Restaurant Collage – pentru lumea buna si gurmanda
– atmosfera si design interior: 9/10
– meniu: 9/10
– servire: 9.5/10
– preturi: 8/10
La sfarsitul lunii septembrie peisajul posh bucurestean s-a imbogatit cu un nou local: Collage. Pe Bd. Ion Mihalache colt cu Str. Monetariei (langa MTR) este acum un local ce se doreste (si s-ar putea sa si reuseasca) a fi noul loc in care trebuie sa fii vazut ca sa existi intr-o anumita patura a societatii.
Care-i atmosfera in restaurantul Collage si cum sta la capitolul design interior?
Denumirea restaurantului este extrem de reprezentativa pentru ceea ce gasim in interior: o portiune de restaurant cu mese si fotolii albe, o alta cu mese de lemn si scaune tapitate cu catifea violet, un cigar-brandy bar la mansarda, o terasa destul de incapatoare si o crama la subsol. Intrucat prima sectiune era mult prea imaculata si pretentioasa pentru noi, am stat in zona “violet”, acolo unde exista barul iar peretii si tavanul sunt ca un origami din colaje: bucatele de Andy Warhol peste bucatele de ziar presarate din loc in loc cu plasme unde poti vedea videoclipurile pieselor care constituie fundalul sonor. Cigar bar-ul de la mansarda este elegant si discret in acelasi timp, cu o lumina difuza si multe multe sticle de coniac fin intr-o firida de-a lungul peretilor.
Ce mancam si bem bun in restaurantul Collage?
La capitolul mancare, meniul este intr-adevar un colaj de ingrediente dintre cele mai fine. Bucatarul italian angajat de patronii restaurantului combina gusturile intr-un mod total inedit (asa cum te-ai astepta de la un local de haute gastronomie) si propune un meniu relativ restrans, cu cateva grupe mari de preparate: mic dejun, antreuri si feluri principale, selectia macelarului (unde gasim cateva feluri de fripturi), paste (denumite nostalgic “primi piatti”), finger food, salate, sushi, fructe de mare si deserturi.
La capitolul antreuri, avem de-a face cu gustari atent gandite precum: piept de rata rece preparat precum prosciutto in otet balsamic si ceapa, tartar de vita destructurat cu cocos ras, nuci si salata rucola. Selectia macelarului include in primul rand cateva fripturi de vita (incercati tournedo-ul de vita) cu acompaniamente diverse de legume marinate, dar pot fi combinate si cu una dintre salatele mixte (care includ betisoare de ardei gras, branzeturi fine rumenite putin pe gratar, rucola si radicchio). Pastele sunt servite in combinatie fie cu branzeturi fine, fie cu fructe de mare.
Elementul inedit (cel putin in viziunea mea) este reprezentat de capitolul finger food: aici gasim o selectie de preparate foarte speciale care se servesc in combinatie de cate trei (dar puteti opta desigur pentru adaugarea unui al patrulea si al cincilea daca sunteti curiosi, pentru un supliment de cost). Bucatarul recomanda ca, in cazul in care doriti in un platou cu finger food sa alegeti unul, urmand ca el sa selecteze pentru voi celelalte doua sortimente care sa creeze o alchimie deplina: mousse de gorgonzola tavalit prin alune si insotit de jeleu de reductie de otet balsamic, foie gras brûlée si zmeura, gelatina de ananas si cubulete de somon marinat, spuma fierbinte de ardei gras cu creveti in abur si inca vreo 2 feluri care alatura spuma de cafea si vanilie la diverse tipuri de carne.
Cand veti primi selectia de trei finger foods sa nu fiti dezamagiti de dimensiuni: fiecare fel este exact cat un deget, suficient pentru o imbucatura sau doua. Gustul fiecareia insa compenseaza cu succes (pentru cei avizi sa guste mai mult decat sa se indestuleze) marimea portiei. Eu am optat pentru combinatia de mousse gorgonzola, foie gras si somon marinat. Prima dintre ele era atat de fina si de echilibrata incat nu stiu daca o portie mai mare m-ar fi facut mai fericita. Cremoasa si fina, cu usoare note intepatoare prin care iti dadeai seama ca e totusi vorba de gorgonzola, in deplin contrast cu alunele pisate de pe margine si indulcita extrem de discret de sosul de reductie de otet balsamic. Portia de foie gras era putin mai mare decat un cub de zahar, extrem de fin si cu un strat subtire de zahar caramelizat. Desi in meniu scria ca vine cu un anume acompaniament de zmeura, sub cubuletul de foie gras am gasit cateva picaturi de dulceata de ceapa, extrem de buna, asa ca am trecut cu vederea discrepanta. La fel si pentru ultimul sortiment, desi in meniu somonul era prezentat intr-un jeleu de ananas, am primit un jeleu spuma de pepene galben cu un cubulet de somon chiar marinat. Mi s-a parut incredibil cum un jeleu atat de transparent si incolor poate contine chiar pepene galben.
Ceilalti comeseni au incercat, la capitolul fel principal, un piept de pui gatit la temperatura joasa in crusta de mirodenii pe un pat de vinete coapte. S-au declarat extrem de incantati de gustul carnii, extrem de frageda si de aromata, ceva oarecum neasteptat pentru un piept de pui care preparat de un amator ar fi de cele mai multe ori uscat si sec.
