puneti ceapa si sucul de lime intr-un bol si lasati-o 10 minute – lamaia va scadea din iuteala cepei.

    Amestecati apoi pepenele taiat cuburi, feta, ceapa, maslinele, sucul de lime si menta; turnati ulei de masline deasupra si amestecati usor, dati la rece 30 de minute si puteti savura minunata salata!

  • Alexandrescu Corina said:

    Pentru ca sunt adepta salatelor m-am oprit la o salata greceasca.
    Salata grecesca
    Ingrediente: 1 ardei gras verde, un castravete, 2 cepe, 4 rosii coapte, o mana masline negre fara samburi, 200g branza feta,1 Lollo Biondo( variettate de salata cu o aroma distincta de nuca si cu frunze crete)sau o salata romaneasca, o legatura patrunjel,oregano.
    Sos: 3 linguri zeama de lamaie,o lingura oregano, 6 linguri ulei masline extravirgin, sare, piper.
    Ardeiul se spala, se taie in doua, se scot semintele si membranele, se taie felii, castravetele se cojeste si se taie felii groase, rosiile taiate in bucati groase, cepele taiate felii subtiri.
    Pentru sos, se amesteca zeama de lamaie cu sarea, piperul, oregano, se amesteca apoi se adauga uleiul de masline.
    Ingredientele pentru salata se pun intr-un bol, adaugati maslinele si branza feta taiata cuburi, se toarna sosul si se amesteca usor. Salata se spala se zvanta, se aseaza pe 4 farfurii, apoi salata greceasca, deasupra patrunjel tocat si oregano.
    Pofta buna!

  • Ioana said:

    Eu v-am pregatit un intreg meniu grecesc, retete pe care le-am mai facut, separat ce-i drept – nu facand parte dintr-un adevarat festin:) Meniul propus consta in:

    Aperitiv: Simple Greek Meze
    Feluri principale: Fasolada, Kotopoulo me rizi si Kleftiko
    Desert: Iaurt cu miere si nuci

    Iata mai jos retetele, special pentru KoolHunt.ro&Magazinul La Bunatati:

    http://www.ioanabudeanu.com/2010/12/meniu-grecesc-pentru-weekend.html

    Mi-a fost mai simplu sa postez astfel pentru voi, specificand acest lucru, evident:) Multumesc.

  • raluk94 said:

    Reteta mea preferata, pentru ca ador pastele, dar mai ales pentru ca este cat de cat dietetica :
    Ingrediente: 300 g. paste integrale
    200 g. branza de vaci
    un ardei verde
    200 g. sunca de praga
    masline
    2 castraveti
    ceapa
    sare, piper, busuioc
    Preparare: se fierb pastele in apa cu sare. Se taie sunca, castravetii, ceapa, ardeiul si se scot samburii maslinelor, dupa care se taie si ele. Se scurg pastele de apa, se adauga toate ingredientele si mirodeniile si gata!

  • David Razvan said:

    Taramosalata(Salat? de icre ro?ii)

    Ingrediente:
    -100-130g icre ro?ii;
    -4 felii de pâine alba;
    -1 ceap? foarte mic?, t?iat? foarte fin;
    -1/2 cea?c? ulei;
    -2 l?mâi medii zemoase.
    F?râmi?a?i pâinea ?i îndep?rta?i coaja. Amesteca?i bine ?i ad?uga?i icrele. Bate?i pân? când amestecul devine moale. Apoi, ad?uga?i uleiul ?i sucul de l?mâie alternativ, pic?tur? cu pic?tur?. Dac? dori?i, ad?uga?i pu?in piper.
    În locul pâinii, pute?i folosi 4-5 cartofi medii (fier?i ?i pisa?i),ambele variante sunt foarte usor de preparat si foarte bune.Pofta buna!

  • A.D.S said:

    Pentru cei carora le plac nucile si scortisoara

    Karidopitta, adica tarta cu nuci.
    Ingrediente:
    3 cesti cu faina
    1 ceasca cu unt
    1 ceasca cu zahar
    1 ceasca cu nuci tocate grosier
    5 oua
    2 linguri de praf de copt
    1/2 ceasca cu lapte
    coaja rasa de la 1 portocala
    Pentru sirop: 2 cesti cu zahar, 1 ceasca cu apa, sucul de la 1 lamaie, 1 baton de scortisoara, 2 cuisoare intregi

    Instructiuni:
    Se bat untul si zaharul, se adauga apoi faina, praful de copt, coaja rasa de portocale, laptele si ouale, unul cate unul. Se amesteca bine si se adauga nucile. Se unge o forma de copt cu unt si apoi se presara cu faina. Se toarna mixtura in forma si se coace 45-55 de minute la 150 °C. Se scoate apoi si se lasa sa se raceasca putin. Cand s-a racit, se toarna deasupra siropul.
    Pentru sirop: Se da in clocot amestecul de apa, suc de lamaie, zahar, scortisoara si cuisoare si se fierbe 10 minute, la foc mic, amestecand. Se scot scortisoara si cuisoarele.

