Home » Dezvoltare personala

Ce se intampla la atelierele Excelez la locul de munca?

6 December 2011 scris de Niciun comentariu

De curand am avut ocazia sa particip la un atelier al celor de la Excelez la locul de munca, moderat de coachul Rodica Obancea, in urma caruia am ajuns sa identific obstacolele care trebuie depasite pentru a excela la locul de munca, sa-mi constientizez hibele profesionale si sa-mi fac un plan de actiune.

Pentru inceput fiecare dintre noi ne-am prezentat, am spus de ce am venit la acest atelier si cu ce anume ne-am propus sa plecam de la workshop. Raspunsul “ca m-a trimis seful” nu a fost lasat asa si intrebarea s-a repetat pana ce participantul si-a dat seama de ce anume a fost trimis.

Imediat ce raspunsul la intrebarea “Care sunt rezultatele la care vrei sa ajungi?” capata sens si devine clar, este scris pe o coala de hartie si astfel fiecare participant isi vede scopul pentru care se afla la atelier. A urmat medoda graficului, unde coachul Rodica Obancea a desenat un grafic cu doua sageti, una a provocarilor, alta a competentelor. Usor, usor, cu intrebari si exemple, suntem pusi in situatia de a umple cu diverse caracteristici graficul. Dupa ce puzzle-ul este completat, ajungem sa spunem fiecare unde este locul nostru si unde am vrea sa ajungem, in functie de competentele si provocarile pe care le avem.

Unde te afli in puzzle-ul provocarilor si al competentelor?

La orice job ideea este, pe langa competentele pe care le dobandim de-a lungul timpului, ca nu trebuie sa ne multumim cu putin si este necesar sa ne cream provocari, astfel de la stadiu de “apatie”, sa trecem prin cel de “relaxare” si “complacere”, dar scopul sa fie “satisfactia”, “asteptarea” sau “bucuria”, cel mai inalt grad de pe grafic, atunci cand ai si competente mari, dar si provocari pe masura.

Cu intrebarile iscoditoare ale coachului ajungi sa-ti realizezi neajunsurile din planul profesional si sa ai adevarate revelatii, de la lucruri precum “a-ti invata sa-ti vinzi ideile” pana la realizarea unui plan de atac.

Iesi din zona de confort

La atelier s-a atins si calduroasa si atotprezenta zona de confort care se instaleaza la cadrul oricarui job, unde ajungi sa ai competente mari, dar unde nu te provoaca nimic. Asta inseamna ca tot timpul sa-ti setezi tinte ambitioase, sa inveti sa te provoci si sa-ti pui simpla intrebare “Unde te vezi peste 10 ani?”, la care vei vedea ca ai ceva greutati in a raspunde. Totusi, daca raspunsul nu vrea sa vina, este bine sa-ti pui tinte zilnice sau saptamanale, mai ales ca a sti ce ai de atins conteaza foarte mult.

In urma unui astfel de atelier iti constientizezi gradul de ambitie, iti constientizezi zona de confort, iti pui in minte sa-ti creezi mai des provocari si sa-ti faci, in mod constant, planuri de atac.

Ideea de baza a atelierului este ca atunci cand ajungi sa realizezi directia pe care trebuie s-o iei pe plan profesional si actionezi, iesi din cercul vicios dar si din zona de confort, ceea ce inseamna ca pe moment nu va fi deloc placut, dar pe termen lung tu esti cel care are de castigat.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*