Home » Teatru, Timp liber

Cand Isadora dansa – o fata noua a lui Razvan Mazilu, aceeasi fata a Maiei Morgenstern

15 February 2012 scris de Niciun comentariu

Domnul Razvan Mazilu m-a cucerit (si probabil ca nu doar pe mine) acum mai multi ani cu al sau Un tango mas. De atunci nu am ratat nimic din creatiile sau performantele sale, majoritatea gazduite la Teatrul Odeon. Versatilitatea sa fabuloasa, care pendula intre dansul mut si vanitos al lui Dorian Gray, depresia urbana inceputa cu Bloch Bach si culminata cu Urban Kiss, pana la Umbrele de lumina in care m-a pierdut. De atunci nu am mai reusit sa patrund “arta” din spatele miscarilor sale, parandu-mi-se ca se repeta in mod obsesiv aceleasi miscari in mod robotizat si ca vanitatea lui Dorian  Gray a contaminat insusi artistul.

Artistul (si mai) complet

Depeche Dance a mai diluat aceasta senzatie, dar abia in noiembrie 2011 l-am redescoperit cu maxima bucurie si emotie pe domnul Mazilu in Recviem. Nu stii nimic despre mine. Acolo a avut loc, cel putin pentru mine, schimbarea la fata. Acolo domnul Mazilu a intrupat desavarsirea, in compania formidabilei si imponderabilei Motoko Hirayama, cu nobilul scop de a strange fonduri pentru victimele cutremurului din Japonia din 11 martie 2011. Atunci mi-am adus aminte de ce si mai ales cum este el minunat.

O noua dimensiune

Iar acum portretul artistului matur se imbogateste cu o noua tusa: ipostaza de regizor, coregraf si creator de costume o data cu premiera piesei Cand Isadora dansa montata la Teatrul Odeon. Cu o distributie “stelara” care le reuneste pe doamnele Maia Morgenstern, Rodica Mandache si nu in ultimul rand pe Monica Petrica, alaturi de fete proaspete si talentate precum Mihai Smarandache, piesa se doreste a fi o caricatura a unei perioade mai putin stralucitoare din viata celebrei  dansatoare Isadora Duncan.

Opera dramaturgica astfel “inscenata” ii apartine unui dramaturg american pe nume Martin Sherman, drept pentru care zugraveste intr-o nota pe alocuri comica zbaterea unei femei care candva a fost o diva absoluta si adevarata.

Se poate mai incet, va rog?

Intensitatea pe care doamna Maia Morgenstern o imprima manifestarii artistice este poate justificata de drama pe care incearca sa o surprinda. Pana aproape de sfarsitul reprezentatiei mi-a fost insa destul de neclar daca pana la urma piesa ma atinge sau nu, daca imi place sau nu. Si asta din cauza volumului. Si a gamei vocale atat de diverse pe care doamna Morgenstern reuseste sa o stapaneasca precum nimeni alta. Dar, din pacate, de la un anumit nivel sonor incolo, totul se topeste si ramanem doar cu dorinta de a fi luat la noi dopurile alea de urechi. Si cu senzatia ca parca e prea mult. Ca parca nu e nevoie chiar de atatea gemete, suspine sau sunete cu rezonanta erotica.  Dar de altfel, singura data cand volumul a fost exact atat cat trebuie a fost in Livada de visini, montata de domnul Felix Alexa la Teatrul National din Bucuresti. Acolo se simtea cu adevarat ca forta actoriceasca a Maiei este stapanita si canalizata asa cum trebuie, fara a distorsiona mesajul.

Cu toate acestea, spectacolul merita cu siguranta o vizionare, mai ales daca mergeti pregatiti cu tot ce trebuie din punct de vedere recuzita: dopuri de urechi si o sticluta cu apa intrucat piesa dureaza o ora si cincizeci de minute fara pauza. Veti avea astfel ocazia sa il descoperiti pe tanarul domn Mihai Smarandache, care il interpreteaza cu mare naturalete pe sotul la fel de (daca nu chiar mai) artista al Isadorei Duncan. Va veti delecta cu personajul delicios al doamnei Rodica Mandache si va veti infiora la vederea doamnei Monica Petrica plutind pe scena.

Unde o vedem pe Isadora cand dansa?

La Teatrul Odeon, acolo unde ne-am obisnuit sa il intalnim pe domnul Razvan Mazilu. Chapeau, maestre! Stati cu ochii pe pagina web www.Teatrul-odeon.ro  pentru a surprinde urmatoarea intalnire cu Isadora si menajeria dansei.

Credit foto: Teatrul Odeon

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*