  • corina43 said:

    Va propun o altfel de reteta de vinete, o reteta greceasca care sigur va face furori pe masa de sarbatori…Cel putin la noi musafiriii o adora…

    -4-5 de vinete mici
    – 4 c??ei de usturoi
    – 100 grame miez de nuc?
    – 100 grame brânz? de oaie
    – 2 linguri o?et din vin
    – zeama de la 1 l?mâie
    – 5-6 linguri ulei de m?sline
    – 2 g?lbenu?uri de ou crude
    – sare
    – piper
    – un ardei sau un gogosar rosu pentru decor

    Se coc vinete, se toaca se lasa bine sa se scurga si se pun intr-un bol.Se amesteca vinetele cu zeama de l?mâie, o?etul, uleiul încorporat treptat, sare ?i piper.
    Apoi pisam foarte bine usturoiul,tocam nucile foarte marunt si maruntim branza. Le adaugam trepat peste vinete mestecand usor.Incorporam si cele doua galbenusuri si punem totul la rece pana o servim….
    Aceasta salata se distinge printr-o u?oar? acciditate dat? de l?mâie ?i o?et, dar si prin gustul dat de nuci ?i brânz?.
    Dupa ce este intinsa pe paine se poate ona cu fasii subtiri de ardei sau gogosar..sau se poate pune un pc de partunjel tocat foarte fin…

  • aurelia said:

    Eu v-as propune o prajitura greceasca care se face de obicei de paste…
    Ingrediente:
    -450 g faina
    -1/2 unt
    -1 cana (250ml) de zahar
    -3 oua
    -1 un albus de ou batut
    -125 ml lapte
    -1 plic praf de copt
    -1 plic vanilie
    -migdale
    MOD DE PREPARARE:
    Crema de unt se amesteca cu zaharul, apoi se adauga alternant laptele si faina urmate de ingredientele care mai raman in afara albusul de ou batut si migdalele.
    Framanta aluatul pana obtii unul omogen de textura moale.
    Portioneaza aluatul in fasii lungi de 40 cm, impacheteaza-le pe jumatate, apoi impleteste-l pentru a forma un covrig; lipeste-le captele folosind putina apa si presandu-le.
    Pune prajiturile in tava pe o hartie de pergament pentru gatit; unge-le cu albusul de ou, si presara peste ele migdalele maruntite.
    Baga-le in cuptor pentru 16-18 minute la o temperatura 180 grade C.

  • Iulia Cojocaru said:

    Pana sa-l cunosc pe prietenul meu, care a locuit cativa ani in Atena, nu facusem cunostinta cu bucataria greceasca. Si, spre rusinea mea, nici macar nu descoperisem alte masline decat cele… negre si mari. Acelea erau maslinele bune :)) Usor-usor m-am indragostit de feta, pe care acum ador sa o mananc tavalita usor prin ulei de masline si oregano, ador maslinele de Kalamata, dar in special pe cele afumate, iar pita incinsa pe plita, cu ulei de masline si presarata cu ardei care ustura, langa un sos cu smantana, usturoi si oregano ma scoala de pe boala dupa o zi extenuanta de munca. Sunt omul care munceste 24 din 24 de ore, ca atare timp foarte mult de gatit nu am. Dar cand vreau sa mananc ceva bun, pentru sufletul meu, strecor cate ceva din bucataria greceasca si… ma simt in al doualea cer.

  • Ioana said:

    Ati anuntat undeva cine a castigat? Multumesc!

  • Raluca Georgescu said:

    @Ioana: Buna Ioana! Ne cerem scuze, suntem putin in intarziere. Speram ca pana maine sa anuntam castigatorul concursului ce se va bucura de un cos cu bunataturi de 400 RON. Mult succes!

  • Ioana said:

    Multumesc frumos de raspuns:) Si eu urez succes tuturor, desi bineinteles, imi doresc foarte tare sa castig:))

    Cu drag,
    Ioana

  • Luminita said:

    Castigatorul s-a afisat?

  • aurelia said:

    se va afisa tot aici?!

  • Marga Anton said:

    Dragii nostri, Sarbatori fericite! Speram sa ne anuntati castigatorul pana la Craciun, sa ne bucuram si noi de bunataturi macar de Anul Nou…

  • Raluca Georgescu said:

    Ne cerem scuze pentru intarzierea anuntarii castigatorului. Juriul a decis mai greu intrucat am avut atat de multe retete minunate inscrise in concurs! Va multumim tuturor pentru participare, astazi s-a anuntat castigatorul in persoana lui Mihai Tudose! Felicitari Mihai! Multumim tuturor si ramaneti alaturi de noi pentru ca vom avea si alte concursuri impreuna cu magazinul La Bunataturi si in 2011!

    Sarbatori fericite tuturor!

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*