Home » Carti

Ceva de imprumut – ceva simpatic de citit

8 May 2011 scris de Niciun comentariu

[Titlu original in limba engleza: Something Borrowed]

CoolRank: 9/10

Renuntasem de la o vreme sa mai citesc chick lit. Asta pentru ca majoritatea carticelelor din acest gen se incadreaza deja in seria telenovela, Sandra Brown, etc. Iar Sophie Kinsella, Lauren Weisberger, Candace Bushnell si Marian Keyes pareau a fi singurele autoare ale genului demne de a fi citite. Totusi, premiera comediei romantice care bate la usa – Something Borrowed cu Ginnifer Goodwin, Kate Hudson si John Krasinski m-a convins prin trailer sa fac o noua incercare de lectura chic. O incercare care a reusit sa ma tina intreaga zi lipita de o carte care la o prima citire a rezumatului parea doar o telenovela. Si care s-a dovedit a fi una dintre cele mai simpatice carti ale genului pe care le-am citit pana acum. In afara poate de seria Shopaholic a lui Sophie Kinsella. Un must-read pentru acelea dintre voi in cautarea unei lecturi usoare si simpatice.

Nunta celei mai bune prietene – agonie sau extaz?

Premisa de la care porneste cartea lui Emily Giffin “Ceva de imprumut” nu este cu siguranta una care sa ne faca sa stam pe ganduri. Prietena cea mai buna si domnisoara de onoare are o aventura cu viitorul mire. Clar, nu? Este o nenorocita in cel mai bun caz. Singurul lucru care pare ciudat in acest context este faptul ca insasi aceasta nenorocita este vocea care ne spune povestea si personajul principal al cartii – Rachel White. Povestea ei incepe cu actul de neiertat – o noapte de betie petrecuta in pat cu viitorul sot al celei mai bune prietene ale sale. Ceea ce urmeaza este o serie de incursiuni in trecut si un studiu indeaproape al prieteniei dintre Rachel si Darcy, viitoarea mireasa. Si o privire asupra relatiei dintre Rachel si fostul ei coleg de facultate, actual logodnic al lui Darcy, Dex. Dar si asupra relatiei dintre Darcy si Dex. Si alternativ cu aceste incursiuni in trecut, evenimentele noii relatii dintre Rachel si Dex se desfasoara cu o viteza nebuna si fara nicio aparenta tinta. Unde se va ajunge si unde putem trage linia dintre bine si rau in cazul acestei povesti de dragoste desfasurata in conditiile cele mai stupide si mai imposibile? Ramane sa aflati citind “Ceva de imprumut”.

Fetele bune ajung in Rai. Fetele rele ajung unde vor ele…

Desi este o poveste de dragoste in esenta, cartea este in special centrata pe prietenia dintre Rachel si Darcy. O prietenie in care ne vom regasi cu siguranta, chiar daca nu in totalitate (sper…). Prietenia dintre 2 femei aflate in permanenta in competitie in ceea ce priveste viata lor profesionala sau sociala, prietenii apropiati ai acestora, prietenia dintre barbati si femei, atractia dintre persoanele complet opuse, toate acestea sunt teme ale cartii. Iar dilema centrala este aceea a personajului principal, Rachel, personaj care nu mai reuseste sa distinga intre bine si rau si nu reuseste sa aleaga intre cea mai buna prietena a sa si ceea ce pare a fi dragostea vietii ei.

Nu trebuie sa fi fost vreodata indragostita de iubitul prietenei tale pentru a te regasi in personajul lui Rachel. Si cu siguranta nu trebuie sa fi trait vreodata o dragoste interzisa. Si totusi, Something Borrowed este atat de frumos scrisa si atat de amuzanta pe alocuri incat nu putem sa nu o traim pur si simplu.

Am apreciat in mod deosebit faptul ca personajele sunt minutios construite si complexe. Nu avem de-a face doar cu cele 3 personaje principale angrenate in triunghiul amoros. Avem de-a face si cu alte personaje secundare, simpatice, de la cavalerul de onoare sigur de sine Marcus la cel mai bun prieten al lui Rachel si Darcy – Ethan si pana la colega de serviciu autoritara a lui Rachel – Natalie. Fiecare personaj plin de farmec si amintindu-ne cu siguranta fie de personaje din viata noastra, fie de noi insine in anumite ipostaze si episoade de pana acum.

In concluzie, eu zic sa cititi “Ceva de Imprumut” cat mai curand. O carte excelenta pentru timpul liber si pentru a uita de supararile de zi cu zi. Sper sincer ca filmul Something Borrowed ce va avea saptamana asta premiera la cinematografe sa se ridice la nivelul asteptarilor create de excelentul roman chick lit al lui Emily Giffin.

In Romania, romanul Ceva de Imprumut al lui Emily Giffin a aparut la editura Litera si poate fi comandat direct de pe situl editurii.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*