Home » Filme

Burta Balenei – realism romanesc aproape ok

6 May 2010 scris de Niciun comentariu

burta-balenei-film-romanesc1CoolRank: 6.5/10

atmosfera & entertainment: 7/10

regie: 7/10

actori: 7/10

scenariu: 6/10

montaj: 5/10

Burta Balenei este cel mai natural film romanesc pe care l-am vazut in ultimii ani. Nu este nici despre comunism, nici despre viata grea a romanilor si nici despre crime. E despre oameni normali, contemporani care traiesc dileme de copii.  Si probabil ca multi se vor vedea in personajele create de Ana Lungu si Ana Szel.

Subiectul este unul foarte simplu. Ana (interpretata de Ana Szel) asteapta sa o sune Ciprian, dar si-a pierdut telefonul si nu are cum sa stie daca el o cauta sau nu. Ea refuza sa il sune, este prea mandra si, in plus, ii e frica de un refuz. Daca el vrea sa o vada, ii va da un semn.

Si totusi, ce se intampla?

Ana isi primeste prietenii in vizita, dupa ce mama ei pleaca la tara impreuna cu fetita si fostul sot. Iulia (interpretata de Iuliaburta-balenei-film-romanesc2 Lazar), Andrei (interpretat de Andrei Enache) si Marius (interpretat de Marius Olteanu) se pregatesc sa se uite la un film, insa Ana este cu gandul la mobilul pierdut. Ana si prietena ei merg pana la bazinul de inot unde fusese de dimineata cu fetita ei si unde era posibil sa fi ramas telefonul. Insa nu au noroc. Intoarse acasa, mai incearca o data sa se uite la film, dar Ana ii intrerupe iar. Pana la urma este contactata de presupusul hot pe numarul Iuliei, de pe care tot sunase. Aici are loc o discutie extrem de simpatica, in care Andrei gaseste contraargumente la orice spun prietenii lui.

Ei bine, cam asta ar fi toata actiunea filmului. Un lucru la care mi se pare ca au fost putin neatenti realizatorii filmului este concordanta starilor emotionale. Iulia trece foarte brusc de la o atitudine impaciuitoare si resemnare la un comportament de party girl si asta in scurtul timp de la masina din fata casei si pana in sufragerie. Iar Ana ramane la fel de amortita chiar si dupa ce a disparut motivul de stres din ziua respectiva.

Ce se spune despre Burta balenei?

Corneliu Porumboiu a fost atat de entuziasmat de Burta balenei, incat a ales sa fie unul din filmele vizionate la Noul Cinematograf al Regizorului Roman, in cadrul proiectului “Un regizoburta-balenei-film-romanesc3r va invita la cinema”.

Verdictul KoolHunt.ro

Pelicula oscileaza intre momente de o naturalete incredibila, cu scene in care am avut impresia ca au filmat o discutie reala dintre patru prieteni, si cadre neinspirate, filmate prost, cu actori care repeta monoton scenariul. Cred ca ar fi fost de preferat ca regizoarele sa fi taiat jumatate din film si sa fi realizat un scurt metraj, categorie la care ar fi avut mari sanse de a castiga premii la orice festival. Insa trebuie sa fim ingaduitori, este primul film regizat de Ana Lungu si Ana Szel, cu o echipa formata dintr-o mana de oameni si cu un buget extrem de mic. Oricum, Burta Balenei este un film de vazut, chiar si doar pentru subiectul realist si noutatea naturaletii intr-un film romanesc.

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*