Home » Teatru, Timp liber

Absolut! la Teatrul ACT

14 June 2011 scris de Niciun comentariu

Teatrul Act a lansat acum, la sfarsit de mai si de stagiune, cel mai drag mie spectacol pana in prezent. A reusit sa detroneze in ierarhia mea personala pana si vestitul Cafeneaua, despre care sunt sigura ca v-am spus ca l-am vazut pana aproape am invatat replicile.

Este vorba despre o “intrupare” teatrala a lui Ivan Turbinca, dupa marele Ion Creanga, un one man show cu dl Marcel Iures. Imi este cam greu sa ma zgarcesc la caracterizari de tip “marele, genialul, absolutul”, referindu-ma atat la domnul Creanga, la dl Iures si la dl Dabija, dar am sa ma straduiesc.

Cei care au vazut montarea Ivan Turbinca de la Teatrul National ar trebui sa fie preveniti: piesa de la Teatrul Act nu are alta legatura cu aceea decat prin faptul ca trateaza acelasi personaj. Piesa de la Act, pe numele ei Absolut!, este cu adevarat absoluta.

Care e de fapt treaba cu Stilul Oral?

Multi (oare cati?) dintre noi au crescut invatand la scoala despre “cel mai mare povestitor pe care l-a dat neamul romanesc”, “stilul oral al marelui Creanga” si poate, ca si mine, obosisera sa tot auda atatea lucruri extraordinare despre un autor, nevoiti fiind sa le mai si scrie in “compunerile si comentariile” de teza sau BACalaureat. Nu stiu in ce masura sunt o raritate sau nu, dar intoxicata de atatea laude si superlative, l-am (re)descoperit pe Ion Creanga abia la maturitate. Abia dupa ce m-am putut distanta de comentariile “stas” ale profesorilor de literatura romana am putut savura de una singura unul dintre cei mai “puternici” autori pe care i-am citit pana acum. Puternici pentru forta uriasa de a crea o lume doar prin felul in care povestesc. Cand am inceput sa (re)citesc  povestile dlui Creanga am avut intr-adevar senzatia ca cineva e langa mine si vorbeste, se schimonoseste si se scalambaie, canta si danseaza, intrupand astfel de unul singur toate personajele din poveste. Mi s-a parut genial sa poti face asta pur si simplu “povestind”.

Omul orchestra

Ceea ce ne aduce la ce se intampla in productia Teatrul Act: Absolut!. Marcel Iures este POVESTITORUL. Este Ivan Turbinca, este Dumnezeu, este Sfantul Petru, este Moartea, este toata infanteria draceasca. De sub masca unui om al strazii care isi ia o luxoasa cina la flacara unui arzator (o conserva de fasole si ceva “vodculita”) se dezlantuie un intreg spectacol de voci, gesturi, pasi de dans, chiote si tonuri care mai de care, intrucat dl Iures ne povesteste FIECARUIA dintre noi despre pataniile lui Ivan Turbinca. FIECARE dintre noi este (cel putin eu asa m-am simtit) unicul ascultator al povestii.

Pe langa faptul ca povestea in sine are un subiect atipic si captivant cu “rasturnari” de situatie (precizare pentru cei care nu cunosc subiectul), stilul povestii ne reaminteste ca nu e prea sanatos sa luam lucrurile prea in tragic sau prea in serios. Ca Moartea si Dracii nu sunt chiar asa “o mare scofala”. Ca Dumnezeu are si el o groaza de probleme pe cap dar tot isi mai gaseste timp sa vada ce facem noi pe aici pe Pamant. Pentru cei care stiu subiectul, ar fi redundant sa il povestesc.

Pentru cei care nu il stiu, n-as vrea sa le stric surpriza. As vrea doar sa mai spun (inca o data) ca rezultanta dintre jocul actoricesc al dlui Iures si regia dlui Dabija este chiar dl Creanga. Am ramas cu o teribila senzatie de firesc si de uimire in acelasi timp pentru ca si altcineva are aceeasi reprezentare interioara fidela despre povestile dlui Creanga, pe care reuseste sa o transmita magistral celor din jur. Imi permit sa redau mai jos cuvintele dlui Dabija despre aceasta punere in scena:

Marile scoli de film isi invata scenaristii si regizorii sa povesteasca. Sa spuna povesti. Cati dintre noi au mai apucat sa auda in copilarie povesti spuse, nu citite? Povestile s-au sfaramat, s-au facut praf si pulbere, s-au risipit in filme, texte de cantece si telenovele.

Polemic si terapeutic ne incercam puterile cu periculoasa arta a spunerii unei povesti. Si nu una oarecare. E vorba despre o poveste printre personajele careia se afla Dumnezeu, Moartea, Dracul… Oamenii care or sa o asculte isi vor aminti, pentru o vreme, ca se poate vorbi despre lucruri mari si esentiale fara fasoane, cu umor si nepasare.

Dupa rolurile din “Creatorul de teatru”, “Ultima banda a lui Krapp” , “Capra sau cine e Sylvia?” si “Acasa la tata”, Marcel Iures se intalneste cu Ion Creanga. Pentru multa lume va fi o surpriza. Mai putin? lume va spune insa: “Era si timpul!”

Unde vedem Absolut!?

Piesa Absolut! ne incanta pe scena Teatrului Act, pe Calea Victoriei la numarul 126. Se pot face rezervari la numerele de telefon 0213 103 103 / 0723 103 103 sau la info@teatrulact.ro. Daca va grabiti mai puteti prinde una dintre reprezentatiile lunii iunie. Un bilet costa 40 lei (pret intreg) sau 30 lei (pret redus).

Spune-ne parerea ta! Poti arunca cu rosii sau ne poti aproba, ramanem oricum prieteni. Si speram ca si tu sa ramai alaturi de noi.

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Sa stii ca apreciem atunci cand esti dragut si nu ne spui cuvinte urate nici daca le meritam. La fel si ceilalti cititori ai nostri.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.

*