Gama de deserturi mi-a facut cu ochiul pentru ca aveau “savoare dubla de crème brûlée cu garnitura proprie” si “pasta filo mille feuille cu frisca chantilly si zmeura”. Dar le-a lasat pentru data viitoare. Judecand dupa cum erau preparate felurile pe care le-am incercat, ma astept la niste preparate extrem de spumoase si fine, cu foaie preparata de bucatar si frisca naturala batuta bine bine.
In ceea ce priveste selectia de bauturi, avem de unde alege: o mare familie de cocktail-uri si de bauturi racoritoare, fiind destul de greu sa iti doresti ceva ce nu exista in meniu (inclusiv o colectia fina de ceaiuri). Cunoscatorii de vin s-au declarat insa oarecum nemultumiti de selectia disponibila, gasind cu greu un vin alb pe gustul lor.
Cash or credit? Cum sunt preturile in restaurantul Collage?
Preturile sunt si ele de tinuta usor inalta :) Cu exceptia deseturilor care costa 28 lei (indifferent de alegere), nu exista nici un preparat in meniu mai ieftin de 34 de lei. Selectia de finger food costa 34 de lei, pastele (primi piatti), fripturile si salatele costa intre 36 si 47 de lei, aperitivele si felurile principale intre 36 si 53 de lei. Cand vorbim de selectia de sushi, in mod asteptat, preturile urca si mai mult.
La capitolul bauturi, preturile pornesc de la 10-12 lei pentru o limonada sau un ceai si ajung pana la 30 lei pentru un cocktail alcoolic.
Prin urmare, in functie de apetit, o persoana infometata ar trebui sa serveasca un aperitiv, un fel principal cu salata si un desert ca sa se declare indestulat, ceea ce impinge consumatia in jurul a 120 lei. Cu tot cu bauturi, vorbim despre o nota finala de aproximativ 200 lei pentru o persoana care alege sa consume si putin alcool si ceva racoritor. Deci mai repede credit decat cash, dar gustul preparatelor si ocazia potrivita pot face sa merite cheltuiala.
Cum suntem serviti in restaurantul Collage?
In ceea ce priveste serviciile, ospatarii sunt discreti si atenti, astfel incat nu este nevoie sa astepti foarte mult pentru a fi servit. Daca acest lucru se datoreaza faptului ca nu erau foarte multe mese ocupate (fiind proaspat deschis) sau pur si simplu tine de clasa restaurantului, ramane de vazut.
Cand sa mergem la Collage si pentru ce ocazii este potrivit?
La Collage putem sa mergem oricand, dar nu oricum :). “Tinuta” meniului ne transpune intr-o lume cosmopolita si stralucitoare. Meniurile sunt toate diferite intre ele, din punct de vedere grafic si combina figuri clasice din picturi celebre renascentiste cu elemente de pop art. Usor pretentios, mai putin sobru (in functie de salonul in care alegi sa cinezi) dar cu siguranta stilat, se preteaza cu precadere cinelor sau pranzurilor de afaceri, dar si iesirilor cu prietenii intr-un cadru pregatitor pentru o seara de club. Si, de ce nu, aniversarilor romantice :)
Unde gasim Collage?
Collage este usor de gasit, chiar pe Bd Ion Mihalache, vis-à-vis de Spitalul Filantropia. Dupa cum spuneam, fiind nou deschis este usor sa gasiti o masa, dar ramane de vazut cat timp lucrurile vor ramane la fel.
Fotografiile au fost realizate in restaurantul Collage de Andreea Badescu pentru KoolHunt.ro. Preluarea acestor poze fara acordul echipei KoolHunt.ro este interzisa.
Am fost si eu ieri la minunatul local de rang inalt…si tot ce pot sa spun e ca e o “treaba romaneasca” 100%. Da, decorul e foarte dragut, mancarea e buna, spre foarte buna (mici scapari la tempura-crevetii nu aveau gurtul cel mai proaspat, am gasit cristale mari de sare nedizolvate in paste…), insa…degeaba cladesti doar partial “rangul inalt”. Mie mi se pare ca la Collage au uitat de un lucuru cheie la un restaurant bun si anume de servicii! Pacat sa investesti atat si sa dai gres atat de mult cu personalul, sa pui niste needucati sa serveasca si sa interactioneze cu clientii…degeaba imbraci mitocanul in costum, “lupu-si schimba parul, na naravul ba”…Sa cheltui 3000RON in 2 ore si sa fii privit de sus, next time: NO THANKS!
[…] Restaurant Collage – KoolRank: […]
Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.
Tinem legatura?
Vrei sa scrii pentru Koolhunt.ro?
Ultimele articole pe Koolhunt.ro
Must-see la cinema
Sunt O Baba Comunista
Riddick
Must-avoid la cinema
2 Guns
This is the End
Must-visit in Bucuresti
Restaurant frantuzesc Voila
Corks Cozy Bar
Must-read pe Koolhunt.ro
Topul restaurantelor din Bucuresti
Topul cafenelelor din Bucuresti
Topul ceainariilor din Bucuresti
10 filme hot pentru o noapte incendiara
Top 50 replici celebre din filme
My top 30 favorite movies
Top 20 filme cu final neasteptat
Top 12 filme cu si despre dans
Top 12 filme muzicale
Trailere filme nominalizate Oscar 2013
Nominalizarile pentru premiile BAFTA 2013
Parteneri Koolhunt.ro