Home » Filme

Chick lit

9 December 2006 scris de 4 comentarii

O data cu lansarea noii colectii de carti de la Polirom, colectia Chic, m-am gandit ca ar fi cazul sa ma documentez putin mai mult in legatura cu acest nou gen literar, care a prins in mreje jumatate din femeile din lume.

De ce Chic? Ei bine, chic vine de la stilul numit international “chick lit“. Termenul de chick lit desemneaza un stil de fictiune scris pentru femei tinere care au in general urmatoarele caracteristici (sau dupa caz, vor sau viseaza sa le aiba): intre 20 si 30 de ani, independente, de cariera si cosmopolite… Cam acelasi public target cu cel al revistei Cosmopolitan – rezumat in trei cuvinte “ACTUALA. ACTIVA. ATRACTIVA.” De la ce vine Chick lit? Este prescurtarea de la chick literature.

Stilul chick lit a fost lansat de Helen Fielding o data cu lansarea mult indragitului roman “Jurnalul lui Bridget Jones” si a fost continuat de Sophie Kinsella, Plum Sykes, Lisa Jewell, Lauren Weisberger, Marian Keyes si multe altele. Aceste romanciere au dat nastere unei serii intregi de eroine cu capul in nori si cu nasul in reviste de femei si in carti “How to”, cu vise legate de dragoste si barbati culese din filme si cu atitudini desprinse din serialul “Sex and the city”.

Daca ar fi sa alcatuim un profil al acestor femei probabil ca nu am avea de muncit prea mult:
– 20-30 de ani
– lucreaza in domeniul advertising sau publishing (ce e la moda e la moda…)
– au o cariera solida sau sunt pe cale sa o aiba pana la sfarsitul cartii
– citesc Cosmopolitan si Vogue
– se uita la “Sex and the city”
– se dau in vant dupa cumparaturi
– tin un jurnal sau au tinut pentru o scurta perioada de timp de-a lungul cartii
– nu se pricep la politica sau fotbal
– au tinut macar o data in viata o dieta
– gatesc foarte prost
– au un sef sau o sefa extraordinar de enervant(a), o vecina bagacioasa sau o colege de birou gura-sparta
– il asteapta pe Fat-Frumos si intre timp citesc reviste gen “Brides Magazine” ca sa isi aleaga rochia de mireasa din timp
– au citit toate cartile lui Tracey Cox
– isi cumpara cappucinno de la Starbucks
– adora pantofii
– apuca pana la finalul cartii sa dea cel putin o replica care ne lasa pe toti pe spate
– sunt puse in cel putin 5 situatii ridicole

Ah si sa nu uit sa mentionez punctul principal de atractie al cartilor chick lit: IRONIA si UMORUL. Personajul feminin este pus in situatii care de care mai penibile, reusind sa se faca atat de tare de ras pana in final incat cititoarea va termina exclamand “Hei, parca as fi eu!”.

Mi-am pus intrebarea pe care probabil v-ati pus-o si voi dupa ce m-am documentat serios in legatura cu aceasta literatura. Daca barbatii au inventat “For Him Magazine” si “Men’s Health” ca replica la sutele de reviste pentru publicul feminin aparut pe piata, atunci ce replica au inventat pentru chick lit? Ei bine se pare ca exista lad lit sau dick lit (ca sa ne exprimam mai plastic) si reprezentantii ei sunt Nick Hornby si Ben Elton.

4 comentarii »

  • Raluca Georgescu said:

    LOL. Ok, pai la faza asta cam ai dreptate. Dar nu ma prind ce legatura are cu chick lit-ul…

  • Anonymous said:

    Of course nice “WIKI”! ; ), insa trebuie sa ai in vedere si faptul ca termenul de “Chick lit” este unul eminamente peiorativ, la fel ca si echivalentul cinematografic de “chick flick”. Cat despre “lad lit” oh god… daca citesc o carte… mai bine sa fie buna de ceva.

  • Mananca, roaga-te, iubeste | KoolHunt.ro - Coolhunting in Bucuresti said:

    […] ca v-am mai spus ca m-am saturat pana peste cap de literatura tip chick lit. Da, era fun intr-o perioada, ma amuzam copios citind aventurile lui Becky Bloomwood sau Bridget […]